Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
nazirus2411 napisał/a:
automatyczny obrot zdjec

To chyba nie o to chodzi.
W K-7 ustawiając wyświetlacz w pion zdjęcie automagicznie również się odwracało tak, że zdjęcie pionowe wypełniało cały wyświetlacz.
K-5 jest pozbawiony tej funkcji.

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
a to co innego , faktycznie nie ma tej funkcji :-P

DVX  Dołączył: 15 Gru 2008
Nie mam teraz aparatu pod ręką ale wydawało mi się że to jest automatyczny obrót zdjęć tak jak w K7 tyle że w K5 nie działa. Czy stawiam ptaszka czy też nie a itak nie działa.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Michu napisał/a:
A tak trochę z innej beczki: Yaner możesz mi wyjaśnić, co to jest puki? Już kilka razy pytałem o to na forum, przeważnie sformułowanie owo pojawia się wśród sprzętowców, więc domyślam się, że ma niebagatelne znaczenie w opisie/funkcjonowaniu aparatu.

Zapytany bezpośrednio, odpowiem. Zwrot "puki co" skądś się znalazł w moim słowniku. Nie zwracałem na niego dotąd uwagi. Okazuje się, że zrobiłem błąd ortograficzny. Z ortografią mam od zawsze duży problem i błogosławię funkcję sprawdzania pisowni w przeglądarkach. Niestety tutaj funkcja ta zawiodła. Powinno się pisać "póki co"
Tutaj kilka zdań na temat tego zwrotu KLIK Dzięki pytaniu kolegi, wiemy teraz o tym zwrocie nieco więcej :)
A w moim K5 nadal siedzi firmware 1.10

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A ja w moim k-5 mam fw 1.01 i chyba będzie zrobić aktualizację.
Rzućcie linka z jakimś dokładnym opistem bo nigdy takich rzeczy nie robiłem.. :->

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
mcgyver, jak ściągniesz plik z nowym programem to jest w nim plik tekstowy gdzie jest wszystko dokładnie opisane. Jak już wyżej pisałem cała operacja trwała ok. 2 minut i przebiegła szczęśliwie. Powodzenia. Pzdr.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Proszę:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=808596#808596

tylko nazwy plików i wersja FW będą się różniły

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Dzięki ;)

bart_m26  Dołączył: 02 Lis 2011
Po wyjęciu z pudełka moja K-r miała wersję 1.0, po naładowaniu baterii wgrałem 1.11, poza tym że doszła opcja związana z GPS, zauważyłem jakby AF w trybie LV (kontrast ) nieco przyspieszył (choć i na 1.0 był bardzo żwawy ).

Sabik  Dołączył: 19 Lip 2011
Po wgraniu nowego softu, powinno Ci już starczyć skali na korekcję dla DAL 18-55. Mi wcześniej brakowało około trzech kresek (minus), teraz mam ustawione na minus 5 i jest dobrze Natomiast 50-200 tak jak u ciebie na zero.

Skocz do: