malyandrzejek  Dołączył: 18 Mar 2011
daśko napisał/a:
W takim razie co najmniej jednego potencjalnego kupca masz mniej.

W takim razie zostało jeszcze około 37 milionów.
Ty chyba filozofię studiowałeś?
Powiem Ci tak. Ja się czuję oszukany przez:
a) Firmę Pentax, który pozwala na sprzedaż takich produktów (wie doskonale o problemach z K-r). Do tej pory nawet jednego oficjalnego pisma w tej sprawie.
b) Serwis firmy Pentax, który nie potrafi/nie chce rozwiązać problemu.
c) sprzedawców w sklepie, którzy nie informują klienta o wadach aparatu Pentax K-r.
d) sprzedawcy od którego ja zakupiłem aparat (a nie był to amator) - nie wiedział o wadach?

I teraz w tym całym systemie, w którym każdy każdego w jakiś sposób oszukuje i wykorzystuje, ja mam być ten najbardziej uczciwy i zataić/nie poinformować ewentualnego kupca o możliwych problemach z K-r? Może niech przeczyta Forum? Nie dość, że w całym tym łańcuszku, ja najwięcej straciłem, czasu/energii/cierpliwości i w końcu pieniędzy.
Może jestem nieuczciwy, ale daruj sobie te umoralniające teksty.
:-(

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Ja też osobiście mam minimalny niesmak co do firmy. Ale dzięki temu FF cos tam wiecej sie nauczylem o samej pracy aparatu, dokladniejszej manipulacji GO. Jednak o mozliwych problemach wiedzialem, i swiadomie ryzykowalem kupujac K-r, natomiast nie mialem zielonego pojecia o pracy lamp w systemie, uwazam ze w innych systemach jest to lepiej rozegrane.

Ale jesli ktos ma zamiar sprzedac sprzet nie informujac o wadzie, i tlumaczac sie tym ze ja tez z tym walczylem i mnie oszukano, to mysle ze to kompletna dziecinada. Zycze takim osobom nacinania sie na kazdym kroku.

malyandrzejek, a mozna wiedziec na jaki system przechodzisz. Po jakims czasie moglbys napisac jakis bilans +/- i roznic. Oczywiscie pomijajac problematyczny Af w P.

Przypomne moje ostatnie pytanie bo gdzies sie zagubilo w tle, moze ktos zna odpowiedz:
Cytat
Uzywa ktos tego rozszerzonego iso? Chodzi mi bardziej o wartosc 100. Tak samo czy jest sens włączac te rozszerzone iso + wlaczyc kompensacje przeswietlenia. Minimalne iso dalej zostanie 200, a komp. przesw. jest wlaczona. Bo jednak Iso 400 to juz troche duzo na sloneczne plenerki.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
malyandrzejek napisał/a:
W takim razie zostało jeszcze około 37 milionów.

Fakt ;-)
malyandrzejek napisał/a:
c) sprzedawców w sklepie, którzy nie informują klienta o wadach aparatu Pentax K-r.
d) sprzedawcy od którego ja zakupiłem aparat (a nie był to amator) - nie wiedział o wadach?

A wiedział/wiedzieli :?:
jeżeli tak, to zwróć towar jako niezgodny z umową :!:

malyandrzejek napisał/a:
każdy każdego w jakiś sposób oszukuje i wykorzystuje, ja mam być ten najbardziej uczciwy i zataić/nie poinformować ewentualnego kupca o możliwych problemach z K-r?

Świetne podejście, super.
malyandrzejek napisał/a:
daruj sobie te umoralniające teksty.

Moze naucz się czytać ze zrozumieniem i nie wciskaj mi że Cię umoralniam. :evil:
Zadałem Ci pytanie, bo jetem na etapie ewentualnego zakupu i niechciałbym byc "nabitym w butelkę" przez nieuczciwego sprzedawcę.
Stwierdziłem tylko że:
daśko napisał/a:
W takim razie co najmniej jednego potencjalnego kupca masz mniej.

pazuzu88 napisał/a:
Ale jesli ktos ma zamiar sprzedac sprzet nie informujac o wadzie, i tlumaczac sie tym ze ja tez z tym walczylem i mnie oszukano, to mysle ze to kompletna dziecinada.

Serce rośnie widząc ile w kraju "uczciwych" obywateli!

pazuzu88 napisał/a:
a można wiedzieć na jaki system przechodzisz.

...inny. A jeśli bardzo chciałbyś wiedzieć, to pisz PW, mogę odpowiedzieć w szczegółach.

pazuzu88 napisał/a:
jakis bilans +/- i roznic.

Na razie mam od trzech dni nowe body, choć w samym systemie już wcześniej bylem kilka lat. Pewnie za wcześnie na wyciąganie takich wniosków (tym bardziej, iż z K-r byłem zadowolony "na początku"). Ale, niech tam...
Na +
- Działanie AF
- Działanie pomiaru "centralny ważony" (mój K-r nie doświetlał często scen),
- Praca z lampami (w Pentaxie w zasadzie trzeba robić na manualu),
- ergonomia

Na -:
- słaba praca ze szkłami M42 (lub wręcz prawie niemożliwa),
- cięższy/większy (a jednak na rozmiarach mi zależało),
- slaby AF w trybie Live View (bardzo szybki AF w Pentaxie, ale tylko dlatego się przekonałem bo bylem zmuszony go używać),

Tak na szybko, to tyle.

[ Dodano: 2011-08-22, 14:16 ]
daśko napisał/a:
jeżeli tak, to zwróć towar jako niezgodny z umową :!:

Racja.
EOT

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
malyandrzejek napisał/a:
Na +
- Działanie AF
- Działanie pomiaru "centralny ważony" (mój K-r nie doświetlał często scen),
- Praca z lampami (w Pentaxie w zasadzie trzeba robić na manualu),
- ergonomia

Na -:
- słaba praca ze szkłami M42 (lub wręcz prawie niemożliwa),
- cięższy/większy (a jednak na rozmiarach mi zależało),
- slaby AF w trybie Live View (bardzo szybki AF w Pentaxie, ale tylko dlatego się przekonałem bo bylem zmuszony go używać),

no to masz Nikona ;-)
D90 :?: czy cóś :?:

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
malyandrzejek, a jak wypada porownanie jesli chodzi o szumy przy tych dwoch puszkach? testowales ? dajmy na to iso 6400

Cytat
testowales ? dajmy na to iso 6400

Nie testowałem. Raczej nie zdarza mi się używać tak wysokich czułości. Robiłem na ISO 1600. Nie widzę różnic. Być może na wyższych czułościach takowe się pojawią.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
malyandrzejek napisał/a:
Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku mojego skromnego autorstwa, pt. "Goodbye and Good luck" (czyli "Rzecz o współpracy K-r z obiektywami M42").

Przyjąłem zaproszenie i oglądnąłem ten film. Jakie jest przesłanie tego dziełka kinematograficznego?

P.S. Tytuł zmieniłbym na: "Nie umiem ustawiać prawidłowego WB".

Cytat
PPrzyjąłem zaproszenie i oglądnąłem ten film. Jakie jest przesłanie tego dziełka kinematograficznego?

Jak widać, każdy może interpretować film jak mu się podoba :-D
A co do WB, to pewnie nie umiem "ustawić prawidłowego WB", ale czy to jest na prawdę takie istotne w tym przypadku?

Benek napisał/a:
"Nie umiem ustawiać prawidłowego WB"

...próbowałem pójść za Twoją "radą" i zmienić tytuł. Niestety już za późno, przykro mi. Zawsze możesz prosić moderatorów o zmianę, ja jestem jak najbardziej "ZA".

Ależ ja zupełnie poważnie nie wiem o co chodzi. Wczoraj chyba zepsuł mi się mikser. Czasem wszystko działa w porządku, a czasem jedna łapka się kręci, druga nie. I czy to powód, żeby kręcić film z mikserem w roli głównej oraz mąką i kilogramem cukru w rolach drugoplanowych? Zresztą przy źle ustawionym balansie bieli.

Na filmiku który pokazałeś widać k-redkę do której podczepiany jest jakiś bliżej mi nie znany manualny obiektyw (Helios?) z wkręconym (po co :shock: ) filtrem UV. Cały zestaw zachowuje się momentami dziwnie (np. migawka grzmoci bez przerwy, nawet po odłączeniu obiektywu), czasem zupełnie normalnie (po podczepieniu 18-55 WR). Nie wiem tylko czy to dziwne zachowanie wynika z winy osoby, która nieumiejętnie posługuje się sprzętem, czy też faktycznie obiektyw cokolwiek dziwnie współpracuje z obiektywem (co może być winą obiektywu jak i aparatu).

Więc wszystko naprawdę rozumiem. Nie rozumiem tylko celu kręcenia tego filmiku i zachęcania do jego oglądnięcia. I umieszczania pod wszystkim oferty sprzedaży - co możliwe - uszkodzonego aparatu.

Się porobiło :!: Śpieszę z wyjaśnieniami.

Benek napisał/a:
I czy to powód, żeby kręcić film z mikserem w roli głównej oraz mąką i kilogramem cukru w rolach drugoplanowych? Zresztą przy źle ustawionym balansie bieli.

Nadal uważam, że WB w tej kwestii nie odgrywa żadnej roli. A film umieściłem dlatego, iż może ktoś spotka się kiedyś z podobnym problemem/może ktoś się spotkał z podobnym problemem/może ktoś spotkał się z podobnym problemem w innym korpusie... ogólnie "koniec języka za przewodnika" jak to się u mnie na wsi mawia.
Benek napisał/a:
Na filmiku który pokazałeś widać k-redkę do której podczepiany jest jakiś bliżej mi nie znany manualny obiektyw (Helios?)

Helios. Ale czy to ma takie znaczenie. Podpinałem i Jupitera, i Industara, efekt zawsze ten sam. Zresztą napisałem w podtytule, że chodzi o szkła M42.
Benek napisał/a:
z wkręconym (po co :shock: ) filtrem UV

Czy to dla Ciebie istotne. Ale zaspokoję Twoją ciekawość. Leżał nie używany, to założyłem. Chociaż widzac Twoje zdziwienie zastanawiam się czy nie popełniłem jakiegoś fotograficznego "faux-pax".
Benek napisał/a:
Nie wiem tylko czy to zachowanie wynika z winy osoby, która nieumiejętnie posługuje się sprzętem,

Hmmm... co oznacza nieumiejętne? Można wkręcić obiektyw "na lewą stronę"/"tyłem do przodu"/"za głęboko"/itp., itd.
Benek napisał/a:
też faktycznie obiektyw cokolwiek dziwnie współpracuje z obiektywem.

"Obiektywy" jeśli już, i z body a nie z "obiektywem". Między sobą jeszcze nie "współpracują", na szczęście. :-D
Benek napisał/a:
Nie rozumiem tylko celu kręcenia tego filmiku i zachęcania do jego oglądnięcia.

Sam przestaję rozumieć... ;-)
Benek napisał/a:
I umieszczona pod tym oferta sprzedaży - co możliwe - uszkodzonego aparatu.

Oferta jest "fake". Taki mały sarkazm z mojej strony.

Podsumowując. To jest Forum. Zdaje się, że filmik nawet na temat, nie tyle forum co nawet tematu (o zgrozo!). Mogłem nie wrzucać filmu/Moglem wrzucać. Nie naruszyłem zdaje się regulaminu (jeszcze)? A jeśli na prawdę tak przeszkadza ten film, to może poprosić o interwencję moderatora, ja nie mam przeciwwskazań.
Jest jeszcze opcja taka, iż nie musisz go oglądać. Dla Ciebie jest bezwartościowy, a najgorsze że ze złym Balansem Bieli. OK.

malyandrzejek napisał/a:
Benek napisał/a:
Nie wiem tylko czy to zachowanie wynika z winy osoby, która nieumiejętnie posługuje się sprzętem,

Hmmm... co oznacza nieumiejętne? Można wkręcić obiektyw "na lewą stronę"/"tyłem do przodu"/"za głęboko"/itp., itd.

Można przypadkiem ustawić pokrętło zmiany programów w pozycji "międzyprogamowej". Mnie się coś takiego kilka razy przytrafiło w k20d i aparat mi wariował. Można zalać guziki herbatą i potem się dziwić, że aparat coś nie teges a migawka szaleje. I wiele innych rzeczy może się zdarzyć.

malyandrzejek napisał/a:
Chociaż widzac Twoje zdziwienie zastanawiam się czy nie popełniłem jakiegoś fotograficznego "faux-pax".

Faux pas, jeśli już. To francuski, nie łacina.

Benek napisał/a:
I wiele innych rzeczy może się zdarzyć.

Trudno się nie zgodzić.
http://www.youtube.com/watch?v=ruQJ1difOS4
Benek napisał/a:
Faux pas, jeśli już. To francuski, nie łacina.

Parlez-vous français? 8-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Podobne problemy już się pojawiały i na forum już było o tym pisane
w przypadku k-r
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=36731
i w przypadku k-5
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=37161
Na wet za granicą się zdarza :-)
http://www.pentaxforums.c...er-problem.html
i jest tam filmik :-)

Widać że gdzieś coś nawaliło. Nie jest to myślę sytuacja nagminna i ja bym nie zmieniał systemu, ale to sprawa osobista.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mi w niedzielę rano po włączeniu K-7 zaczął kłapać lustrem i robić zdjęcie z zdjęciem. Wyłączyłem, pomyślałem i opanowałem wariata.

Makler napisał/a:
Podobne problemy już się pojawiały i na forum już było o tym pisane

Te przypadki znam. U mnie są ciut inne objawy. Zawsze wiąże się to z podłączeniem szkieł M42 przez przejściówkę. Z pozostałymi obiektywami jest 100% ok. Wydaje mi się, że to również nie wina adaptera, bo mam dwa rodzaje, i efekty są podobne.
plwk napisał/a:
opanowałem wariata.

...a w jaki sposób jeśli można wiedzieć? U mnie sposobem jest wyłączenie aparatu i najlepiej zmiana obiektywu na "pentaxowy". Co zresztą widać na końcu filmu, że po wymienie na kit-a wszystko działa poprawnie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ja miałem przyczynę związaną z wyłącznikiem i spustem.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
malyandrzejek napisał/a:
U mnie są ciut inne objawy.

Niby tak, ale tam również pomagało zdjęcie obiektywu. Podejrzewam że to jest jakiś problem z elektroniką lub ze stykami. U Ciebie się objawia przy zwarciu wszystkich styków szkłem M42 u innych przy obiektywach ze stykami, tak czy inaczej feler jest i trzeba serwisować.
A tak z ciekawości, podpinałeś jakiś manualny obiektyw bez styków na bagnet (K,M)?

Makler napisał/a:
A tak z ciekawości, podpinałeś jakiś manualny obiektyw bez styków na bagnet (K,M)?

Nie. No nic temat i tak już zamknięty. Aparat wymaga wizyty w serwisie.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Jeśli się powtarzam to przepraszam, ale dzisiaj znalazłem k-r w wersji silver limitowanej. Byłem tym bardzo zaskoczony
k-r silver

Skocz do: