Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Odpadła gumowa okleina w k-7
Jakieś dwa miesiące temu zaczęła mi się odklejać guma na uchwycie k-7, w okolicach e-pokrętła. Wysłałem do serwisu, tam poudawali, że przykleili, odesłali. Szubrawcy. Ponieważ i tak gwarancja mi się właśnie skończyła, wziąłem zwyczajnego supergluta z półki i przykleiłem. Wtrysnąłem klej do środka szpary, ścisnąłem, przytrzymałem. Wyglądało pięknie, ale - pozory jak to w życiu bywa - mylą.

Dzisiaj odlazła dosłownie cała guma. Po prostu odlazła. Podważyłem paznokciem krawędź, a ona siup! do góry. Dwustronna taśma mocująca gumę do korpusu widać ma żywotność 24 miesiące, nie więcej. Najwięcej problemu przysporzyło mi odczepienie od korpusu tego kawałka okładziny, który przykleiłem wcześniej superglutem. Guma niestety została nadżarta przez klej i w niektórych miejscach brzydko zaczyna pękać. Staram się teraz elegancko nożykiem ściąć te kawałki gumy, którą zniszczył klej. Jutro jadę do Castoramy, kupić jakąś dobrą taśmę dwustronną.

Pytanie - znacie jakąś dobrze trzymającą dwustronną taśmę klejącą? Musi być dość cienka, żeby guma paskudnie nie odstawała od korpusu.

Rada - z autopsji odradzam doraźne mocowanie okładziny do korpusu klejami typu superglut. Chyba lepszy będzie zwyczajny butapren.

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Benek,

no właśnie, czemu nie dałeś zwykłego butaprenu :?: Co prawda trzeba na kilka godzin to jakoś docisnąć, by ładnie złapało, ale jest elastyczne i powinno dobrze trzymać ... Wszystkie tego typu jak SuperGlue kleje są na bazie szybkoulotnych rozpuszczalników, które są dość żrące ...

Taśma dwustronnie klejąca da swoją grubość, a cienka będzie ... cienka :evilsmile:

Jest jeszcze rozwiązanie lekko hardcorowe, ale na pewno bardzo skuteczne : podjedź do zakładu wklejania szyb samochodowych i poproś ich o nałożenie odrobiny tego czarnego kleju i od razu przyłóż gumę na swoje miejsce.

OSTRZEŻENIE :!: Ten klej jest bardzo brudzący i jak się poplamisz na ręce, to potem zejdzie po paru dniach ... razem ze skórą :!:

Pozdrawiam,

J.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Też testowałem różne kleje, supergluty, silikonowe od akwariów (ktoś polecał na forum - niestety nie działa) itp. Zadziałał dopiero jakiś adhezyjny, "butaprenopodobny". Po prostu musi to być klej, który nie potrzebuje do utwardzenia dostępu powietrza. Nie wydaje mi się żeby taśma dała radę porządnie (i na dłużej) skleić wredną gumę.

sycamor napisał/a:
Benek,
no właśnie, czemu nie dałeś zwykłego butaprenu :?:

No cóż...

Benek,

no to teraz już wiesz ... ;-)

J.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Musisz koniecznie zajrzeć na forum nikona - tam mają rady dla mających problemy z gumkami :mrgreen:

denvi napisał/a:
Nie wydaje mi się żeby taśma dała radę porządnie (i na dłużej) skleić wredną gumę.

No ale z drugiej strony, oryginalnie to jest montowane przy pomocy takiej taśmy... :-/

Benek napisał/a:
oryginalnie to jest montowane przy pomocy takiej taśmy
ale chyba nie jest to taśma do wykładzin z marketu budowlanego ;-) (chyba że w najkonach :evilsmile: ).

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
szukaj 3M - ta firma nie zawiodła mnie jeszcze :evilsmile:
miałem specjalne taśmy termoprzewodzące - do elementów grzejących się jak cholera - od 8 lat radiatory tkwią jak przyklejone
Rzepy 3M są używane w steadycamach :evilsmile:

Szukaj tej firmy - mają na sto procent taśmy dwustronne i dość cienkie

denvi napisał/a:
ale chyba nie jest to taśma do wykładzin z marketu budowlanego ;-) .

Pewnie nie. Dlatego pytam, o to czy znacie jakieś takie specjalistyczne taśmy. Może w modelarstwie się czegoś takiego używa?

P.S. Aktualnie zajmuję się modelarstwem stosowanym i przy pomocy drobniutkiego papieru ściernego usuwam zniszczoną warstwę gumy... :evilsmile:

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Benek, oby tylko nie stało się prawdą, że
Cytat
nową przypowieść Polak sobie kupi ...

Benek,

tak, tylko pamiętaj, że i plastik i guma w fabryce są świeże, a Twoje mają już 2 lata, inna jest chłonność materiałów, poza tym takie taśmy kupowane w hipermarketach często leżą tam niewiadomoile ;-) i jakość kleju może być słaba ...

Mam kolegę, który pracował przy cięciu taśm z wielkiej roli (ok 5 m szerokości) na rolki do pakowania 50 mm szerokie i kiedyś przyniósł mi kilka rolek. Taśma super, ciut grubsza od tej zwykłej brązowej, bez noża nie do zerwania w ręku ... Ale dostali jakiś słaby klej i nawet do papieru się nie chciała dobrze trzymać ...

No i na koniec kolejne przysłowie ludowe : klej najlepiej trzyma, jak go ni ma :-D Inaczej mówiąc : cienka warstwa, posmarować obie strony, przyłożyć, oderwać, poczekać ok 1 minuty i powtórnie przyłożyć. Potem dobrze docisnąć i zostawić na 12 h.

:-B

Benek napisał/a:
przy pomocy drobniutkiego papieru ściernego usuwam zniszczoną warstwę gumy...
no i bardzo dobrze, pod butapren gumę trzeba zmatowić :-P

O, tak to cholewcia mniej więcej wygląda... :evil:

P.S.

I wielkie dzięki za rady. Na razie spróbuję te taśmy 3M, a jak nie pomoże, to przyjdzie pora na klej.

P.S. Gdzie są fafniaku do dostania takie taśmy?

Dzięki.

W tym całym problemie z odłażącą gumą, jest jednak jeden wielki pozytyw. Oto przybywa kolejny argument, żeby w końcu kupić k-5 w miejsce "awaryjnej" k-7... :mrgreen:

Benek,

Koniecznie ... ;-)

Jeszcze nie byłeś podpisać umowy w EuroRTVAgd :?: :!:

Wstyd :!:

:-B

J.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Polecam klej szewski. W prawie wszystkich moich aparatach okładziny były nim przyklejone. Dobrze trzyma i nie ma problemów, jak trzeba oderwać.

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
ja uzywalem do wszystkiego co zwiazane z "naprawa" aparatow kleju do butów od pattex'a... idealnie klei, jest elastyczny(cos jak butapren, ale zdecydowanie mocniejszy). nie pozostawia sladow, bo w latwy sposob mozna go usunac, jesli cos Ci przypadkiem sie ubrudzi.

najgorsze ze trzeba to jakos docisnac, ale zawsze mozesz to zrobic w kilku etapach(bo docisnac calosc to jednak nieco problematyczne).

jesli jednak uprzesz sie na tasme to ja tez polecam te od 3M, sa swietne(ale do przyklejenia gumy uzylbym kleju)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Widać, że Japończycy mają coś kłopot z mieszankami gumowymi. Z Nikkora mi już zeszła, ale wymieniłem, zakupiłem skaner radiowy Yaesu i też ma zatyczki gumowe już sparciałe. Dziwne... I do Pentaxa ta przypadłość już dotarła...

Skocz do: