Caleb  Dołączył: 18 Sie 2011
Pentax K-r + kit - problem z FF i serwisem
Witam!
Kupiłem 11 lipca ów aparat. Niestety FF zauważyłem niemal po miesiącu (wcześniej dziwiłem się dlaczego zdjęcia są nieostre, ale nie miałem pojęcia dlaczego). Sklep w którym kupowałem powiedział, że powinienem aparat wysłać do serwisu, ponieważ prawie miesiąc to za długi okres czasu na wymianę sprzętu od ręki.
Aparat wysłałem ponad 2 tygodnie temu do serwisu. Niestety nie skserowałem sobie gwarancji i nie wiem jakie były jej warunki. Wiem, że wydłużyła się ona od lipca o rok, ale nie wiem jak długi jest czas naprawy. Czy ktoś mógłby poratować tą informacją?
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu i gość stwierdził, że jeszcze się za to nie zabrał... Ile można czekać na wymianę zepsutego obiektywu?

Pozdrawiam i jednocześnie witam jako nowy użytkownik :)

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie mam pod ręką gwarancji, więc tu nie pomogę, ale ...
Caleb napisał/a:
Ile można czekać na wymianę zepsutego obiektywu?

Raczej nie wymienią go, tylko wyregulują i uważam, że tak będzie lepiej dla ciebie, bo będzie działał dobrze z twoją puszką.

Tzn mi to wszystko jedno czy wymienią czy wyregulują - stan i tak jest idealny zarówno korpusu i obiektywu. Pytanie tylko jak długo muszę czekać i czy już teraz mam "ostrzej" podejść do tak ślamazarnego serwisu. Jak dzwoniłem to "uprzejmy Pan" powiedział, że w przyszłym tygodniu się za to zabierze - pytanie czy to aby nie za długo i nie zacząć jakoś interweniować... Nie ukrywajmy - są wakacje, a ja jestem bez sprzętu :/

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Caleb napisał/a:
Nie ukrywajmy - są wakacje, a ja jestem bez sprzętu

trochę się pospieszyłeś z serwisem, w K-r jest mikroregulacja FF/BF, trzeba było spróbować ustawić samemu a oddać sprzęt po wakacjach. w serwisie pewnie zrobią to samo.

Zapomniałem o tym napisać - mikroregulacja trochę pomogła, ale nawet przy ustawieniu -10 front-focus wciąż występował - lekki, ale zawsze. Podejrzewam, że gdyby skalę mikroregulacji rozszerzyć do 15 to by można coś zwojować... :P
To co z tymi terminami? :P Nikt nie ma gwarancji gdzieś zawieruszonej, żeby pomóc?

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Caleb napisał/a:
To co z tymi terminami?

gwarancja Apollo dodana do mojego K-x:
Cytat
.......
pkt. 3
Naprawa gwarancyjnazostanie wykonana w mozliwie jak najkrótrzym czasie, nie przekraczającym 30 dni roboczych, licząc od daty przyjęcia produktu do Serwisu Apollo. W przypadku konieczności wysłania produktu do serwisu producenta, czas naprawy może zostać przedłużony.....
pkt. 5
......w przypadku dostarczenia produktu do punktu sprzedaży, termin naprawy ulegnie przedłużeniu o czas dostarczenia produktu do Serwisu Apollo oraz jego odesłania.....

wychodzi na to że 30 dni roboczych to jakieś 6 tygodni.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Również mam ff, a zauważyłem go dopiero w 50mm/1,7. -10 troche pomoglo ale tez tak czuje ze -15 by bylo lepiej. Puszki jednak nie wyslalem, bo wlasnie wakacje, a swoje o serwisie sie naczytalem i nasluchalem. Na ten teraz radze sobie mniejsza dziura, albo delikatnym gibnieciem w kierunku obiektu (plus taki ze cos tam sie wiecej naucze). Dzwonilem do serwisu z pytaniem ile naprawa tego by potrwala to powiedzial ze "teraz jest sezon na regulacje" wiec moze byc dlugo, ale powinienem liczyc cos kolo 2 tygodni albo dluzej. Wiec darowalem sobie az mina wakacje.
Daj znac czy cos ci zmienili. Musisz sie uzbroic w cierpliwosc, po tych 30 dniach roboczych zacznij ich meczyc telefonami. Mi taka natarczywosc pomogla w przypadku samsunga. Powodzenia

Toście mnie "pocieszyli" :/. W poniedziałek/wtorek będę tam znowu dzwonił. No i oczywiście będę zdawał relację - co by inni wiedzieli, żeby sobie sprawdzać puszkę przy zakupie, a nie być w takiej d... jak ja :|

edek321  Dołączył: 22 Paź 2010
Witam. U mnie w k-rce też jest ff. Regulacja na -10 pomaga ale jeszcze brakuje jakies 2-3 działki żeby było idealnie. Aparat wyśle na 100% do serwisu ale również dopiero po wakacjach :)
Życzę cierpliwości i naprawionej puszki. Koniecznie daj znać jak zakończyła się sprawa...

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
pytanie mam jedno... czy te wasze ff wystepuja tylko i wylacznie w swietle zarowym? czy zarowno w dziennym jak i mieszanym?

malyandrzejek  Dołączył: 18 Mar 2011
Caleb napisał/a:
Niestety FF zauważyłem niemal po miesiącu

Witamy w klubie :-) Tylko, że u mnie nietypowo potężny BF, mikroregulacji brakuje skali. Co śmieszniejsze przy żarowym świetle jest FF :-D Obecnie już mnie to śmieszy nawet...
A co do pracy serwisu. Pewnie się powtarzam, ale... wysłałem szkło z body na regulację i wyszło, że "wszystko w granicach normy" czy jakoś tak... tak więc w granicach normy mam korpus z BF oraz FF (zależnie od warunków).
Tłumaczę sobie, że zawsze może być gorzej. Obecnie staram się opchnąć swoje K-r komukolwiek... :-)

FF mam w świetle dziennym. Szczerze mówiąc nawet nie sprawdzałem w świetle żarowym.
Cytat
Pewnie się powtarzam, ale... wysłałem szkło z body na regulację i wyszło, że "wszystko w granicach normy" czy jakoś tak... tak więc w granicach normy mam korpus z BF oraz FF (zależnie od warunków).
Nawet mnie nie strasz... :/ Bo się okaże, że mogłem kupić taniej używaną K20D i mieć święty spokój :/

Chodzą legendy o użytkownikach, którzy nie mają FF w świetle żarowym, ja jeszcze chyba takiego nie spotkałem (no ciut nie Yeti). :-D
Caleb napisał/a:
Szczerze mówiąc nawet nie sprawdzałem w świetle żarowym.

Sprawdź, sprawdź... sam jestem ciekaw efektów. Bo nie wiem czy po sprzedaży obecnej K-r, kupować kolejną z nadzieją, że tym razem będzie OK, czy w ogóle przejść na inny korpus (bardziej pewny).

edek321  Dołączył: 22 Paź 2010
paradziqs, u mnie występują w każdym świetle... przy ostrzeniu na LV problemu nie ma...

malyandrzejek napisał/a:
Sprawdź, sprawdź... sam jestem ciekaw efektów.
Sprawdzę jak dostanę z powrotem "sprawny"... Oby to nie był "sprawny" tylko sprawny. A próbował ktoś może podpinać starego kita (np. z K200D)? Może wtedy nie ma problemu FF?
malyandrzejek napisał/a:
Bo nie wiem czy po sprzedaży obecnej K-r, kupować kolejną z nadzieją, że tym razem będzie OK, czy w ogóle przejść na inny korpus (bardziej pewny).
Kupować w sklepie i tam dokładnie przetestować. Mimo wszystko, ja jestem bardzo zrażony - miało być tak pięknie :/

Caleb, a nie czytales wczesniej naszego forum? sporo osob pisze chyba o problemie front focusa w swietle zarowym.. i sadze ze jesli jest on identyczny zarowno w swietle zarowym jak i dziennym to wystarczy pewnie tylko kalibracja w serwisie.

paradziqs napisał/a:
wystarczy pewnie tylko kalibracja w serwisie

A tak z ciekawości. Są na tym forum jakieś osoby, którym serwis poprawnie skalibrował AF w K-r?

malyandrzejek, ale wiesz ze to sie kalibruje dany obiektyw pod dane body.. nie wystarczy jedna kalibracja AF i wszystko bedzie pieknie i ladnie...
poza tym k-5 tez mialo chorobe wieku dzieciecego i istnial problem zwiazany z blednym ustawieniem ostrosci w swietle zarownym (przy dziennym wszystko trafialo w punkt, czasami po drobnej mikroregulacji, czasami bez), jednak ukazala sie poprawka softu i problem zostal rozwiazany.
dziwne ze dla k-r nie stworzyli takiej poprawki.. chyba ze robia to specjalnie aby ludzie decydowali sie na zakup drozszego body ;)

paradziqs
Rozumiem. Tylko chciałbym wiedzieć czy komukolwiek skalibrowali w K-r AF choćby i z jednym obiektywem.
A powiedz mi jeszcze, jak mam to rozumieć że każdy obiektyw trzeba kalibrować osobno? Bo załóżmy wysyłam jeden obiektyw i skalibrują, jest ok. Potem kupuję drugi i też trzeba skalibrować, to wysyłam, wraca i jest ok. Ale czy w ten sposób znów może powstać problem ze współpracą pierwszego obiektywu z body? No chyba, że kalibracja dotyczy tylko zmian w obiektywie, to wtedy nie powinno być problemu.

[ Dodano: 2011-08-19, 11:50 ]
paradziqs napisał/a:
chyba ze robia to specjalnie aby ludzie decydowali sie na zakup drozszego body ;)

...nie wszystkich stać na to by zaraz przechodzić na K-5. Szybciej ludzie będą zmieniać system.

krondar  Dołączył: 13 Maj 2010
Takie pytanie przy okazji tematu, skąd owy FF/BF? Błąd konstrukcyjny? Błąd firmware'u? Kurcze, kumpel ma wierną Kadyszkę, sąsiad Kasetkę, ja K200D i odpukać (w niemalowane) żaden z nas problemów z FF/BF nigdy nie miał nawet, a używamy szkieł Pentaxa, Tamrona, Sigmy czy klasyków z m42.

Skocz do: