jerzy65  Dołączył: 10 Kwi 2009
k 100 D Super
Witam mam problem ze swoim aparatem jak w tytule był w serwisie Pentaxa ale powiedzieli,że płyta główna do wymiany a to się nie opłaca.Ogólnie objawy takie że aparat się zawiesza za chwilę działa krócej lub dłużej i znowu się zawiesza.I tu prośba do Was może znacie jakiś zakład albo"serwisanta amatora"który by coś pogrzebał może się da jakieś pojedyncze elementy wymienić może ktoś ma taką matryce do sprzedania z jakiegoś rozbitego aparatu,może inne pomysły szkoda wyrzucić bo reszta w b.dobrym stanie. :-B

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Mam aktualnie podobny problem, tylko że mi się nie zawiesza, a szwankuje stabilizacja. Matryca nie jest w pozycji srodkowej, tylko jest przekrzywiona i podobno drga na długich czasach. Serwis powiedział, że matryca do wymiany.
Kasetka okazała się więc sprzętem, którego się nie naprawia, tylko wymienia na nowy. :-(

Mówili mi w jednym serwisie ,że to była krótka seria i dlatego jest kłopot z częściami zamiennymi.

Bucik  Dołączył: 02 Lis 2009
Jeżeli nie uda Ci się nic znaleźć, to możesz sprzedać na części. Może komuś cię coś przyda.

bigt  Dołączył: 25 Kwi 2011
jerzy65, przy takich jazdach to zapewne padł jakiś proc albo co, więc o amatorach zapomnij. Tym bardziej że to nie komórka na którą jest masa przepisów na każdym komórkowym forum.
Dając to komuś kto nie ma pojęcia uwali Ci to raczej już permanentnie.
Ja osobiście bym tego w ogólnie nie tykał i wystawił na allegro, oczywiście pisząc o problemie.
Weźmiesz więcej niż na części.
Choć wcześniej poszukaj lepiej na zachodnich forach podobnego problemu i załóż temat na elektrodzie , choć łatwo to raczej nie będzie, ani tym bardziej bezpiecznie dla sprzętu.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Niekoniecznie proc.....
Mnie w K10D na 100% padł silnik napędu lustro/symulator-przysłony
a objaw był taki że generalnie nie klapał i się zawieszał. Serwis oczywiście stwierdził uszkodzenie płyty i nie opłacalną naprawę. No niestety z tym że nieopłacalną miał racje dostanie się do tego silnika to...... katastrofa. Podłączyłem woltomierz pod styki silnika w momencie wciśnięcia spustu 7,2V na silniku a ten nie drgnie. (Na czas podawania napięcia aparat był jakby zawieszony).

Jeśli aparat się zawiesza równie dobrze może procesor mieć jakieś przerwanie.

wiem że najlepiej było by sprzedać w całości i tego nie wykluczam ale jeszcze próbuje może coś się uda jakiś cud się zdarzy może jakaś płyta z rozbitego Pentaxa się trafi bo to fajny aparacik a kupno innego to wiecie znowu koszty a za tego wiele się nie dostanie.

Skocz do: