Jaki system, takie forum.
Ostatnio natknąłem się na fotopolis na notkę (
KLIK ) o premierze aparatu kompaktowego z pochylonym na stale obiektywem. Wydał mi się jakoś mocno znajomy i z wyglądu i z wyblakłych kolorów zdjęć. Przypomniałem sobie o dawnym aparaciku mojej dziewuszki, nazywa on się Technika sh-550t i dorwać można na allegro za 50zł (co i tak jest przepłaceniem ostrym). Nie posiada on autofocusa tylko przeczącznik między trybem "kwiatek" a trybem "góra". Po odkręceniu 3 śrubek i prawie wyłamaniu (ale to tak chyba działa) zaczepów udało mi się go rozebrać. Pierwsze czym się zainteresowałem to oczywiście mocowanie obiektywu. Obiektyw jest przykręcony na 2 śrubki. Pod zaczepem obiektywu są sprężynki, które przyciskały obiektyw do matrycy. Wystarczyło je odkręcić (po odpięciu obiektywu robiłem zdjęcia nawet teleobiektywem vivitar 28/2
) i z jednej strony zamiast zamontować w fabrycznej kolejności obiektyw-sprężynka-śrubka zamontowałem sprężynka-obiektyw-śrubka. Dzięki temu mam tilta. Bez obudowy mogę poruszać obiektywem aby zbadać w jakim ustawieniu daje najlepsze wyniki, potem obiektyw w takowym zamontuję na stałe i w ten sposób zaoszczędziłem trochę eciepecie (konkretniej 150 usd).
Poniżej załącznik w postaci zdjęć aparatu, z aparatu i rysunek techniczny mocowania obiektywu. Wydaje mi się, że wiele tych najtańszych chińskich małpek ma takie samo mocowanie
Z tego powstał tilt
tak wygląda teraz
schemat ideowy
fot.1
fot.2
Featuresy:
obiektyw 8,5mm f2,8
5mpx (w menu możliwość interpolowania do 12mpx)
iso 100/200
flesz
filmy 640x480 15kl/s
dyktafon (wejście na mikrofon!)
brak obudowy
kilka presetów balansu bieli
wyświetlacz
permanentny tryb "góry" bo zgubiłem wichajster od przełączania (w praktyce przesuwał on zwyczajnie obiektyw bliżej/dalej).