BAN Gedeon  Dołączył: 22 Maj 2011
A ja chcę kupić ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 9 lub Corel® PaintShop Photo® Pro X3 i tak naprawdę nie wiem na co się zdecydować. Myślę, że mi doradzicie?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Kup Elements. Ten program ma praktycznie wszystko co potrzeba. Oprócz tego jest cały czas rozwijany z wersji na wersję.

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
Za trzy tygodnie powinna wejść nowa wersja Elements, można poczekać na 10 albo kupić 9 na wyprzedaży.

gorky napisał/a:
można poczekać na 10 albo kupić 9 na wyprzedaży.
Dobry pomysł, ja na razie od dziś używam wersji testowej 30 dniowej, więc może uda mi się kupić 10. Dzięki za podpowiedź :-)

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
No to wydali wersję 10. Zmian przydatnych takim jak my, zdaje się, jest jak na lekarstwo albo wcale. Ale - pewnie trzeba będzie mieć, bo pewnie wersja 9 w pewnym momencie przestanie mieć możliwość współpracy z kolejnymi wersjami ACR...

Jest 10 i to z polską wersją językową, do tego dostawa darmowa, promocja do 20 listopada 2011.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Tak, wydali 10 - na razie można kupić tylko w adobe store - tyle, że przy obecnych kursach walut wersja kupiona w USA jest prawie 100 zł tańsza od cen w GBP i EUR.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
to sa wszystko "przedpłaty" jeszcze

wuzet, Na wersje cyfrową też? Bo z tego co się orientuje tylko wersję pudełkowe mają być wysyłane w październiku. Przy opcji download nie ma terminów co sugeruje, że będzie od razu.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
komtur napisał/a:
No to wydali wersję 10. Zmian przydatnych takim jak my, zdaje się, jest jak na lekarstwo albo wcale. Ale - pewnie trzeba będzie mieć, bo pewnie wersja 9 w pewnym momencie przestanie mieć możliwość współpracy z kolejnymi wersjami ACR...

Ale dla nas, Pentaksiarzy, jakie znacznie ma współpraca kolejnych wersji z ACRem?

izbkp, wejdz na strone adobe i poczytaj ;-)

wuzet, Nie wiem co masz na myśli :(

Wchodzę i dostaję konkretną ofertę, np:

Trzeci ekran jest chyba jednoznaczny bo obiecują na nim (przy moim łączu) dostawę produktu w godzinę i 9 min ;P

Ja dostalem informacje ze polska wersja bedzie dostepna po polowie pazdzernika. Tutaj zreszta tez wszedzie masz napis "przedpłata". Na adobe.com tez nie ma jeszcze wersji testowej.

wuzet, "Przedpłata" bo płacisz przed otrzymaniem oprogramowania. Jak pisałem wyżej - w połowie października ma się zacząć wysyłka wersji pudełkowych. Nigdzie nie jest napisane, że powyższe dotyczy wersji cyfrowych. Co do wersji językowych - mnie wszystko jedno - z drobnym ale: angielska jest wygodniejsza ;)

ps. Brak wersji testowej niejako potwierdza co tu napisano - że ta wersja nie wnosi nic nowego :P

w/g mnie z kolei, brak wersji testowej oznacza ze jej jeszcze poprostu nie ma :-P
A na serio ... to zakup elektroniczny polega chyba na tym , że sciagasz wersje testowa i kupujesz klucz do niej. A skoro nie ma wersji testowej, to nie ma jeszcze mozliwosci zakupu wersji elektronicznej.

wuzet, Ok ale to Twoja opinia czy oficjalne stanowisko Adobe? ;)

Michu napisał/a:
Ale dla nas, Pentaksiarzy, jakie znacznie ma współpraca kolejnych wersji z ACRem?

Może to dotyczyć wszystkich. Nie tylko Pentaksiarzy. Wystarczy, że Adobe znów poprawi algorytm w ACR i posiadacze starszych wersji PSE będą mogli się obejść smakiem ;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
komtur napisał/a:
Michu napisał/a:

Może to dotyczyć wszystkich. Nie tylko Pentaksiarzy. Wystarczy, że Adobe znów poprawi algorytm w ACR i posiadacze starszych wersji PSE będą mogli się obejść smakiem ;-)
Ale na podobnej zasadzie można rozpaczać, że Photoshop 4 nie ma Bridga, czy Shadows/highlights.
To, czy jest dana funkcja potrzebna, decyduje nabywca, producent zaś musi coś zmieniać, by wydać nowy produkt i zainteresować nim kupującego.
Zgadzam się, że w 10 nie ma niczego, co warte byłoby zainteresowania - osobiście nadal pozostaję przy genialnej 7 wersji.
Komtur - nie zrozumieliśmy się. Mi chodziło o to, że mając w puszce możliwość zapisu do DNG nie jesteśmy uzależnieni od uaktualnień.

Michu napisał/a:
Zgadzam się, że w 10 nie ma niczego, co warte byłoby zainteresowania

No niestety. W "10" dodali funkcje, które mogą się przydać do niezbyt wyszukanej zabawy - na przykład przerabianie zdjęć w jakieś stosiki ramek i tego typu jarmarczne efekty. Chociaż to w sumie za bardzo nie dziwi. Sam ACR też jest przecież celowo "obcięty" z zaawansowanych funkcji. Ale przynajmniej niedawno zyskał nowy algorytm generujący obraz, podobnie jak pełna wersja z "dużego" Photoshopa.

btw. Skąd wiecie co nowego dodali w 10? ;)

Skocz do: