tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
K-x i nowa matówka - pułapka ostrości nie działa
Mam K-x'a przebieg około 10.000, dopasowałem ostatnio do niego matówkę z P30t i tu zaczynają się schody:
- działa potwierdzanie ostrości w wizjerze (sześciokąt podświetla się prawidłowo - max 5% pomyłek)
- zupełnie nie działa pułapka ostrości (ustawiam w menu przechwytywanie ostrości na włączone), celowo ustawiam obiektyw na zupełne rozmycie a K-x wyzwala migawkę!
- matówka posiada mikroraster i klin, dopiłowałem ją tak, by klin był w miejscu, gdzie w oryginalnej matówce jest oznaczenie centralnego puktu AF
- korzystam tylko z centralnego punktu AF
- AF z kitem działa prawidłowo, choć trochę mniej pewnie (wcześniej: wziuuuuut -pip, teraz: wziuuuut-ziut-pip)

Stąd moje pytanie - czy jest możlwość korzystania z dobrodziejstw AF, potwierdzenia AF, pułapki ostrości i dobrej matówki? Czy z Katz-Eye'ami które mają mikroraster i klin też są takie przeboje?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pułapka ostrości nie działa z obiektywami AF (no chyba, że zakleisz styki).

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
tomekkarol, matówka może wpływać tylko na pomiar światła,
na AF nie ma zupełnie wpływu.
wiec do wyboru lub wszystkie:
upaćkałeś lustro przy okazji zabaw z matówką (to ma znaczenie dla AF),
zmieniłeś sobie ustawienie pułapki ostrosci (któreś C).

[ Dodano: 2011-08-23, 11:14 ]
o i to co jarek dopisał :)

Jarku Dabrowski, Obiektyw Opton 50/1.4 genau aus Oberkochen a czasów gdy nikt w Zeissie nie myslał o AF :)

Po czym poznać że mi styki zwierają? Bo muszę korektę +2 na ekspozycji ustawiać niemal na sztywno - to może być objaw?

Artiip, AF z AFowymi obiektywami działa jak ta lala, potwierdzenie ostrości jest, moje ustawienia menu:
- Użycie p. przysłon dozwolone,
- Przechwytywanie ostrości włączone
- przełącznik MF/AF nie wpływa na efekty

Edit: koniec kręgosłupa ze mnie, nie amator fotografii, podłączyłem Rikenony 50/2 i 135/2.8 i wszystko działa, a więc wszystko rozbija się o styki. Sorry za zawracanie głowy i dziękuję za pomoc! :-B

tomekkarol napisał/a:
przełącznik MF/AF nie wpływa na efekty
w analogach jak i pewnie w cyfrach musi być na AF

styki musisz mieć zwarte albo nie :)

dodaj jeszcze jeden test:
odkręć obiektyw z body ustaw go na nieskończoność nie zapinajac spróbuj wyostrzyć poruszając obiektywem na coś w miarę bliskiego (poniżej 1m)
raz z wciśniętym do polowy spustem , raz do końca

czy pułapka wtedy zadziała?

obiektyw nie dotyka aparatu, ustawiony na nieskończoność, w wizjerze mydło aż miło, pułapka odpala. Potwierdzenie ostrości działa prawidłowo. Tak ma być?

no to jeszcze dodaj do tego testu, zwarte sreberkiem styki w body, wtedy zadziała pułapka?

Jeżeli tak to zdrap sobie farbę z dupki tego obiektywu, w miejscu styków i będzie działać :P

W sumie to mam nawet pewność ze problem braku pułapki to właśnie nie zwarte styki.

cytując Freddiego - It's a kind of magic!

wszystko gra, poza faktem, że teraz należy ustawiać manualnie przysłonę w trybie AV (tzn wyświetliła mi się 5.6, po zmianie na 1.4 chodzi wyśmienicie, Rikenony pokazywały F--)

bardzo bardzo dziękuję, w sumie to się do pierwszych kroków bardziej nadawało, mój błąd że testy Optona połączyłem z nową matówką i wyciągnąłem błędne wnioski. Wielkie :-B

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009
Jarek Dabrowski napisał/a:
Pułapka ostrości nie działa z obiektywami AF (no chyba, że zakleisz styki).

wg instrukcji w obiektywach DA i FA działa

el Burakos napisał/a:
wg instrukcji w obiektywach DA i FA działa
Wg której instrukcji?

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009

Tak, tam jest napisane, że to musi być szkło z przełącznikiem AF/MF, ustawionym na MF. To margines. Stwierdzenie "Pułapka ostrości nie działa z obiektywami AF" dotyczyło szkieł, które są "AF cały czas".

Skocz do: