RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
K-5 (najnowszy soft), Karta San Disk Extreme III 30 Mb/s Edition 8Gb

Ostatnio czasami (częstotliwosć raz na tydzień mniej więcej, w wakacje pierwszy raz się pojawił problem) aparat potrafi się zawiesić po kasowaniu zdjęcia. Tzn jak coś działam wbudowaną wołarką RAW/filtrami, a potem kasuję niepotrzebne pliki aparat potrafi zaliczyć totalną zwiechę. Czarny ekran, na górnym LCD jedynie wskaźnik poziomu zasilania widoczny. Wyłaczanie właczanie nie pomaga, trzeba wyjąć accu. Zdjęcie jest usunięte poprawnie, żadnych uszkodzeń innych plików nie zauważyłem. Formatowąłem karte aparayem i kompem (tu dokładne formatowanie) i problemów nie wykazywało. Dziwne, czyżby jakieś kłopoty z aparatem? Dodam, że kartę wczesniej używałem póltora roku z K-7 bezproblemowo...

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
RiddlerPL napisał/a:
K-5 (najnowszy soft), Karta San Disk Extreme III 30 Mb/s Edition 8Gb

Ostatnio czasami (częstotliwosć raz na tydzień mniej więcej, w wakacje pierwszy raz się pojawił problem) aparat potrafi się zawiesić po kasowaniu zdjęcia. Tzn jak coś działam wbudowaną wołarką RAW/filtrami, a potem kasuję niepotrzebne pliki aparat potrafi zaliczyć totalną zwiechę. Czarny ekran, na górnym LCD jedynie wskaźnik poziomu zasilania widoczny. Wyłaczanie właczanie nie pomaga, trzeba wyjąć accu. Zdjęcie jest usunięte poprawnie, żadnych uszkodzeń innych plików nie zauważyłem. Formatowąłem karte aparayem i kompem (tu dokładne formatowanie) i problemów nie wykazywało. Dziwne, czyżby jakieś kłopoty z aparatem? Dodam, że kartę wczesniej używałem póltora roku z K-7 bezproblemowo...

Moja K-5 z najnowszym softem (od około tygodnia) też już zaliczyła ze trzy zwiechy Wcześniej nie miałem takich problemów a używam tych samych kart.

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Mam ta sama karte i ciagle kasuje , podgladam zdjatka , filmiki tez - mi nic sie nie zawiesza :-B Ostatnio na szybko musialem dokupic karte , wiec u najblizszego ciapka zakupilem kingston 4gb class4 i o dziwo tez daje rady ... :->

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Jako, że zacząłem temat, to muszę podać następne informacje. Po moich problemach ze sprzętem, opisanych na wstępie....ani śladu. :-D . Być może pomogło wyjęcie na dłuższą chwilę akumulatora, ewentualnie wyleczony został nowym softem. W każdym razie niedogodności ustąpiły. Pozdrawiam.

Skocz do: