240Z  Dołączył: 01 Sty 2011
Nowy Voigtländer a puszka pleśniaka
Witam kolegów,

zastanawiam się nad kupnem jednego albo dwóch nowych obiektywów Voigtländer (Cosina) z serii SL II. Interesuje mnie Nokton 58mm f/1:1,4 i APO Lanthar 90mm f/1:3,5. Posiadam puszkę pleśniaka (Chinon CG-5 rocznik 1982, bagnet Pentaksa). Czy obiektywy Wojtka podpasują bez przeszkód na mój stary bagnet? Szukając informacji na ten temat w Sieci znalazłem kilka wypowiedzi o kompatybilności starych szkieł na PK z nowszymi bagnetami typu K-AF, ale w drugą stronę niestety już nie. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

antek.

p.s. Po wrzuceniu w szukajkę hasła "Voigtländer" nie znalazłem żadnego podobnego tematu. Jeśli takowy się wcześniej pojawił to proszę, nie bijcie nowicjusza! ;-)

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Jeśli ów Chinon ma standardowy bagnet i obiektywy pentaksa z tamtych czasów działają bezproblemowo, to te również będą.

Jedynym ograniczeniem przy wstecznej kompatybilności obiektywów jest fakt nieposiadania przez niektóre z nich pierścienia przysłony (nie ma wtedy nad nią kontroli, chyba że jest to body z technologią porównywalną do pentaksa z niewykastrowanym bagnetem i sterowaniem przesłoną - serie Z/P i część MZ) i dostosowanie do AF'a, przez co ręczne ustawianie ostrości nie należy do najwygodniejszych.

W wypadku manualnych obiektywów z pierścieniem przysłon (a tak mają owe Vojtki), nie ma najmniejszych problemów ;-)

Super, dokładnie takich informacji potrzebowałem, dziękuję triger (gdzie tu jest opcja "pomógł"? :-) ). Starsze szkła Pentaxa działają bezproblemowo - posiadam SMC-M 50mm f/1:1,7 i SMC-M 135mm f/1:3,5 (kupiony zresztą od forumowicza, pozdrawiam :-) ) i oba pasują jak ulał. ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
triger napisał/a:
nie ma najmniejszych problemów
Jest jeden problem. Podobnie jak z Limitedami, gdy się ma jednego Vojtka, chce się mieć pozostałe. ;-)
Wiąże się z tym jeszcze jeden problem. Cosina zarzuciła produkcję z bagnetem K. :-/

Cóż, Zeiss (też Cosina) również zaprzestał produkcji serii ZK. Najwyraźniej rynek Pentaksiarzy jest dla nich za mały. W kilku sklepach w kraju i za granicą można wciąż dostać Wojtki i Zeissy na bagnet K, cenowo nie odbiegają od modeli do Canona czy Nikona.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Teraz, a co będzie za rok? :-?

Jest jedna rada. Należy jak najszybciej kupić 4 Vojtki i 9 Zeisów. :evilsmile:
(Nie ma sensu trzymać złotówek w skarpecie, bo przyjdzie kryzys i stracą wartość.) :mrgreen:

Skocz do: