Obywatel AP  Dołączył: 15 Paź 2010
  Niepentaksowe 50mm z pozycją A - znacie jakies?
Jestem na etapie poszukiwania taniego (< 350 zł) szkła 50 - 55mm z pozycją "A" na pierścieniu przysłony. Naturalnie, opcja w postaci SMC A 50 1.7 narzuca się sama. Jednakże po zabawie z pożyczonym szkiełkiem tego rodzaju mój entuzjazm jak gdyby nieco przygasł. Chyba zanadto jestem przyzwyczajony do Takumarów oraz serii M i z tego powodu jakość wykonania A 50 1.7 nieszczególnie mnie zachwyciła (zwłaszcza chodzi tutaj o pierscień przysłony :evil: ) . Wobec powyższego mam takowe pytanie; czy znacie jakiś przyzwoity optycznie i nieplastikowy obiektyw 50mm (ewentualnie 55mm) z pozycją "A" wyprodukowany przez firmy niezależne od Pentaxa (np . Chinon) :?:

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
z tego co wiem to chyba ogolnie serie z automatyka(roznych producentów niezaleznych) byly juz niestety robione z plastikowym pierscieniem przysłon.... w sumie to nawet niektore wersje chinona bez automatyki, mialy plastik (np. 50/1.9).
ja mimo wszystko polecalbym Ci smc-a... to jest swietne szklo, a pierscien przyslon Ci nie peknie... no chyba ze zrobisz to celowo :)

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Obywatel AP, jiro słusznie rzecze, od Pentaksa nic mniej plastikowego nie znajdziesz. Chyba że Zeiss Planar T* 50/1.4 Albo Vojtuś 58/1.4 ale to zupełnie inna półka cenowa.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Obywatel AP, poczekaj aż Samyang wypuści 50/1,2.

jerzy  Dołączył: 14 Paź 2008
Nie do końca z "pozycją" ale Auto Revuenon MC 50/1.4 ma przysłonę działającą liniowo (przynajmniej moja sztuka:). Nie ma jednak swoich styków, więc trzeba zewrzeć osobiście ten wklęsły, żeby działała automatyka. Jeśli chodzi o budowę, to subiektywnie wydaje mi się lepiej wykonany niż Pentax-M 50/1.7 (np. guma na pierścieniu ustawiania ostrości).

jerzy to bardzo ciekawa kwestia z tym Revuenonem, o ile oczywiście liniowość przymknięcia przysłony to fabryczna cecha modelu.

Czy Twój obiektyw wygląda podobnie jak ten z poniższych linków :?:

http://cdn1.asteroid.pl/c...468880_1024.jpg
http://cdn1.asteroid.pl/c...468900_1024.jpg

jerzy  Dołączył: 14 Paź 2008
Tak, to ten. Jednak trzeba zaznaczyć, że optycznie jest miękki na pełnej dziurze (coś jak lekka mgiełka). Dopiero przy 1.8-2 dorównuje M1.7.

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
wydaje mi sie ze ten revuenon optycznie to to samo co chinon 50/1.4(mialem dwie sztuki) i moim zdaniem nie jest wcale miekki... w centrum kadru jest moim zdaniem zdecydowanie ostrzejszy od smc-m 50/1.4.

Cytat
wydaje mi sie ze ten revuenon optycznie to to samo co chinon 50/1.4

Dość prawdopodobne, bo Chinon produkował dla Revuenona swego czasu, a porównanie detali obudowy nasuwa przypuszczenie, że coś jest na rzeczy jeśli chodzi o pokrewieństwo :-P

Chinon 1.4 50mm :
http://imageshack.us/phot...117/ch2pl9.jpg/

Dzięki za podpowiedź - zapoluję na tego Revuenona (alias Chinona?), bo jest stosunkowo tani i chwalony przez użytkowników (zwłaszcza jeśli chodzi o ostrość).

Ps. Taka ciekawostka: wyczytałem u Bojidara, że końcowe serie M 50 2.0 też miały liniową przysłonę tak jak seria A (były też bardziej plastikowe niestety).

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Możecie mnie objaśnić w tym względzie, czym jest liniowa przysłona?

Jeżeli dobrze rozumuję chodzi o to, że przesunięcie pręcika domykającego przysłone do kolejnych wartości jest zawsze takie samo. Wynika to z proporcjonalnej zależności przesunięcia do pola przysłony. Natomiast w serii M ta zależność nie była proporcjonalna (odnosila się do średnicy otworu), co w praktyce powoduje problemy z prześwietlaniem na mniejszych otworach przysłony w cyfrankach (a przynajmniej u mnie tak było kiedy próbowałem z pożyczonym M 200 4.0 i kadyszką :-/ )

Poniżej cytat z kultowego już opracowania Bojidara Dimitrova na temat rewolucji bagnetu K:

Cytat
The least-noticeable change is in the movement of the diaphragm actuator. In the original K-mount its displacement is proportional to the diameter of the diaphragm opening. In the KA mount, it is proportional to the area of the diaphragm opening, and thus to the selected f-stop. This leads to an identical stop-displacement between any two consecutive f-stops, and thus greatly simplifies the operation of the body in the Tv and P operating modes. All KA lenses have the same stop-displacement.

Źródło:
http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Obywatelu AP, dziękuję. Bardzo ładnie to wyjaśniłeś.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
A może by tak w M42, tam masz spory wybór.
Niestety z lampą się to nie zgada ...

pipeman szkopuł w tym, że własnie całą szklarnie na m42 wyprzedałem :-P Pod młotek poszła cała gromadka SMC Takumarów;

200mm 4.0
135mm 3.5
50mm 4.0 Macro
55mm 1.8

Nie przeczę pod względem zarówno optyki jak i mechaniki to były wprost wymarzone szkła. Niestety, problemy z ostrzeniem na przysłonie roboczej (to jest ciemności poniżej f/5.6), uciążliwe podpinanie adaptera oraz notoryczne prześwietlanie zdjęć z kadyszką sprawiły, że zrezygnowałem z m42. Kto wie może kiedyś wrócę do gwintówek, ale już raczej na analogu.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Ojej ... tylko 28/2.8 do kolekcji brakło.
Ja się nie poddam i z M42 się nie pożegnam.

pipeman porządna kolekcja Takumarów jest jednak trochę większa aniżeli pieć sztuk ;-) .

Tutaj jest pełne zestawienie (ponad 50 modeli Takumarów):

http://whitemetal.com/pen...ntax_lenses.htm

Cytat
Ja się nie poddam i z M42 się nie pożegnam.

Jeżeli nie masz poważnych problemów z prześwietlaniem na małych otworach przysłony w GX20 to rzeczywiście nie ma sensu się pozbywać m42 (a zwłaszcza szkieł takich jak Sonnar czy Pancolar) .

Piotrek K  Dołączył: 16 Lis 2009
Mogę potwierdzić dobrą opinię co do działania Auto Revuenona MC 50/1.4 w trybie Av. Wczoraj podkleiłem mu styki folią alu i po ustawieniu takiej samej przysłony w body i na pierścieniu przysłon śmiga w Av aż miło i dokładnie naświetla (na Pentaksie K200D).

Dzięki za inspirację! :-) Chciałem się już pozbywać tego obiektywu - no cóż to nie jest moja jedyna pięćdziesiątka, a tu proszę, jaka niespodzianka.

Pozdrawiam,
Piotrek

Zakupiłem wczoraj za 100 zł odrobinę ciemniejszego brata Revuenon 50 mm 1.4 (alias Chinon alias Agfa), a mianowicie Chinona 50mm 1.7. Naturalnie przetestuję go również w trybie AV. Co do jakości optycznej to wedle antycznych testów ustepuję M 50 1.7 ale nie są to jakieś kolosalne różnice.

Rzeczone testy:
http://www.pbase.com/steephill/standards

Piotrek K jest tu również Twoje szkiełko (pod marką Chinon) i całkiem dobrze wypada w MTF z tego co widziałem; trzyma klasę M 50 1.4

Skocz do: