Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
mygosia napisał/a:
skończyłam "Prowadził nas los

Czytałem,wszystkim mogę też polecić.Nad to czytałem w Internecie opisy podróży autostopem praktycznie po całym świecie,łącznie z samotną podróżą po Afryce.Podróży,która zakończyła się tragiczną śmiercią autorki.
Nie mogę podać linków do tych opisów,bo było to kilka lat temu i zamieszczane były na różnych serwerach.
Chętnych do odszukania tych stron mogę jedynie zachęcić poprzez wpisanie powszechnie znaną wyszykiwarkę hasła Kinga Choszcz.Pozdrawiam!

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Tutaj podróż dookoła świata:
http://www.autostopemwswiat.pl/

a tutaj Afryka Kingi
http://www.kingafreespirit.pl/kingapl/ [ale szaleja antywirusy - pod linuchem bez problema]

:-)

I jak wasze przygotowania do podróży do Gruzji?

Wykluło się coś?
:-)

An_wrocławianka  Dołączyła: 25 Paź 2010
mygosia, czyżbyś planowała urlop? :-)
Póki co przygotowania upływają na degustacji gruzińskiego wina :-)
Wyjazd planowany jest na wrzesień/październik, więc mamy jeszcze trochę czasu, czekam aż wykluje się jakaś promocja na przelot.
(jak się nie wykluje to nie szkodzi, pojadę do Ciechocinka ;-) )

An_wrocławianka napisał/a:
czyżbyś planowała urlop? :-)

Planuję.
Ale nie mam towarzystwa. :-?

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ja w weekend byłem na rajdzie pieszym po Polesiu i było kilka osób, które niedawno były w Gruzji. Generalnie b pozytywne wrażenia. B podobały się góry. Warto wybrać się w 4 osoby to nawet opłaca się wynająć taksówkę na dzień, dwa lub więcej. Dobrze wziąść jakieś prezenty z kraju [papierosy, żubrówka] coby przyjemniej było bo naród wyjątkowo gościnny. Generalnie jest dosyć tanio, choć jedzenie do najtańszych nie należy.

Biorąc pod uwagę ilu ostatnio spotykam Polaków, którzy przez ostatnie 2 lata byli w Gruzji to pewnie na miejscu codziennie spotka się rodaków heheh.

A, pamiętajcie, że w Gruzji jest kosmiczny po prostu alfabet... Nie do nauczenia. Tyle, że na szczęście, w zasadzie wszystkie napisy są też po angielsku. Rozmowy w po rosyjsku ;)

[ Dodano: 2011-04-07, 21:46 ]
Słuchajcie. A tak sobie przeglądam na stronie Lotu ceny biletów do Gruzji i wychodzi coś około 1200.. Nie wiecie jak tam najtaniej się dostać? W wakacje mam sporo czasu więc sposoby kombinowane też biorę pod uwagę ;)

[ Dodano: 2011-04-07, 22:00 ]
Na razie znalazłem to:

Autobus do Rygi (300 PLN w dwie strony) dalej linią AirBaltic do Tbilisi (od 500 PLN w dwie strony).

Pociąg z Lwowa do Kijowa (ok. 40-50 PLN), dojazd na lotnisko z Kijowa (ok. 10 PLN), lot liniami Aerosvit lub Ukraine International Airlines (od 130 USD/100 Euro w jedną stronę).

Nie wiem czy warto się w to bawić. Dochodzą koszty dodatkowe. Ryga może fajna, Kijów już zwiedzałem..

Byłam, wróciłam, więc pozwolę sobie wątek odkopać.
Jeśli ktoś się zastanawia czy jechać, to powiem krótko: jechać.
Na plus: Ludzie - w zdecydowanej większości b.życzliwi i pomocni, piękne widoki (monastyry na płd Armenii i góry w Gruzji), mało turystów (zwłaszcza w Armenii, w Gruzji już nie tak mało, ale i tak jest nieźle), szaszłyki i wino:).
Na minus: ceny. Niestety, jeśli nie jedzie się z namiotem trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 40-50 PLN za nocleg, a warunki b.skromne, jedzenie też do najtańszych nie należy. Najtańszy był chleb i bilet na metro, ale metrem daleko nie zajedziecie ;-) .
Jeśli macie jakieś pytania, to służę pomocą.

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
Cieszymy się bardzo!
A teraz czekamy na relację :mrgreen:

White  Dołączył: 31 Paź 2008
To może jakieś zdjęcia z wycieczki? Poniekąd to forum fotograficzne chyba?
Ja bym chętnie pooglądał. Zdjęciami też można dużo opowiedzieć :)

White napisał/a:
To może jakieś zdjęcia z wycieczki?

Nie wiem czy wypada. Landszafty zostały zrobione kompaktem i do tego - o zgrozo- nie Pentaksowym. Słyszałam, że za to dostaje się bana.

A tak w ogóle to widziałam aż 2 pentaksy, podejrzewam że to mogło być spotkanie w ramach Armenian Pentax Days.

Nieostry , no przecież jest relacja powyżej. Pół dnia ją pisałam ;).

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
mcgyver napisał/a:
lot liniami Aerosvit lub Ukraine International Airlines (od 130 USD/100 Euro w jedną stronę)

Po bliskim spotkaniu w czasie lotu z S-300,bilet powrotny może już nie być potrzebny :mrgreen:

White  Dołączył: 31 Paź 2008
An_wrocławianka napisał/a:
Nie wiem czy wypada. Landszafty zostały zrobione kompaktem i do tego - o zgrozo- nie Pentaksowym. Słyszałam, że za to dostaje się bana.

To chyba plotki, ja tak robię od wielu lat.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ja ostatecznie w tym roku jadę do Gruzji i Armenii. W zasadzie jedziemy. Ekipa na dziś dzień 14 osób choć jedziemy/lecimy grupkami i nie do końca w jednym terminie. Spotykamy się na miejscu i sporą cześć wyjazdu spędzamy razem. Mój chytry plan jest taki, że dojadę na miejsce stopem przez Turcję [mam nadzieję, że tydzień wystarczy...?] Będę jechał w połowie lipca, najpóźniej 20 i na razie na tą opcję jestem sam bo reszta raczej woli wracać stopem... Powrót przed 10 sierpnia AirBalticą przez Rygę.

Zwiedzał ktoś konno Gruzję? Spotkałem w lecie dziewczynę, która wybrała ten sposób ale gdzieś mi się jej nr tel. zawieruszył...

Super sprawa :)
Już zazdroszczę.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
mcgyver,nie wiem jak się sprawa potoczy z agresją na Iran,ale wielu analityków mówi,że w tamtym rejonie może być gorąco. Zwłaszcza,że Rosjanie popierając Iran,mogą stanowić zagrożenie dla Gruzji.

[ Dodano: 2012-02-29, 10:39 ]
Pomysł oczywiście genialny i sam planuję po zmianie auta (za 2-3 lata) wyruszyć do Gruzji.

Skocz do: