roket  Dołączył: 15 Lis 2008
gorky, Skąd taki profil zassać do K10 w moim Ufraw nie mam tego.

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
hehehe, też nie wiem - ja szukałem długo do K100D i nie znalazłem. Mam oprofilowany monitor, kontroluję przestrzeń roboczą, ale aparat zostawiam na default. Kiedyś znalazłem profil który nazywał się bodajże pentax3 i komuś tam dawał dobre wyniki, ale mnie wydawało się że więcej psuje niż poprawia.

Prawdę powiedziawszy, kiedy szukałem tych profili to byłem nawet mocno zdziwiony, że na forum gdzie ludzie przejmują się ilością linii na milimetr generowanych przez obiektyw nie było dyskusji na temat profilowania aparatów.

Skończyło się na tym, że postanowiłem w czasie wolnym dorwać kogoś z tablicą i miernikiem żeby wygenerowac profil samemu*, ale ostatnio mam tak mało czasu że zarzuciłem temat.

Gdzieś też czytałem, że profil powinien być zaszyty w RAWie, ale nie wiem czy to prawda i czy aplikacje inne niż PPL potrafią zrobić z niego użytek.

*Może się okazać że to jedyna słuszna metoda - nie wiem na ile matryce w tych aparatach są powtarzalne i jak dużo może zmienić (w jedną albo drugą stronę) taki uniwersalny profil.

Właśnie jestem po lekturze Google i też nic nie udało mi się znależć .

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
Witam

Muszę odświeżyć wątek , po chwilowej nieobecności w świecie linuxa , wróciłem instalując ubuntu 10.o4 , no i powrócił problem opisywany w wątku wcześniej ,
Okazało się że w tej wersji jest ufraw w wersji 0.16 , i znowu mam nie takie kolory.

Pomóżcie znaleźć i zainstalować nowego ufraw a .

znalazłem dla Natty ale są tam trzy wersje ,to raz ,a dwa, są one dla nowszego systemu i nie wiem czy wogóle się da to zainstalować na 10.04 .

Pozdrawiam

j@m@l, Zainstaluj Ubuntu 10.10 i dodaj repo
Cytat
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/ufraw && sudo apt-get update
Cytat
sudo apt-get upgrade
lub zainstaluj Opensuse 11.4 tam są wersje 0.18 .

czy to oznacza że na 10.04 nie będzie szło tego zainstalować ??

j@m@l, Nie wiem ale raczej nie, najlepiej jak zainstalujesz najnowszego Minta z tym Ubuntu to różnie bywa , mi on całkowicie nie podchodził.

byłem bardzo przyzwyczajony do minta ,ale zawiodłem się bo po zmianie komputera żadna z wersji nowego minta 64 bitowa ,albo nie chce się w ogóle ściągnąć lub jak się sciągnie to jest coś nie tak z obrazem, mimo zgadzających się sum kontrolnych . Więc na tą chwilę nawet nie odpaliłem live cd jeszcze .

Skocz do: