tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
co innego naturalna perspektywa, a co innego wrażenie przestrzeni w górach, na szczycie. Można tam nie widzieć ostro po bokach, ale jak człowiek stoi np.: na takiej Przełęczy Krzyżne, to żadna 28, 40, 31, nie odda tego, co widzi oko, tam potrzeba panoramy [najlepszy byłby ten cud robiący na 3ech klatkach]

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
Masz chyba rację, muszę poczytać więcej na ten temat.
Przy okazji, czy ktoś wie gdzie na forum znajdę info co robić po zamocowaniu szkła M42 przez adapter - co poustawiać w aparacie?
Nie chcę zakładać nowego wątku a jakoś nie mogę tego znaleźć...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
masterblaster napisał/a:
a dlaczego nie przez 1.5??

Moze byc i przez 1.5 :-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
alkos napisał/a:
40mm / 1.6 = 25mm

Hmm... w wielu miejscach czytalem, ze ogniskowa 40mm na filmie odpowiada kacie widzenia ludzkiego oka, i dlatego daje naturalna perspektywe. I wydaje mi sie to calkiem zgodne z rzeczywistoscia, bo to co za pomoca oczu widze po bokach jest zupelnie nieostre.

Cytat
Hmm... w wielu miejscach czytalem, ze ogniskowa 40mm na filmie odpowiada kacie widzenia ludzkiego oka, i dlatego daje naturalna perspektywe. I wydaje mi sie to calkiem zgodne z rzeczywistoscia, bo to co za pomoca oczu widze po bokach jest zupelnie nieostre.

Tak, ale ja przeliczylem to na cyfre. Misiu.

:-P

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
AAAA!!! :-P

/za duzo wina!/

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
@alkos: fajnie zauwazyles, ze obie pary oczu bez poruszania glowa potrafia widziec > 180^.

webjay, sprawdziles? :-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
no ba, juz dawno temu ;)) ludzie zapominaja o tym, ze samemu mozna wiele rzeczy 'wybadac' ;)

webjay napisał/a:
no ba, juz dawno temu

hyh, ja też ;-)

No dobra, załączyłem to szkło, niestety mój adapter (KOOD od raysfoto.pl) sypie opiłkami (f**k :evil: ), pierwszy raz musiałem sprzątać wnętrze kasetki - odkurzacz zrobił swoje.
Co do szkła, to powiem, że bardzo miękki obraz daje - taki mi się wydaje (okiem amatora). Przy okazji nauczyłem się w końcu jak obsługiwać to całe M42 (ustawienia aparatu) i nie jest to trudne.
Teraz muszę obczaić na Allegro co mają do makro ...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
masterblaster, do makro kup sobie jakis radziecki mieszek. Tu masz moje sample: http://chmielecki.org/foto/makro/

milo napisał/a:
masterblaster, do makro kup sobie jakis radziecki mieszek. Tu masz moje sample: http://chmielecki.org/foto/makro/

Dzięki za sample, ale zapodaj jakieś inne sample bo takie coś osiągam z kitem i Raynoxem...

masterblaster napisał/a:

Dzięki za sample, ale zapodaj jakieś inne sample bo takie coś osiągam z kitem i Raynoxem...

No to osiagaj, nie ma sensu stosowac wiekszych powiekszen, bo nie bedize na nich wiele widac i GO zadna.

No tak, o tym nie pomyślałem, choć powiem ci, że jestem zdziwiony jak dobrze automatyka kasetki radzi sobie z raynoxem, mój wcześniejszy kompakt zupełnie nie dawał rady...
I ta GO pary kasetka+raynox nie jest tak tragicznie płytka, w przypadku raynoxa+kompakt był to poważny problem (zważywszy jeszcze, iż ze względu na małą matrycę dano tylko przesłonę 8).
Chyba jednak pomyślę o jakiejś Cosinie lub prawdziwym Pentax-ie dedykowanym do makro, choć to nie mały wydatek...ciekawe ile w USA kosztuje jakiś Pentax do makro...możnaby ściągnąć jakiegoś używańca.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
[quote="
Chyba jednak pomyślę o jakiejś Cosinie lub prawdziwym Pentax-ie dedykowanym do makro, choć to nie mały wydatek...ciekawe ile w USA kosztuje jakiś Pentax do makro...możnaby ściągnąć jakiegoś używańca.[/quote]
Masterblaster,rzuć okiem na alledrogo: troche makro do pentaxa było w tym tygodniu.Może coś Ci podpasi. ;-)

masterblaster napisał/a:
I ta GO pary kasetka+raynox nie jest tak tragicznie płytka, w przypadku raynoxa+kompakt był to poważny problem (zważywszy jeszcze, iż ze względu na małą matrycę dano tylko przesłonę 8).

Ale bajki opowiadasz... Mniejsza matryca = wieksza głebia ... i to zarowno z raynoxem jak i bez ;)

milo napisał/a:
masterblaster napisał/a:

Ale bajki opowiadasz... Mniejsza matryca = wieksza głebia ... i to zarowno z raynoxem jak i bez ;)

To chyba nie jest takie proste równanie..ale faktycznie się pomyliłem.

masterblaster napisał/a:

To chyba nie jest takie proste równanie..ale faktycznie się pomyliłem.

Ale ogolnie to tak mozna powiedziec, na pewno wiecej w tym prawdy niz nieprawdy. :-B

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
alkos, Masz rację alkos, nie daj się wypuścić. www.fotografuj.pl jest napisane:
"Chociaż ogólny kąt widzenia oka jest bardzo duży (około 120°), to wyraźnie widzimy około 50°
(owo pole ma nieregularny kształt, a jego granice nie są ściśle określone i zależą od warunków obserwacji)....
Najczęściej za definicję "standardu" dla aparatu małoobrazkowego przyjęło się uważać obiektyw 50mm,
jednak wynika to bardziej z "okrągłej" ogniskowej, niż jakichś jej szczególnych właściwości. Często stosowanym,
choć umownym kryterium jest przekątna obrazu – przyjmuje się, że obiektyw o ogniskowej równej przekątnej danego formatu
daje kąt widzenia najbliższy właściwemu dla ludzkiego oka. Gdyby przyjąć to kryterium, najbardziej do takiej definicji
dla "małego obrazka" pasowałby "standard" Pentaxa, jak choćby smc P-FA 43mm F1.9" i to może być prawda,
bo jak się uczyłem za czasów małoobrazkowych, to standardem naturalnego kąta dla portretu był obiektyw 70-75mm.
Czyli 43*1,5=64,5 lub 50*1,5=75
Piszę ten post dlatego, że też, tak jak masterblaster mam Pancolara i przestałem się zastanawiać nad kupnem 50/1,4 po małej przeróbce Pancolara.

Skocz do: