Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
zamach napisał/a:
trzeba korzystać w ofert dających download bez limitu

Pozostaje jeszcze sprawa targetu. I ceny.
Ile kosztują takie oferty?

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Robert K. napisał/a:
zamach napisał/a:
trzeba korzystać w ofert dających download bez limitu

Pozostaje jeszcze sprawa targetu. I ceny.
Ile kosztują takie oferty?

Nie chcę być akwizytorem firmy,której francuscy prezesi zarabiają krocie.
Moja taryfa-cenę widać.
Limit 20GB,od 24 do 8 rano ściąganie nie wchodzi w limit.
Duża zaleta:pokrycie kraju jest prawie 100 %,modem jest 3 systemowy ,wiec zawsze coś złapie:HSDPA,CDMA lub GSM-wszysto jest w tym pakiecie plus hot spoty free

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Czytam po sieci i zaczynam się gubić, może ktoś pomoże.

Jakie IP jest najlepsze pod kątem p2p czy różnych "rapidshare". Stałe czy zmienne, wewnętrzne czy zewnętrzne?
No i jak sprawdzić jakie mam? Na stronach do sprawdzania ip po wł/wył kompa ip mam to samo, czyli stałe, ale ipconfig wskazuje mi inne ip (192...) czyli wewnętrzne?

Pytam, bo mi zaoferowali dialog 20Mb ze zmiennym ip (ale jak to ma sie do zew i wew ip?).

florek  Dołączył: 18 Sty 2008
w dialogu masz, tak jak piszesz, IP zmienne zewnętrzne, bo nie jesteś w żadnej lokalnej sieci.
do rapidszerów i innych tego typu serwisów to jest OK, bo identyfikują po tym adresie właśnie, więc rozłączenie-połączenie i kolejny plik możesz pobrać. Oczywiście nie ominiesz tym 'czasu oczekiwania' jaki dany serwis ma.
Nie wiem jak z p2p, ale tam to chyba różnicy nie robi.

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
w p2p też lepiej zewnętrzne

np. w protokole torrent, jak masz zewnętrzne, to możesz się łączyc z użytkownikami z zewnętrznym i z lokalnym. jak masz lokalne, to tylko z tymi z zewnętrznym //chyba że masz przekierowany port

birdm  Dołączył: 16 Mar 2010
Dokładnie jest tak jak piszą koledzy:
- dla serwisów typu rapid nie ma znaczenia jakie masz IP
- dla wszystkich sieci P2P ma, różny w zależności od sieci. Najlepiej mieć tu zewnętrzne IP, natomiast jeśli jesteś za jakimś routerem(twój "lokalny" adres 192 na to wskazuje) to pozostaje Ci tylko przekierowanie portów. Ustawia się to na routerze. Oczywiście korzystanie z adresu wewnętrznego jest również możliwe, ale nie jest tak efektywne jak po zewnętrznym IP.

W dialogu będę miał ip zmienne zewnętrzne, ale za modemem i tak będę miał router, więc jak to będzie? W tej chwili mam osiedlówkę z routerem i nie mam kłopotów z p2p. Wyjdzie na to samo?

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Raven napisał/a:
W dialogu będę miał ip zmienne zewnętrzne, ale za modemem i tak będę miał router, więc jak to będzie? W tej chwili mam osiedlówkę z routerem i nie mam kłopotów z p2p. Wyjdzie na to samo?

Przekierowanie odpowiednich portow lub wlaczenie uslugi (w routerze i programach) UPnP zalatwi sprawe.

Krótkie pytanko. Czy jeżeli mam net z dialogu to ważne jest jaki router (aneks A czy B) podepnę za ich modemem? Czy może kwestia aneksu jest istotna tylko jeżeli nie ma modemu?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Raven, Parametr "aneks A/B" dotyczy modemu a nie routera. Modem jest operatora, czyli Dialogu. Do tego modemu podłączasz dowolny router przez UTP. Jeśli router ma dodatkowo wbudowany modem - to z tej funkcjonalności w routerze po prostu nie korzystasz.

izbkp napisał/a:
Raven, Parametr "aneks A/B" dotyczy modemu a nie routera. (...) Jeśli router ma dodatkowo wbudowany modem - to z tej funkcjonalności w routerze po prostu nie korzystasz.

Dotyczy też routera w takim razie, bo mógłbym kupić router z modemem, ale w tej sytuacji nie ma to sensu. Dzięki!

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
zamach, To jest limit czy nie , piszesz o 20GB jak ta usługa się nazywa.

roket, Napisał 20Mb a nie 20MB... ;) Czyli o megabity (przepustowość łącza) a nie o megabajty (czyli ilość danych). Co do konkretnych usług - wejdź na STRONĘ tego operatora i sam sobie zobacz :)

izbkp, Coś pomyliłeś chodziło GSM Orange .

roket, Faktycznie pomyliłem to co pisali 'zamach' i 'Raven' - mea culpa :)

ps. co do ofert internetu mobilnego - można poszukać ofert z tzw: LEJKIEM.

Ale to jest chyba na komórkę nie PC .

roket, A co to za różnica? Wkładasz kartę z taką taryfą w modem i podłączasz do kompa ;)

Można też inaczej: sam mam w swojej E72 zainstalowany JoikuSpot, który w awaryjnych sytuacjach zamienia mi telefon w przenośny punkt dostępowy, który udostępnia Internet (ten z telefonu 3G/UMTS) przez WiFi :)

TUTAJ inny przykład - kolega opisuje, jak stary telefon z Androidem można wykorzystać do ściągania z torrentów, ktoś inny w komentarzach zwraca mu uwagę, że taki telefon można wykorzystać także jako serwer ftp albo domowy router... ;)

To i tak wszystko za drogo wychodzi , mam w Play i aby normalnie funkcjonować w sieci bez ściągania i takich tam pierdół, muszę wywalić około 2 stów miesięcznie, ale już znalazłem sposób aby było taniej , zakup zewnętrznej anteny plus ruter i mam internet 3MB za 30 zł bez limitu danych.

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
dziwię się że jeszcze nikt tu nie skrobnął o bezpłątnym internecie

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
łoo matko. Janosiki jakieś. Ma już to ktoś???
Jaki i gdzie jest "wałek". Przecież za darmo to u nas nic nie ma :-(

Skocz do: