alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kosmo napisał/a:
ale to chyba łatwo sprawdzić? dać taką scenę z przedmiotami/punktami odniesienia, że gdzieś ostrość będzie, niezależnie gdzie mierzyłem...

Chodzi o to, ze nielatwo sprawdzic co wlasciwie jest przyczyna nieostrosci.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
enyłej, efekt ze zdjęć Amatorka przy f1.4 mnie nie zadowala jak na topowe szkło (a Voigtlander to marka która psu spod ogona nie wyleciała) (sic! ;-) )
póki co winę upatruję w szkle, bo przy f8 jest gicior
szkoda, że nie dał zdjęć - jeśli już miał to być test - przymykając co działkę 2, 2.8, etc. Rozstrzał między f1.4 do f8 jest spory i tak naprawdę mało mówi.. Tyle tylko, że f1.4 nie buja...

amatorek  Dołączył: 16 Mar 2011
Szanowny kolego Kosmo pozwalam sobie zwrócić uwagę na pierwsze zdanie z mojego posta:
" Jak zwykle na tym blogu nie jest to żaden test tylko moja bardzo subiektywna, amatorska opinia. "
I tylko tak należy ją traktować. Do testowania obiektywów są odpowiednie tablice i fachowcy. To jest moja subiektywna ocena. Wiem, że żaden ze mnie fotograf, ale fotografując Summiluxem na f1,4 problemy z ustawieniem ostrości miałem podobne. Grubość głębi ostrości w Summicronie jest już zupełnie inna dlatego nawet w pełni otwarty jest znacznie łatwiejszy do ostrzenia.
Myślę, że kiepska ostrość na przedstawionych zdjęciach to wina fotografującego ,a nie obiektywu.
Pozdrawiam

amatorek napisał/a:

" Jak zwykle na tym blogu nie jest to żaden test tylko moja bardzo subiektywna, amatorska opinia. "

Podobnież jak i moja... :-)

PS> A przy jakim czasie to było? Nie wiem czy można tu upatrywać Twoją winę...

Ex3  Dołączył: 27 Sie 2009
Ja na 35/1.4 i R3M nie mam żadnych problemów z ostrzeniem na f1.4. Zrobiłem nim już trochę rolek i na żadnej klatce nie zdarzyło mi się żeby ostrość nie była tam gdzie miała.
Te obiektywy kupujecie do testowania czy do robienia zdjęć?

Czasy sprawdzę i podam póżniej (nie mam teraz dostępu do zdjęć) na pewno ostrość byłaby lepsza przy użyciu statywu .

Ex3 napisał/a:

Te obiektywy kupujecie do testowania czy do robienia zdjęć?

Nie wiem czy do mnie mówisz czy do ogółu, ale osobiście kupowałbym do robienia zdjęć. Ostrych.

Kosmo napisał/a:
osobiście kupowałbym do robienia zdjęć. Ostrych.

Ja kupuje do robienia zdjec dobrych.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
ja kupuje, bo lubię mieć fajne szkło :mrgreen:

alkos napisał/a:
Kosmo napisał/a:
osobiście kupowałbym do robienia zdjęć. Ostrych.

Ja kupuje do robienia zdjec dobrych.

jedno nie wyklucza drugiego

do nieostrych kupuję Holgę
z której zdjęcia też mogą być zdjęcia dobre

Dwa dni się zastanawiam po co kupuję te cholerne szkła i nic nie wymyśliłem na dodatek pojawił się kolejny problem jak skombinować 4200 na nowy CV35/1,2 II Asph.

amatorek napisał/a:
jak skombinować 4200 na nowy CV35/1,2 II Asph.

Sprzedać limitedy! :)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
amatorek napisał/a:
CV35/1,2 II Asph
A takie coś to będzie w jakimkolwiek stopniu lepsiejsze (z wyjątkiem tej kosmicznej światłosiły) od jakiejś podstawowej leiczyny 35/2 czy 35/2,5?

jorge.martinez napisał/a:
A takie coś to będzie w jakimkolwiek stopniu lepsiejsze (z wyjątkiem tej kosmicznej światłosiły) od jakiejś podstawowej leiczyny 35/2 czy 35/2,5?

Nie. Moze jeszcze bokeh lepsiejszy.

Lepsiejsze od lejczyny to nic być nie ma prawa amen.
Limitedy zawsze mogą się przedać. Poza tym szkła w przeciwieństwie do korpusów to prawia inwestycja
Jak widziałem na www.rangefinderforum.com/...ad.php?t=110011 to bokeh ma inny niż poprzednik. Moim zdaniem ładniejszy chyba. Tyleże wielkie draństwo

amatorek napisał/a:
Lepsiejsze od lejczyny to nic być nie ma prawa amen.

Pfffffffffffffff

:->

amatorek napisał/a:
Tyleże wielkie draństwo

tak już będzie przy takiej ogniskowej, prawa fizyki.. :-)

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
I dzięki zestawowi Bessa R2A + Nokton 35/1.4 mój fotograficzny detox się udał - już ponad od dwóch miesięcy robię zdjęcia, zamiast wymieniać sprzęt :-D Całkowicie przekonałem się do tego zestawu i to nie tylko jako sprzętu do streetfoto ale fotografii wszelakiej ;-)
Nokton doczepiony do Bessy jest dla mnie szkłem krajobrazowym, portretowym, reporterskim itd. ;-) wszystko w jednym - to dzięki łatwości i precyzji ustawiania ostrości za pomocą dalmierza i ciekawemu bokehowi.
Zupełnie przestały mnie interesować takie sprawy jak domniemany focus-shift noktona (nic takiego nie zauważyłem), mam w dupie to że na cyfrze nie jest demonem ostrości... Połączenie szerokiego kąta i dobrego światła pozwoliły mi na nowo odkryć radość fotografowania aparatem analogowym i pozbyć się w końcu cyfry.

A na koniec kilka zdjęć, z opisywanego zestawu, w kategorii: portret / gniot / przyroda ;-)
Naturalnie wszystkie na f1.4 :evilsmile:

Na deser Nokton 35/1.4 + NEX-3

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Morg napisał/a:
Bessa R2A + Nokton 35/1.4
I o to chodzi!
Morg napisał/a:
Na deser Nokton 35/1.4 + NEX-3
Jednak poproszę bez deseru. ;-)

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Pentagram napisał/a:

Morg napisał/a: