Chocoboss  Dołączył: 16 Maj 2010
[obiektyw] Sigma 30/1.4
Witam. Niedawno zakupiłem ten oto obiektyw poprzez ebay z niemieckiego sklepu. Nowy, oryginalnie zapakowany. Generuje takie oto obrazki:

foto foto

Głębia ostrości rozkłada się jakby po ukosie... auto będzie ostre jak zrobię zdjęcie po ukosie od strony lewej.

Pytanie nr.2: Czy muszę wysłać kartę gwarancyjną do pobicia do tego sklepu, abym mógł skorzystać z gwarancji w Polsce?

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Witaj,

w pierwszej chwili tego nie widać, nawet się ździwiłem, że piszesz o jakiś problemach ... Jednak po chwili to da się zauważyć ... Miałem kiedyś podobny efekt w Sigmie 10-20, była prawostronnie nieostra, czyli od osi obiektywu w prawo było mydło, w lewo OK.

Pozostaje serwis, ja też kupowałem teraz Sigmę w DE, ale na szczęście nie było potrzeby korzystania z usług serwisu ... Niby dają gwarancję EU, ale jak znam polskie podejście do tego tematu, to będą stosować spychologię, że oni nie mają podpisanych umów, że kupiona w DE, to tam obowiązuje, itp, itd ...

Myślę, że to kwestia drobnej regulacji soczewek, być może będzie się nawet opłacało zrobić to odpłatnie w polskim serwisie, zamiast wysyłać ewentualnie do DE, ale pamiętaj, by dali pieczątkę i adnotację, że to autoryzowany serwis tam zaglądał, a nie sam grzebałeś :-D .

Jest też drugie wyjście : ustal z serwisem w DE czy nie zrobią regulacji "od ręki" - wówczas można podjechać albo podać przez kogoś, by sprawę załatwił ... Kiedyś tak zrobiłem z aparatem Canona, dostarczony rano o 9 do serwisu, był gotowy na 16 bez problemu ... Ale to w Berlinie, u nas jak jest, wszyscy wiedzą :-P

Pozdrawiam, niech ostrość szybko wróci ;-)

J.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dowiedz się czy w miejscu Twego pobytu nie naprawią w ramach gwarancji.

Dziękuję za odpowiedzi.
sycamor - wydaje mi się że na pierwszym zdjęciu widać to wyjątkowo dobitnie na reflektorach.
Na drugim widać że ostry jest reflektor lewy, który jest bliżej niż prawy, mimo to szyba znajdująca się sporo dalej też jest ostra.
Z tego co przeczytałem na stronie Sigmy, to jest rok gwarancji na obiektywy z gwarancją worldwide. Tylko trzeba mieć tę nieszczęsną pieczątkę. Przynajmniej w teorii tak jest.
Swoją drogą to zastanawia mnie, czy te szkła przechodzą jakąkolwiek kontrolę jakości...

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Chocoboss,

wiesz, to dopiero po chwili do mnie dotarło, Ty wiedziałeś już co go boli ;-)

Nic to, jutro szybki kontakt z serwisem i oby wrócił szybko ...

Pozdrawiam,

J.

Witam ponownie, już po wysyłce obiektywu do Foto-Service.

Dodam jeszcze może takie zdjęcia z ''ostrością'' na nieskończoność. Tutaj widać chyba aż zbyt wyraźnie co się dzieje. Dołączałem je także w mailu do serwisu:

F/1.4: FOTO
F/2.8: FOTO

Dziś otrzymałem odpowiedź którą skrótowo można zapisać ''u nasz wszystko działa''

Naprawdę nie wiem co mam zrobić... po przeczytaniu opinii o serwisie powątpiewam czy jest w ogóle sens się kłócić...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Chocoboss, Do Gdyni ? Dzwoń i proś o rozmowę z Rendaszką.

Dada - Tak, obiektyw pojechał do Gdyni. Jeśli mówisz że należy zadzwonić - tak więc zrobię, jeśli to może pomóc.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Chocoboss napisał/a:
należy zadzwonić
Tylko pamiętaj, żeby rozmawiac z szefem. Marudny co prawda jest okrutnie, ale idzie się dogadać. Parę razy rozmowa z nim pomogła i nawet rzeczy nienaprawialne mi zrobili, tyle, że trochę to trwało.

Skocz do: