Litwin  Dołączył: 18 Maj 2011
szukałem wątku ale nie znalazłem który by pasował do mojej sprawy jeśli ktoś mi go wskażę będę bardzo wdzięczny bo wyszukiwarka postów mi nic nie wyświetliła

[ Dodano: 2011-08-29, 22:37 ]
a czy ktoś miał do czynienia z tym czymś?
http://www.akcesoriafoto....anya-p-748.html

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Takie zdjęcie jak to w 58 s prezentacji prawdopodobnie uda się wykonać bez żadnego filtra.
Woda wygląda na okolice sekundy maksymalnie kilka sekund naświetlania. Na niebie chyba jakaś szara połówka. Wygląda na nieco za mocną. Z filtrem ND o mocy 10 działek czas ekspozycji na iso 100 i przysłonie f8 w takich warunkach pewnie by sięgał 4 albo i ośmiu minut. Tak sobie myślę na podstawie własnego doświadczenia oczywiście.

Z filtrem Tian-Ya ostrożnie. Najlepiej sprawdzić przed zakupem. Mam szarą połówkę tej firmy i wydaje mi się całkiem niezła zwłaszcza, że kosztowała 30 zł.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Scaliłem z istniejącym.

ogolnie to spytam może tak:

lepiej do takiej zabawy kupić holder i bawić się w system cokin czy kupić np redukcję z 58 na 52 mm? SMC DA 18-55 ma średnice 52mm a reszta mojego sprzętu 58mm. Także co bedzie lepsze?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Redukcję dokup do filtrów pełnych nakręcanych i Cokin do połówkowych.

narazie mam tylko kołowy filtr polaryzacyjny i zastanawiam się nad filtrem ND i pytanie czy cokin czy kołowy?

Skocz do: