modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
komtur napisał/a:

Aha - nowa wersja 17–70 mm f/2.8–4 DC MACRO HSM zastąpi produkowaną dotąd wersję z OS. Nie będą produkowane równolegle.

Na stronie internetowej Sigmy piszą, że wraz z wypuszczeniem na rynek nowej wersji (dla Pentaksa i Sony) zostanie zakończona produkcja "starej" wersji z OS.

To te wcześniej kupione z OS pod Pentaksa i Sony to będą teraz może poszukiwane "białe kruki" :mrgreen:
Ciekawe czy cena spadnie, czy pozostanie na tym samym poziomie... Niestety całkiem możliwe, że szkło nie będzie tańsze. Ciekawe też co tak naprawdę zrobili z tym OSem - brak części elektroniki i zablokowane soczewki? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć żeby opłacalne były mocniejsze przeróbki, włącznie ze zmianą formuły optycznej... A może po prostu brak włącznika OS :-> Często nie opłaca się produkować wielu wersji, tylko blokuje się dostęp do pewnych funkcji.

PS. Tak mi przyszła do głowy sytuacja, gdy psuje mi się obiektyw z OS, oddaję go na gwarancję, serwis stwierdza że to nienaprawialne i proponuje wymianę na nowy egzemplarz oczywiście bez OS, bo "przecież to dokładnie ten sam model, tylko pod Pentaksa - a kiedyś do Canona to były z silnikami a do P na śrubokręt i nikt nie marudził że to inne szkła" :mrgreen:

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
A ja jestem ciekaw bezpośredniego porównania mojej Sigmy z DA 17-70. Kupiłem ją bo jest jaśniejsza na szerokim a to przydaje się na wycieczkach jak przychodzi zwiedzać muzea lub fotografować świetle zastanym ale nie do końca jestem zadowolony ze zdjęć. Kolory mi nie pasują i szczegółowość nie jest taka jaką bym chciał.

Sabik  Dołączył: 19 Lip 2011
napisał Michciu76
Cytat
A ja jestem ciekaw bezpośredniego porównania mojej Sigmy z DA 17-70.

Też jestem bardzo ciekawy. Troszkę poczytałem na temat obu obiektywów ale jakoś nie znalazłem opinii użytkowników, którzy mieli bezpośrednie porównanie.

Osobiście skłaniam się ku DA 17-70 f4 , mimo trochę wyższej ceny. Do Sigmy(jako firmy) mam awersję, choćby za monopol cenowy. Przy obecnych matrycach, wolę dobre stałe f4, niż nijakie 2,8.

Cytat
Kolory mi nie pasują i szczegółowość nie jest taka jaką bym chciał.

Możesz coś więcej na ten temat napisać?
Pozdrawiam :-)

Sabik napisał/a:
Do Sigmy(jako firmy) mam awersję, choćby za monopol cenowy.

:?:
Sabik napisał/a:

Przy obecnych matrycach, wolę dobre stałe f4, niż nijakie 2,8.

Tyle, że przysłona to przede wszystkim kontrola GO, a tego nie nadrobisz wyższą czułością ;-)
Inna sprawa, że to 2.8 w Sigmie 17-70/2.8-4 jest dostępne do jakichś 21mm, potem wskakuje już 3.5. Ale zawsze to 1EV różnicy dla szerokiego końca, no i nie jest nijakie...

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Sabik napisał/a:
napisał Michciu76
Cytat
A ja jestem ciekaw bezpośredniego porównania mojej Sigmy z DA 17-70.

bylo trochę takich porównań - b. porównywalne optycznie szkła. Było trochę informacji o psującym się SDM w P 17-70 - sam miałem taki przypadek.

Sabik napisał/a:
Do Sigmy(jako firmy) mam awersję, choćby za monopol cenowy. Przy obecnych matrycach, wolę dobre stałe f4, niż nijakie 2,8.

Za modrzewiem, nic z tego nie rozumiem. Sigma akurat przełamuje monopol "markowych" producentów, oferując niezłe szkła w niższych cenach. Tego nijakiego 2,8 też nie rozumiem, chociaż oczywiście chciałoby się, żeby takie światło było w pełnym zakresie ogniskowuych ;-) - ale to nie w tej cenie (i pewnie nie w tych gabarytach).

rbucz napisał/a:

bylo trochę takich porównań - b. porównywalne optycznie szkła.

A czasem nie były to porównania jeszcze ze starszą wersją 17-70/2.5-4.5?
rbucz napisał/a:

Tego nijakiego 2,8 też nie rozumiem, chociaż oczywiście chciałoby się, żeby takie światło było w pełnym zakresie ogniskowuych ;-) - ale to nie w tej cenie (i pewnie nie w tych gabarytach).

17-70/2.8 - byłby pewnie niezły klocek do taszczenia i spoooro droższy :mrgreen:

Przepraszam, źle się wyraziłem i sprecyzowałem wypowiedź :oops:
Chodziło mi o dystrybucję produktów Sigmy w naszym kraju :-)

Jeśli chodzi o nijakie 2,8, to ja to tak odbieram, bo dotyczy kilku milimetrów i nie poraża rozdzielczością. Tego typu obiektywy trzeba traktować jako typowo spacerowe, więc gdy mi zależy na jasności, głębi ostrości, bokeh itp.. to i tak trzeba posilić się innym szkłem. :-)
Mnie właśnie tego typu uniwersalne szkło jest potrzebne, ponieważ próbuje je dopasować do tego co lubię fotografować i tu możemy się wszyscy różnić, wszak wiadomo, że tematów do fotografowania jest mnóstwo :-)

Sabik napisał/a:

Chodziło mi o dystrybucję produktów Sigmy w naszym kraju :-)

A co z nią nie tak?

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Sabik napisał/a:
Przy obecnych matrycach, wolę dobre stałe f4, niż nijakie 2,8.

Tylko, że to stałe 4 to jest właśnie niejakie po przymknięciu Sigmy do 4, wtedy robi się żyleta choć i tak na 17/2.8 jest ostro.

modrzew napisał/a:
A co z nią nie tak?

No właśnie :shock: Tworzysz jakieś bajki. Z dystrybucją Sigmy jest 100x lepiej niż z dystrybucją szkieł Pentaxa przez Apollo.

Sabik napisał/a:
i nie poraża rozdzielczością

To ciekawe jakie szkło cię porazi tą rozdzielczością jak Sigma na 17/2.8 robi ponad 46lpmm a po przymknięciu do 4 ponad 50. Pentax nawet nie zbliża się do tej granicy a brzegi kadru to zupełne mydło.

Takie mam subiektywne odczucie. Pewnie się mylę, dzięki za sprostowanie mojej opinii :-)
Wertuję to forum dopiero od miesiąca i jakoś nie mogę wyrobić sobie zdania na temat niektórych obiektywów. Może czegoś nie przyswajam w tym systemie. W Nikonie było prościej, liczyły się oryginalne szkła a potem reszta, tu jest chyba trochę inaczej :-)
No nic, czeka mnie jeszcze długa droga aby to wszystko ogarnąć ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Sabik napisał/a:
W Nikonie było prościej, liczyły się oryginalne szkła a potem reszta, tu jest chyba trochę inaczej
Całkiem inaczej. Tu liczy się wiedza, jakiś doktorat z fizyki, najlepiej - optyki. Przydatny też jest doktorat z mechaniki. Jak już ma się to wszystko, można pomyśleć o zakupie aparatu marki Pentax. (Wyżej wymienione doktoraty przydają się bardzo, przy jego obsłudze.) Dalej jest już łatwiej. Obiektyw nie jest niezbędny. Do aparatu można przyłożyć kartkę, słoiczek, szkiełko od zegarka, innymi słowy, co kto ma i robić zdjęcia. :evilsmile:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Sabik napisał/a:
W Nikonie było prościej, liczyły się oryginalne szkła a potem reszta, tu jest chyba trochę inaczej :-)
Cóż, magia napisu na obiektywie.:) Zjawisko występujące w każdym systemie.

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Stara 2.8 18-50 EX macro dziwnie się zaczęla zachowywać. Pierścień ostrości zrobił się ciężki w obrocie. Wiertarka zwolniła (zacząłem obawiać się o silnik w aparacie) i w końcu kupiłem właśnie 17-70 z HSM. Generalnie ostrzejszy na jaśniejszych f. Zrobiłem kilka testowych fotografii obydwoma obiektywami na takich samych ustawieniach i są inaczej naświetlone, z EX 18-50 ciemniejsze o jakieś 0,5 EV a to widać nie tylko na histogramach. Czyżby inna elektronika w obiektywie?

mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
Mam pytanie-będzie zauważalna różnica w ostrości af i bokehu w porównaniu do kita i czy warto wydać na niego te pieniądze?Zależy mi na uniwersalności no i tych 70 mm. Mógłby ktoś wrzucić coś z 70mm-jakiś portret.

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Mario132,różnica będzie i to zauważalna,czy warto wydać kasę jako zamiennik kita to już zależy ,wg mnie warto.
W poprzednich postach wszystko omówiono,ostrość,kultura pracy itd.
Minusem jest pewna nieostrość na brzegach kadru,ale kit też tu nie powala.

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
mario132, jako, że ja przeszedłem tą drogę to piszę. Po tym jak kupiłem sigmę, nawet nie myślę o podpinaniu kita. Pomijając kwestię, że kit jest całkiem do rzeczy, to różnice w zdjęciach widać gołym okiem, a przynajmniej ja widzę na swoich. No i masz zakres 55-70 którego nie masz w kicie. Ludzie piszą, że sigma jest słaba na 70, co nie jest żadnym argumentem bo kit tego zakresu w ogóle nie ma. Z mojego doświadczenia wynika, że na 70 mm i 4,0 zdarza się zamydlić czy jak tam to nazwać, ale wcale nie za często, a przymknięcie nawet do 4,5 załatwia sprawę.

I z poczucia obywatelskiego obowiązku - po roku użytkowania siadł mi OS. Jeszcze nie byłem w serwisie, nie wiem czy to częsta przypadłość.

[ Dodano: 2012-02-12, 19:23 ]
Znalazłem. 70 mm f/4,0

mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
Komisarz,dzięki za sampelek-to by mnie urządzało, mam jeszcze stałki 35 i 50 i te 70 by było do naprawdę ciasnego portretu a fa 50 do luźniejszych.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Czy ta sigma posiada coś na wzór pentaxowego QSF?

Nie.

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
Michciu76 napisał/a:
A ja jestem ciekaw bezpośredniego porównania mojej Sigmy z DA 17-70. Kupiłem ją bo jest jaśniejsza na szerokim a to przydaje się na wycieczkach jak przychodzi zwiedzać muzea lub fotografować świetle zastanym ale nie do końca jestem zadowolony ze zdjęć. Kolory mi nie pasują i szczegółowość nie jest taka jaką bym chciał.

No właśnie. Kupiłem tę sigmę skuszony opiniami, testami, parametrami itp. Walczyłem z nią dośc długo i jakoś nie przypadła mi do gustu. W zasadzie wszsytko miała czego chciałem: szybki cichy ( w miarę trafiający) autofokus, zakres ogniskowych, nawet światło. Jednak te same ( podobne kadry) zrobine sigmą i moim kitem (VerII) i jakos lepsze były w tym drugim przypadku. To oczywiście opinia subiektywna, bo obiektywnie sigma powinna bić na łeb kita i w tym celu została kupiona. Moja sigma miała jeszcze taka przypadłość, że zdarzało się jej zrobić zdjęcia mydełkowate nawet po przymknieciu do 6,3 i przy róznych ogniskowych. Pewnie mozna to zwalić na egzemplarz. Szalę przeważył absolutny barak możliwości robienia zdjęć z lampą zenętrzną - do przesłony 10 wszsytkie były róno przepalone - z pentaksowymi obiektywami przy takich samych parametrach było Ok ( jak na pTTL) Wylądowała w serwisie i z powodu niemożności naprawienia tej przypadłości sie z nią rozstałem na zawsze. Szkoda :-/

Skocz do: