Preferujesz zoomy czy stałki
zoom
28% Complete
24 (28%)
stałoogniskowy
71% Complete
59 (71%)

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
MusicMan to pożycz na tydzień te szkiełka. Po obcuję z nimi i Ci oddam 8-)

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
MusicMan napisał/a:
przez tydzień po obcować z limitedem 77mm, 35L, 85L, 135L...
Ciężko mi uwierzyć, że po takim tygodniu ktoś wróciłby do 16-40 i 55-300.

Szczególnie jakby poobcował tylko z
MusicMan napisał/a:
35L, 85L, 135L...

MusicMan  Dołączył: 12 Maj 2008
daśko - taaaaaaaaaaaaaaaaaa

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
MusicMan napisał/a:
daśko - taaaaaaaaaaaaaaaaaa

nie taaaaaaaaaaaaaaaaaa a tak. ;-)

Nazca  Dołączył: 06 Cze 2010
Zgadzam się z przedmówcami. Obcowanie z limitedem zmienia punkt widzenia. Dosłownie.
Po zakupie DA70, w szybkim czasie miałem potrzebę posiadać kolejnego...
O podpięciu któregoś z zoomów ani myślę [chociaż kit jak na kita jest bardzo przyzwoity, a 55-300 jak na swoją cenę to jest IMO rewelacja].
Reasumując tezy postawione w teście może postawić tylko ktoś kto z jakimś np. limitedem nie miał "przyjemności".

Na wszelki wypadek z góry uprzedzam: limitedów, samochodu i dziewczyny nie pożyczam. :evil:

Zbyszek  Dołączył: 19 Paź 2006
W moim przypadku zaczęło się niewinnie od FA77, później było FA31 i jako zamknięcie DA15.
Miałem wcześniej dual kita, DA 16-45/4, i Tamrona 70-300. Po jakiś czasie stwierdziłem że zoomy leża i się kurzą.
Poszły wszystkie pod młotek, chociaż uczciwie muszę powiedzieć że DA16-45/4 to czasem lekko żałuję, naprawdę zacne szkiełko a w kategorii cena/jakość to chyba trudno byłoby go pokonać.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nazca napisał/a:
w szybkim czasie miałem potrzebę posiadać kolejnego...
Klasyczny przypadek lematu Dady-Opiszona. :evilsmile: A jednak udało mi się go rozwiązać w sposób ostateczny. :mrgreen:

DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
WuWu84 napisał/a:
DMG, po prostu wróć do oglądania zdjęć, a nie pikseli ;-)

Ale ja oglądam właśnie zdjęcia a nie piksele. Przy 100% żadnego nie uświadczysz, może z wyjątkiem bad pixeli albo paprochów na matrycy :lol:
Właśnie wczoraj wyprowadziłem swojego kita na mały spacer po mieście i kazałem mu robić zdjęcia tylko w przedziale 18-24mm. Na 18 było trochę za szeroko a na 24 za wąsko. Wychodzi na to, że przy 21 jest akurat tak jak lubię. Jak będzie mnie stać na limiteda to go sobie sprawię a w międzyczasie jakość mojego kita w przedziale 18-45 w zupełności mnie zadowala :-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
DMG napisał/a:
Ale ja oglądam właśnie zdjęcia a nie piksele. Przy 100% żadnego nie uświadczysz, może z wyjątkiem bad pixeli albo paprochów na matrycy

No to się nie zrozumieliśmy - przyzwyczaiłem się, że jak ktoś piszę 100% to mówi o powiększeniu 1:1 na monitorze ;-)

DMG napisał/a:
Jak będzie mnie stać na limiteda to go sobie sprawię a w międzyczasie jakość mojego kita w przedziale 18-45 w zupełności mnie zadowala

Po prawdzie to 21 jest niewiele lepszy od kita jeśli chodzi o rozdzielczość, ale limited ma też inne zalety :-)

Czy aby nie jest to zbyt krzywdząca opinia o DA21? Wydaje mi się, że rozdzielczością jest on bliżej do DA15 [lub nawet jest tożsamy], a nijak kit rozdzielczością nie podchodzi do DA15.

To porównanie do kita w zakresie 18-35 jest krzywdzące? Przynajmniej póki słońce za plecami, bo inaczej prostsza konstrukcja i lepsze powłoki dają przewagę limitedowi. Z tego co dotychczas widziałem to 15 jest wyraźnie lepsza, co nie zmienia faktu, że jeżeli kupię drugiego limiteda to z pewnością będzie to 21.

Nie miałem podpiętego DA21, przyjmuję zatem za fakt, że jest gorszy zauważalnie od DA15.

Nazca napisał/a:
Nie miałem podpiętego DA21, przyjmuję zatem za fakt, że jest gorszy zauważalnie od DA15.

Serio? Wow nie wiedziałem, że wyznaczam dogmaty :mrgreen:

A tak serio, także nie miałem podpiętego, ale na podstawie zdjęć zdecydowanie nie kupie go dla tablic testowych, bateryjek i stateczków ;-)

Fakt, a dogmat to dwie różne rzeczy. ;-)

Do stateczków najlepsze są zoomy. Co wykazał zresztą test. :D

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nazca napisał/a:
DA21, przyjmuję zatem za fakt, że jest gorszy zauważalnie od DA15.
Czasem tak, a czasem nie. Na pewno jest zauważalnie lepszy od kita w tym zakresie. Zresztą kit wcale nie jest taką rewelacją. Tak sie przyjęło chwalić kita (zwłaszcza w porównaniu do starszych kitów np. Canona), ale to trochę chwalenie na wyrost dla lepszego samopoczucia pentalibów jest. :-D Z obiektywów, które posiadam to FAJ w tym zakresie jest już lepszy.

Nazca napisał/a:
Do stateczków najlepsze są zoomy. Co wykazał zresztą test. :D

A do tablic canony - też przez to przechodziłem, ale chyba większość przesiadających się na cyfre lub zaczynających z nią przygodę tak miała :oops:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Słabością DA 15 i DA 21 (zwłaszcza z innymi DA-limitedami) jest gorsza rozdzielczość na brzegach kadru (bo w centrum jest b.dobrze od pełnej dziury). Dopiero po przymknięciu do f5.6-f8 naprawdę nie ma się do czego przyczepić.

A biorąc pod uwagę, że ani jeden ani drugi nie jest portretówką przymykanie nie stanowi problemu. :-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
W wypadku DA 15 jakoś mi łatwiej to wybaczyć. Raz że szkło daje ekstremalnie duży kąt jak swoje na gabaryty, dwa że przy robieniu krajobrazów i tak zwykle zamykam szkło do f8-f11, aby osiągnąć dużą GO. Inaczej sprawa ma się w przypadku DA 21. Tutaj chętnie korzystam z f3.2, więc trochę szkoda, że brzegi nie są lepsze.

W sumie to ja też żałuję, że DA15 nie ma 2,8 i nie wystarczy domknąć do 4. ;-)

Skocz do: