dany77  Dołączył: 28 Gru 2010
[lampa] K-7 plus METZ 44AF1 problem z komunikacją
Witam.

Kochani proszę o pomoc, mam problem z nowym nabytkiem, lampą METZ 44 AF1.
Po podpięciu lampy do body(K-7) aparat nie widzi jej, a przy próbie zrobienia zdjęcia odpala pełną mocą i przepala zdjęcie.

Problem nagli, sprzęt jutro pilnie potrzebny(sprawny).

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Na pewno dedykowana do pentaksa? Po włączeniu dajesz tryb TTL? w trybie bezprzewodowym działa dobrze?

Tak, lampa z dedykacją na PENTAXA, po włączeniu daję na TTL i lampa błyska pełną mocą.
W trybie bezprzewodowym działa dobrze.

Wczoraj sprawdzałem na body kolegi i u niego wszystko gra ,czyli lampa raczej sprawna.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Przeczyść styki od lampy w korpusie.

Styki są czyściutkie.

boro53  Dołączył: 25 Lip 2011
Zobacz jeszcze jaką masz wersje firmware w lampie. Wymiga Ci ją po przytrzymaniu przycisku TTL podczas jej włączania. Być może tędy droga?

Cytat ze strony Metza: Pentax

A firmware update for the flash unit mecablitz 44 AF-1 digital for Pentax isn't available. At the moment an update of this flash unit also isn't necessary.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
do 44-ki nie ma nowszego softu. Też mam tą lampę, napisz jak ustawiasz lampę i aparat...acha, a soft w aparacie najnowszy? był po update reset do wartości domyślnych?

Soft najnowszy, reset zrobiony a ustawienia przetestowałem wszelakie i zawsze lampa odpala pełną mocą.

Trochę dziwne, że jak podajesz, w wirless działa ok...

mam prośbę: nie gniewaj się - ale napisz prosze ŁOPATOLOGICZNIE po kolei co i jak ustawiasz (guziki i wartości) na aparacie i w lampie. Ja wiem, że wiesz że robisz dobrze, ale proszę, zrób to ok?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak jakby nie wszystkie styki przewodziły.

A dlaczego w takim razie w wirless jest ok?

plwk napisał/a:
Tak jakby nie wszystkie styki przewodziły.

też tak podejrzewam, po podpięciu i włączeniu lampy na wyświetlaczu aparatu nadal miga kontrolka lampy błyskowej, choć powinna zaświecić się na stałe.

Czy da się poruszyć lampą w stopce? W drugi Tumaksie musiałem szukać pozycji w której lampa była widziana przez body.

Dokręcając lampę do stopki, wysuwa się z niej bolec ryglujący, który nie pozwala na żadne manewry :-/

W Tumaksie też ale trochę poruszyć się dało.

Sprawdziłem bez dokręcania, bez zmian :-/

Skocz do: