Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Lightroom 3 problem :(
Witam. Od nie dawna mam Lightrooma 3 (wcześniej 2) i po raz pierwszy spotkałem się z tym problemem... Otóż w panelu Develop użyłem suwaczka Clarity i ustawiłem go w pozycję -10. Jednak po kilkunastu minutach doszedłem do wniosku że Clarity dam na +40 bo tak będzie ładniej... I tu pojawił się dla mnie duży kłopot: Lightroom w panelu Develop wszystko pokazuje poprawnie natomiast kiedy przełącze się do Library tam pokazuje cały czas jakby Clarity pozostało na -10 :( Co gorsze podczas exportu także pobiera te błędne dane z Library a nie tak jak widać w Develop. Kiedy robię reset wszelkich zmian na zdjęciu dalej jest to samo tzn resetuje się wszystko za wyjątkiem Clarity które nadal w panelu Library pozostaje a w Develop znika :( Czy ktoś mi powie gdzie jest problem? Dodam jeszcze że dotyczy to kilkunastu zdjęć a nie wszystkich z serii... Proszę o pomoc.

serioza  Dołączył: 10 Mar 2007
Może to pomoże:
W module develop skopiuj wszystkie ustawienia obrazu (ctrl+shift+c) za wyjątkiem clarity.
Następnie są dwa sposoby:
- kliknij przycisk reset na dole prawego panelu, lub
- wybierz z presetów w lewym panelu: General - zeroed.

Obraz powinien utracić wszystkie efekty zmian w pierwszym sposobie, w drugim wszystkie parametry ustawią się na zero.

Następnie wklej (ctrl+shift+v) skopiowane wcześniej parametry.

Oby się udało :)

Daniel1977  Dołączył: 24 Mar 2010
Jeżeli nie zadziała to może usuń zdjęcie z biblioteki i dodaj je ponownie.
Spróbuj również optymalizacji katalogu File > Optimize Catalogue - po tym jak piszesz że masz Library wnioskuje, że to Mac, nie wiem jak na PC.

Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Reset nie pomógł a co gorsza wszystkie zdjęcia które do tej pory bez problemu się otwierały w Library teraz otwierają się nie ostre :( Odinstalowałem LR3 i zainstalowałem ponownie i jest to samo :( Może gdzies w ustawieniach coś się przestawiło że zdjęcia w panelu Develop wyglądają inaczej niż w Library? Te w Library są nie doostrzone i nie wiem dlaczego? :( Kiedy przechodzę do panelu Library zdjęcie jest nie ostre i dopiero kiedy zrobię powiększenie 1:1, zdjęcie ładuje się kilkanaście sekund i się wyostrza :( Dziwne to bardzo. Nigdy wcześniej nie miałem takiego kłopotu... Usunąłem sobie przez przypadek zakładkę Filters Off, czy to mogło mieć znaczenie? Jak ją zainstalować z powrotem?

serioza  Dołączył: 10 Mar 2007
A gdzie jest "zakładka Filters Off"?

Odinstalowanie Lightrooma może nic nie dać, bo katalog w takim wypadku nie jest kasowany. Lepiej już stworzyć nowy katalog i tam zaimportować pliki.

Ale jeśli chcesz jeszcze powalczyć spróbuj tego:
Z opisu wynika moim zdaniem, że masz problem z podglądem RAWów (preview).

Proponuję - w module Library zaznacz wszystkie zdjęcia albo kilka na próbę (bo procedura trwa tym dłużej im więcej zdjęć) i w menu Library wybierz menu "Preview". Masz tam trzy opcje dot. poglądu plików - generowanie podglądu zwykłej wielkości (szybsza), gen. podglądu wielkości 1:1 i usunięcie plików podglądu. Problem powstał, bo chyba uruchomiła się trzecia opcja. Wygeneruj podgląd plików.

Ciekawe, czy podziała.

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Ja mam problem z ustawieniem profili kolorów do LR3. Podążając za jakimś tutkiem próbowałem zmienić profil kolorów np. z normalnego na nasycony czy portret (standardowe profile dostępne min w aparacie) i zobaczyłem, ze LR nie posiada zdefiniowanych profili.
Nie wiem jak się za to zabrać - przeczytałem gdzieś, że LR ma zdefiniowane tylko profile dla Canona i Nikona... nie wiem czy to prawda? Szukałem jakiś profili ale znajduje tylko jakieś DX2 (Nikon) lub dostępne z ACR.
Robię zdjęcia wyłącznie w formacie RAW a obrabiam w LR w formacie .PEF. nigdy nie zapisywałem do DNG - nie wiem czy to ma znaczenie w przypadku LR? dotychczas używałem tylko programów dedykowanych dla odpowiedniej marki aparatu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie ma takich profili dla Pentaksa, jak do N i C w LR.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Profil, który ma według Adobe odwzorowywać ten z aparatu, to dla PEF-ów Camera Standard. W przypadku DNG z aparatu, możesz używać profilu zagnieżdżonego w pliku (Embedded) lub Adobe Standard. Zazwyczaj bardziej podoba mi się Embedded.

jaad75 napisał/a:
Profil, który ma według Adobe odwzorowywać ten z aparatu, to dla PEF-ów Camera Standard. W przypadku DNG z aparatu, możesz używać profilu zagnieżdżonego w pliku (Embedded) lub Adobe Standard. Zazwyczaj bardziej podoba mi się Embedded.

Ja właśnie mam tylko dostępny Embedded a chciałbym dodać jeszcze jakieś profile bo czasem się przydają. Czy są w sieci jakieś zdefiniowane profile dla Pentaxa a jak tak to czy można je pobrać?
Ja sam nie mogę niczego wyszukać ale nie znam się na tym za bardzo i możliwe, że coś pominąłem - soft dedykowany znacznie ułatwiał sprawę i dopiero teraz spotkałem się na poważnie z zagadnieniami typu DNG czy PEF, ACR itp.

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Cześć! Mam problem z Lightroomem 3 pod Win 7 x64:

Do tej pory wszystko było ok, ale zacząłem się bawić Adjustment Tool'em i miejscowo rozjaśniałem elementy zdjęcia. Po wyeksportowaniu zdjęcia do .jpeg nie mogę dokonywać na nim żadnych edycji w Photoshopie CS2 (zdjęcia daje się otworzyć, ale nie daje się już zapisać).

Podobne zdjęcie z identycznymi ustawieniami, z wyjątkiem miejscowych korekt ekspozycji, wyeksportowane do .jpeg mogę edytować do woli.

Czy ktoś zna rozwiązanie problemu??

[ Dodano: 2011-05-30, 00:08 ]
Ok dałem sobie spokój.
Problem występował tylko w PS CS2, w PS CS4 (obojętnie x32 czy x64) oraz jakimkolwiek innym programie graficznym nie ma tego problemu. Czytałem, że PS CS2 słabo radzi sobie z procesorami wielordzeniowymi.

Pozdrawiam

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
campanelli napisał/a:
Czy ktoś zna rozwiązanie problemu??

Uaktualnienie do 3.4.1 powinno rozwiązać ten problem, a przynajmniej o nim pisali w liście poprawek.

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
romeoad napisał/a:
Uaktualnienie do 3.4.1 powinno rozwiązać ten problem, a przynajmniej o nim pisali w liście poprawek.

Niestety problem nie został rozwiązany. To po prostu wina Photoshopa CS2 i nie mam ochoty się z tym męczyć, skoro mam CS4. Ale hej, przynajmniej mam zaktualizowanego Lightrooma, dzięki :D :-B

Mam problem z Lightroomem.
Z braku miejsca przeniosłem całe zbiory z dysku C na dysk D (export as katalog) i udało mi się utworzyć potem folder docelowy na dysku D.
Operacja wygląda na udaną ale mam mały problem bo teraz LR w bibliotece nie pokazuje znaczników czy zdjęcie było poprzednio edytowane czy nie - wyświetlone w Develop edytowane pliki posiadają całą historię wprowadzonych zmian.
Wiecie jak można je ustawić ponownie? trochę to denerwujące bo nie wiem co było edytowane a co nie ew. tylko wykadrowane etc... a mam ok 1600 RAW-ów.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Może spróbuj otworzyć stary katalog (ten, odnoszący się do starej lokalizacji plików) i z prawoklika wywołaj 'update folder location' (czy jakoś podobnie).
Wskaż nową lokalizację katalogu z RAWami -> wszystkie wprowadzone zmiany powinny być widoczne.

Dzięki już sobie poradziłem.
Nie wiem dlaczego bo tam nie zaglądałem ale odhaczył mi się ptaszek w opcjach View w bibliotece i po prostu się informacje nie wyświetlały.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Ja mam pytanie ktore wynika z mojej niewiedzy raczej, a nie jest to raczej problem.

W aparacie mam ustawione RAW+
Plik jpg z puszki ma np 5 Mb, a plik jpg wywolany z raw (tylko zmiana balansu bieli oraz zmiany "auto" proponowane przez program) ma kolo 8 mb? Co zrobic zeby rozmiar pliku wywolanego z raw mial normalna wage?

Program adobe lightroom. Eksport bez zmiany rozdzielczosci, jakosc 100%, dpi zmienione z 240 na 300.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zmień kompresję jpg to zdjęcia gwałtownie zmaleją.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Jakość zmniejszyć, ew. opcja dostosowania do rozmiaru (wagowo, nie rozdzielczościowo :P) przy eksporcie

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Probowałem zmniejszyc z 12 mpix do 10 i rozmiar dalej jest wiekszy. Wychodzi na to ze wywolane z rawa zdjecie ma wiecej informacji w sobie.

A tak na szybko. Dobrze mi sie wydaje że wartosc dpi przypisana do zdjecia wogole na nic nie wplywa? Bo dpi dopiero ma znaczenie przy wydruku. A do wydruku tak zmniejsze rozmiar w pikselach zeby bylo te 300 pikseli na cal (dpi). Wiec czy mam w zdjeciu 72 czy 240 czy 300 to co mi zmienia?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pazuzu88 napisał/a:
Dobrze mi sie wydaje że wartosc dpi przypisana do zdjecia wogole na nic nie wplywa?

Tak. Zmniejsz jakość jpg na 90.

Skocz do: