Yashica Mat124, Canon 100d
- na taki spręt to mogę sobie tylko popatrzeć - jak na jakieś Ferrari czy LamboEldred napisał/a:A ja zawsze myślałem że bigma to ta 200-500/2.8..
Yashica Mat124, Canon 100d
Drogi mej nie wytyczy
Ni głos werbla, ni cytry,
Póki starczy mi siły,
Idę po pół litry . . . . Kuszelas
Rzepnica←≈→Bytów
- to 50-500 jest mniej uniwersalny ???schwefel napisał/a:Rozważ też 100-300/4 + TCx1.4. Obiektyw lżejszy i bardziej uniwersalny
- pisząc, że focenie z auta miałem na myśli to że nie możesz z auta wysiąść, ale samochód stoi nieruchomo. A jako statyw ludziska polecają worek / poszewkę na poduszkę wypchaną grochem, fasolą lub piaskiem... kładziesz na dachu na to kładziesz aparat i po kłopocie z "parkinsonem"...Kuszelas napisał/a:obienie fotek z auta może być problematyczne. Również ze względu na niewyrabianie się stabilizacji w przypadku poruszania się samochodu
- a czy to nie jest tak, że ta starsza jest jaśniejsza przy 50mm ale już przy długim różnicy nie ma ?espresso napisał/a:Osobiście gdybym miał do wyboru to brałbym wersję bez stabilizacji, głównie dlatego że jest jaśniejsza, a przy niezbyt jasnym długim końcu to ma już znaczenie
espresso napisał/a:Obiektyw 200-500 występuje np. w Tamronie (nie ma mocowania pod Pentaxa) nie jest więc niczym odosobnionym.
schwefel napisał/a:Rozważ też 100-300/4 + TCx1.4. Obiektyw lżejszy i bardziej uniwersalny a rozdzielczość nawet na F4 powala.
za Optyczne.plCytatNa dłuższym końcu nowa Sigma ma maksymalny otwór względny wynoszący f/6.3. Niestety wynosi on tyle nie tylko dla 500 mm, ale także dla 400, 300 i nawet 220 mm. W okolicach tej ostatniej ogniskowej zmienia się on dopiero na f/5.6. To bardzo słaby wynik. Znacznie tańsze, amatorskie obiektywy klasy 70–300 mm mają na 300 mm światło f/5.6. Dlaczego nie ma go tam wyposażona w potężną, przednią soczewkę Sigma 50–500 mm, trudno nam powiedzieć. Jest to jednak niewątpliwie poważną wadą.
Pozdrawiam, Tomasz
http://www.tomaszworek.com/
gamic1 napisał/a:- to 50-500 jest mniej uniwersalny ???
schwefel napisał/a:Pompować to pompuje 100-400L ale i tak bym go chętnie widział pod nasz bagnet
- hmmm a jak ze "stabilnością" takiego kompletu w niezbyt jasnym kościele ?schwefel napisał/a:(S 100-300 f/4 ) Do reporterki, portretu, ślubniaków też się nada
gamic1 napisał/a:- hmmm a jak ze "stabilnością" takiego kompletu w niezbyt jasnym kościele ?
gamic1 napisał/a:Już w głowie układam sobie : S 100-300 + TC 1,4 + coś krótszego, żeby braki ogniskowej do 100 pokryć...
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
- jeśli zdecyduję się zmienić body (nie posiadając dobrej szklarni) to marzy mi się... yyy D700 albo chociaż D300 ...espresso napisał/a:bierzesz K5 i żadna ciemna krypta nie jest problemem.
- poczytałem kilkadziesiąt wątków i porad dot. safari. Zwierzaki fotografuje się rano i wieczorem - w ciągu dnia się chowają przed upałem.JackDeJack napisał/a:Światłem szkieł bym się nie przejmował. Na zwierzaki raczej za dnia będziesz ruszał więc i tak bedziesz przesłonę przymykał by wyciągnąć ze szkła sam mniodek
- dlatego wszyscy zalecają 2 puszki zabrać ze sobą - jedną z tele a drugą z szerokim...JackDeJack napisał/a:Nie wiem jak to jest na safari (nie byłem), ale wydaje mi się że ja masz dobrego przewodnika który doprowadzi cię odpowiednio bezpiecznie blisko to 70-200 będzie aż nadto, a jak masz bardzo dobrego przewodnika to fiszaj by się przydał by objąć stadio hien oblegajace LandRovera
- nie wiem jak tam jest , będę pierwszy raz, ale wszyscy "którzy doradzają" - nie zalecają zmiany szkła podczas safari...JackDeJack napisał/a:Zmieniałem szkła nad polskim morzem w czasie dość wietrznej pogody i nic sie nie działo. A w Afryce chyba aż tak nie wieje - fotki burzy piaskowej sobie po prostu odpuść.
schwefel napisał/a:Chyba paskiem od aparatu
- piszesz serio ? ? ?White napisał/a:Proponuję D90 z 18-105 i zamiatasz na safari.