obsydian8  Dołączyła: 03 Wrz 2011
Pentax K-X - nie działa
Witam. Mam pewien problem z moim Pentaxem. Niestety nie udało mi się odnaleźć rozwiązania po przeglądnieciu forum, tak więc wrzucam nowy temat.
Po włączeniu na ON pojawia się ekran i każde ustawić ogniskową jak ustawię ogniskową np. na 28 czy jakikolwiek inny to pojawia się ekran i na każdym ustawieniu czy M czy Prioryteu przysłony , migawki itd jest tak samo czyli i tu przykład np. na Tv- ekspozyja z priorytetem migawki trzyma na sztywno iso na 1600 F na 4,0 tylko zmienia się czas naświetlenia ale zmiana tego czasu nie zmienia ani F ani iso do tego cały czas pokazjuje jakby robił zdjęcia na Manual Focus mimo że włączony jest AF i nie działa stabilizacja , wciśnięcie spustu do połowy nie daje żadnego ruchu - nie ustawia ostrości ani nie mierzy światła zero akcji- robi zdjęcie ale każde jest maksymalnie prześwietlone prawie białe. każde ustawienie parametru nic nie daje - wszystko trzyma na sztwyno nawet na temtycznych ustawieniach typu portret makro itd. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jaki masz założony obiektyw, AF czy manualny, bo z tego co zrozumiałem, aparat zachowuje się jakby dostał szkło bez styków.

Kitowy 18-55

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zdejmij obiektyw i przeczyść styki zarówno w puszcze jak i obiektywie, możesz użyć wacika i niewielkiej ilości spirytusu/isopropanolu.

Styki przeczyszczone (spróbuję jeszce raz tym spirytusem) ale nadal nic.
Stało się tak nagle, przy robieniu zdjęcia nagle się wyłączył. A po włączeniu zaczał szaleć.

EDIT: Po przeczyszczeniu ciągle nie działa

Skocz do: