Saddam  Dołączył: 01 Kwi 2010
[K-x] Problem z balansem Bieli
Jako, że to mój pierwszy post na Forum, witam i pozdrawiam wszystkich PENTAXIAN!!!

Od niedawna jestem posiadaczem K-Xa, aparat świetny szczególnie , że to moja pierwsza lustrzanka. Jednak mam pewien problem, otóż przy ręcznym ustawianiu balansu bieli na kartkę papieru, czasami dostaję komunikat „nie można dokończyć operacji” zdarza się to zarówno dla kartki białej jak i 20% szarej. Sytuacja najczęściej występuje w dziwnych warunkach oświetleniowych, np. zielone ściany i żarówki energooszczędne. Zastanawiam się czy coś jest nie tak z aparatem, czy też to taka cecha gatunkowa?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeżeli aparat nie jest w stanie ustawić balansu bieli (np. brakuje zakresu regulacji, któregoś parametru) to wyświetla taki komunikat. To jest jak najbardziej normalne.

Dzieki za odpowiedź… teraz nie muszę się martwic, ze trafił mi się felerny egzemplarz.

A tak z drugiej strony zapytam praktyków, czy ze względu na występowanie tego typu zjawisk lepiej jest ustawiać balans bieli na białej czy też szarej kartce?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To nie ma żadnego związku z tym czy ustawiamy balans bieli na białej czy na szarej karcie. Jeżeli któregoś koloru jest bardzo dużo lub bardzo mało to nie uda się osiągnąć równowagi.

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie… moja niewiedza troszeczkę się przejaśniła

jajacekw1  Dołączył: 18 Wrz 2010
Mam podobny problem gdy chcę ustawić balens bieli na zielone tło do zdjęć w podczerwieni - nie da się i już.

tlevis  Dołączył: 08 Cze 2010
Witam dołączam się do tematu. Pentax k-x.
U mnie za każdym razem pojawia się komunikat "Nie można zakończyć prawidłowo operacji", jeszcze ani razu mi się nie udało zakończyć sukcesem.
Dlatego też nie korzystam z opcji Manual :(. Może coś robię nie tak .
Ustawiam przełącznik na MF, wciskam przycisk WB, schodzę na dół (do symbolu ekranika z dwoma przewróconymi trójkątami) wciskam prawy przycisk, celuję na białą kartkę A4 wciskam spust do końca i daję OK i non stop ten sam komunikat o niepowodzeniu.
Proszę o odpowiedź bo może coś robię nie tak ??

Skocz do: