daśko napisał/a:W takim razie co najmniej jednego potencjalnego kupca masz mniej.
CytatUzywa ktos tego rozszerzonego iso? Chodzi mi bardziej o wartosc 100. Tak samo czy jest sens włączac te rozszerzone iso + wlaczyc kompensacje przeswietlenia. Minimalne iso dalej zostanie 200, a komp. przesw. jest wlaczona. Bo jednak Iso 400 to juz troche duzo na sloneczne plenerki.
malyandrzejek napisał/a:W takim razie zostało jeszcze około 37 milionów.
malyandrzejek napisał/a:c) sprzedawców w sklepie, którzy nie informują klienta o wadach aparatu Pentax K-r.
d) sprzedawcy od którego ja zakupiłem aparat (a nie był to amator) - nie wiedział o wadach?
malyandrzejek napisał/a:każdy każdego w jakiś sposób oszukuje i wykorzystuje, ja mam być ten najbardziej uczciwy i zataić/nie poinformować ewentualnego kupca o możliwych problemach z K-r?
malyandrzejek napisał/a:daruj sobie te umoralniające teksty.
daśko napisał/a:W takim razie co najmniej jednego potencjalnego kupca masz mniej.
pazuzu88 napisał/a:Ale jesli ktos ma zamiar sprzedac sprzet nie informujac o wadzie, i tlumaczac sie tym ze ja tez z tym walczylem i mnie oszukano, to mysle ze to kompletna dziecinada.
pazuzu88 napisał/a:a można wiedzieć na jaki system przechodzisz.
pazuzu88 napisał/a:jakis bilans +/- i roznic.
daśko napisał/a:jeżeli tak, to zwróć towar jako niezgodny z umową![]()
malyandrzejek napisał/a:Na +
- Działanie AF
- Działanie pomiaru "centralny ważony" (mój K-r nie doświetlał często scen),
- Praca z lampami (w Pentaxie w zasadzie trzeba robić na manualu),
- ergonomia
Na -:
- słaba praca ze szkłami M42 (lub wręcz prawie niemożliwa),
- cięższy/większy (a jednak na rozmiarach mi zależało),
- slaby AF w trybie Live View (bardzo szybki AF w Pentaxie, ale tylko dlatego się przekonałem bo bylem zmuszony go używać),
Praktica & Sonnar i takie tam inne
K-5 + Z-1p + Σ 10-20/3.5 + Σ 30/1.4 + Σ 50/1.4 + Σ 85/1.4 + Metz 58 AF-1
http://kraskowski.pl
Cytattestowales ? dajmy na to iso 6400
malyandrzejek napisał/a:Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku mojego skromnego autorstwa, pt. "Goodbye and Good luck" (czyli "Rzecz o współpracy K-r z obiektywami M42").
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
CytatPPrzyjąłem zaproszenie i oglądnąłem ten film. Jakie jest przesłanie tego dziełka kinematograficznego?
Benek napisał/a:"Nie umiem ustawiać prawidłowego WB"
Benek napisał/a:I czy to powód, żeby kręcić film z mikserem w roli głównej oraz mąką i kilogramem cukru w rolach drugoplanowych? Zresztą przy źle ustawionym balansie bieli.
Benek napisał/a:Na filmiku który pokazałeś widać k-redkę do której podczepiany jest jakiś bliżej mi nie znany manualny obiektyw (Helios?)
Benek napisał/a:z wkręconym (po co) filtrem UV
Benek napisał/a:Nie wiem tylko czy to zachowanie wynika z winy osoby, która nieumiejętnie posługuje się sprzętem,
Benek napisał/a:też faktycznie obiektyw cokolwiek dziwnie współpracuje z obiektywem.
Benek napisał/a:Nie rozumiem tylko celu kręcenia tego filmiku i zachęcania do jego oglądnięcia.
Benek napisał/a:I umieszczona pod tym oferta sprzedaży - co możliwe - uszkodzonego aparatu.
malyandrzejek napisał/a:Benek napisał/a:Nie wiem tylko czy to zachowanie wynika z winy osoby, która nieumiejętnie posługuje się sprzętem,
Hmmm... co oznacza nieumiejętne? Można wkręcić obiektyw "na lewą stronę"/"tyłem do przodu"/"za głęboko"/itp., itd.
malyandrzejek napisał/a:Chociaż widzac Twoje zdziwienie zastanawiam się czy nie popełniłem jakiegoś fotograficznego "faux-pax".
Benek napisał/a:I wiele innych rzeczy może się zdarzyć.
Benek napisał/a:Faux pas, jeśli już. To francuski, nie łacina.
K-5, K20D kit WR, F 28/2.8, FA 35/2 AL, FA 50/1.4, K 55/1.8, DA 55-300, DA 70/2.4 Ltd, M 85/2, A 100/2.8, A 100/4 macro, K 150/4, F * 300/4.5, CZ Planar T* 50/1.7, Porst 55/1.4(M42), Pentacon 50/1.8(M42) , Pentacon 100/2.8(M42)
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Makler napisał/a:Podobne problemy już się pojawiały i na forum już było o tym pisane
plwk napisał/a:opanowałem wariata.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
malyandrzejek napisał/a:U mnie są ciut inne objawy.
K-5, K20D kit WR, F 28/2.8, FA 35/2 AL, FA 50/1.4, K 55/1.8, DA 55-300, DA 70/2.4 Ltd, M 85/2, A 100/2.8, A 100/4 macro, K 150/4, F * 300/4.5, CZ Planar T* 50/1.7, Porst 55/1.4(M42), Pentacon 50/1.8(M42) , Pentacon 100/2.8(M42)
Makler napisał/a:A tak z ciekawości, podpinałeś jakiś manualny obiektyw bez styków na bagnet (K,M)?