dgim  Dołączył: 05 Lis 2006
no niech bedzie 374zl wg dzisiejszego kursu... kompletnie nic nie zmienia :-P
swoja droga 7gr w stosunku do piatkowego kursu.

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Ktoś się wybiera do USA i by mógł mi dwa lensy przytaskać?

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
każdy by chciał :)

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Usa to ziemia obiecana dla Pentaxiarzy i nie tylko .. ;-)

Adam  Dołączył: 12 Sty 2010
Szukalem odpowiedzi na forum, ale nigdzie nie znalazlem wiec zapytam tu :-> :
Czy ktos ma jakies doswiadczenia ze sprowadzaniem sprzetu z australii? Mam oczywiscie na mysli glownie kwestie cla i vat'u. Czy prawdopodobienstwo ich naliczenia jest tak samo duze jak sprzetu sprowadzanego z USA? i czy triki takie jak 'gift' i zanizanie wartosci przedmiotu maja szanse powodzenia? Kazda opinia mile widziana...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Adam napisał/a:
Czy prawdopodobienstwo ich naliczenia jest tak samo duze jak sprzetu sprowadzanego z USA?

tak

Adam napisał/a:
czy triki takie jak 'gift' i zanizanie wartosci przedmiotu maja szanse powodzenia?

jakieś tam prawdopodobieństwo jest, ale nie nastawiałbym się na to, i od początku liczył na cło i Vat

dzisiaj właśnie idę odebrać przesyłkę do UP na Głogowskiej - Cło i VAT od razu wliczyłem dp kosztów zakupu, więc się nawet nie obraziłem jak tracking mi pokazał że wysłano do mnie zawiadomienie z UC ;-)

tadeuszd2  Dołączył: 06 Gru 2009
Pozwolę sobie powtórzyć: www.celina.krakow.uc.gov.pl/kalkulator/index.jsp
Wpisz kod /na obiektyw:9006590000.
Wybierz kraj,+- wagę,wpisz wartośc w pln.
Wynik: Twoje zobowiązanie wobec kochanego Państwa.
Sprowadzałem z Chin,Honkongu,Australi,Canady,USA i komisja śledzcza wie skąd.Płaciłem cło i vat grzecznie,czasem sie udało.Raz sie naciąlem,ale upór i "napalenie" kończy się utratą rozsądku. Rien ne va plus -

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Adam napisał/a:
Czy ktos ma jakies doswiadczenia ze sprowadzaniem sprzetu z australii?

Sprowadzałem z Australii tylko raz i udało się cła uniknąć. Minusem jest długi czas przesyłki - jeśli nie zdecydujesz się na pocztę lotniczą, to przesyłka morska potrwa ok. 3 miesiące.

tadeuszd2  Dołączył: 06 Gru 2009
Z Australii dostałem w 2 tygodnie.Czasem mam wrażenie,że sprzedajacy za granicą maja-pewno nie wszyscy-ethos handlowy bardziej rozwinięty.Zaufanie jest funkcja wyniku,ale bardzo mile i serio traktują nabywcę.Na Allegro rożnie,dlatego wolę z zagranicy.Taka fobia.

Adam  Dołączył: 12 Sty 2010
wujek napisał/a:
[...]przesyłka morska potrwa ok. 3 miesiące.
w tym czasie mozna zpaomniec ze cokolwiek sie zamowilo, albo zmienic system ;-)
tadeuszd2, dzieki za linka i wszystkim za pomoc.
pozdrawiam

holmes  Dołączył: 29 Sty 2008
Mam wielką prośbę. Czy ktoś jest w stanie znaleźć nowe (ewentualnie refurbished) body k-7 w przyzwoitym sklepie internetowym w USA no i w przyzwoitej cenie ?

Jeszcze do niedawna, na B&H Photo body k-7 kosztowało $799. Na dzień dzisiejszy niestety sprzedaż distontinued :(

Najniższa cena na Amazonie to $899 no i ze sklepów o średniej reputacji.

Skocz do: