milo  Dołączył: 01 Sie 2006
alkos, no nie wiem, wyznaczyc strefy znieksztalcenia czy cos. Bo on tez jakos dziwnie srodek rozciaga. Zaraz pokaze jakis inny przyklad na ktoreym to lepiej bedize widac.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pewnie chodzi oto, by nie było takie spłaszczone :-P

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
milo napisał/a:
alkos, no nie wiem, wyznaczyc strefy znieksztalcenia czy cos. Bo on tez jakos dziwnie srodek rozciaga. Zaraz pokaze jakis inny przyklad na ktoreym to lepiej bedize widac.

Wybacz, ale sam chciales szklo z takim katem widzenia.... trzeba sie bylo cofnac i strzelic 50tka, to nie mialbys problemow :-P

Nie wiem, teraz jest np bardzo dobrze...

a tu oryginal...

[ Dodano: 2007-06-13, 20:36 ]
alkos, ale nie w tym rzecz, ja wole miec fisza niz jakies ultra szerokokatne szklo, ale myslalem sa sa programy ktore w prostowaniu dystorsji sie specjalizuja.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Michu napisał/a:
Loozik Alkos. Jest 15.30 Tref pewnie jeszcze śniadania nie jadł. Albo kolacji.
to prawda, śniadanie jadłem o 16:30 [znczy już obiad jako śniadanie].

przepraszam, myslałem, ze jest mowa o DA12-24, a ten nie jest pełnoklatkowy. :oops:

dobra, ta sigm ajest fajna, cena... niezła,sugerowana 4tys, a można za 2880 dostać. Ale na miasto byłoby mi go szkoda, za drogi jednak. Co innego na wycieczki krajoznawcze po wnętrzach starej Europy :-D

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
milo napisał/a:
A co powiecie o tym?

Ja bym wogóle nie prostował takich zdjęć. Ma swój urok takie jakie jest, a prostowanie jest niezbędne chyba jedynie na wydziale architektury

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
hm... moze i efektowne, ale moim zdaniem znieksztalcenia proporcji sa juz tak gigantyczne, ze to juz nie nadaje sie do fotografowania architektury.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mik napisał/a:
hm... moze i efektowne, ale moim zdaniem znieksztalcenia proporcji sa juz tak gigantyczne, ze to juz nie nadaje sie do fotografowania architektury.

Pracuje jako asystent fotografa, realizujacego zlecenia dla glownych architektow w Dublinie. Jego podstawowe szklo - obok tiltow/shiftow Canona, to EF 14/2.8 :-) Interesuje go tylko, zeby linie byly proste - znieksztalcenia perspektywy nie maja az takiego znaczenia... :-)

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
a architekt patrzy na te fotki i pyta kto to projektowal :)

mik

sebcz  Dołączył: 16 Wrz 2006
Czy orientujecie się może, który ze sklepów ma tę Sigmę od ręki? W kilku miejscach już popytałem i każą czekać miesiąc...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
sebcz, Czesia pytałeś?

sebcz, fotorimex chyba ma od reki.

plwk, milo, Pierwszy link, ktory podalem to oferta Fotorimexu :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Znowu byłem wolniejszy :evil:

dan, ja otwieram tematy w nowych kartach i sukcesywnie czytam, stad ten poslizg.

no to trzeba jeden temacik na raz otwierac :-P

sebcz  Dołączył: 16 Wrz 2006
Wielkie dzięki, zaoszczedziło mi to szukania!

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
No dobra, a co sądzicie o stałce Sigmy 20mm? Ma lepsze światło od limiteda. Czy ktoś miał przyjemność?

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Przyjemnosci pewnie nikt nie mial, ale popatrz tutaj

http://www.photozone.de/8...20_18/index.htm

http://www.the-digital-pi...ens-Review.aspx

Ogolnie chyba zdecydowanie gorzej niz chwalona 30/1.4.

Skocz do: