jacekws  Dołączył: 22 Kwi 2009
mcube1 napisał/a:
Pan Jacek obiecywał esej o K-5 plus 140-400 , czekam cierpliwie, stoję przed wyborem sigma 140-400 czy telekonwerter do mojej 70-200.

Opiszę za kilka dni, jak się wyjaśni sprawa awarii autofocusa w mojej Sigmie :-(

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
zamach napisał/a:

[ Dodano: 2011-05-19, 21:59 ]
squonk napisał/a:
............ Niestety - albo stabilizacja w korpusie albo w obiektywie (albo wódka albo zakąska jednoczasowo...).

Mam już Sigma 120-400 OS,oczywiście będę badał te stabilizacje,ale na dzień dobry z tym pytanie:
z obiektywu czy z body-better jest?

Sprawdzałem z sigmami 17-70 i 120-400. W body gorsza.

Odświeżę wątek podsumowaniem pracy K-5 vs. K200D z Sigmą 120-400.
W porównaniu do K200D+Sigma 120-400:

(plusy)
-autofokus działa pewnie , co do szybkości to akurat z tym obiektywem znacznej zmiany nie zauważyłem. Ta pewność AF objawia się tym, że obiektyw nie jeżdzi po całym zakresie jak mu się to zdarzało z K200, tylko łapie ostrość i tyle…
-bardzo duża zmiana na plus jest w przypadku mało kontrastowych scen np. (szary ptaszek siedzący w listowiu itp.). Z K200 AF potrafił odmówić współpracy, po prostu stał w miejscu i tyle ( niezależnie od trybu pracy AF). W przypadku K-5 zazwyczaj ustawia prawidłowo ostrość.
-matryca 16 MP– pozwala na swobodne kropowanie, przekadrowanie zdjęcia, rejestruje zdecydowanie więcej szczegółów
-zdjęcia seryjne, coś czego nie było w K200D ;-) , no i ilość klatek na sek.
-ISO, ISO,ISO . W K-5 używalne na luzie do 6400, z uwagi na konieczność przymknięcia Sigmy o 1/3-2/3 działki mam zazwyczaj ustawioną na 1600-3200.
-kultura pracy (cicha migawka w K-5 + silnik HSM obiektywu) pozwalająca przy dobrym wietrze podejść jakiegoś zajączka czy sarenkę na kilka metrów i swobodne robienie im zdjęć. W K200D huk migawki potrafił spłoszyć szaraka/sarniaka (pewnie myślały że to myśliwy)

(minusy)
-waga PEF (powyżej 20 MB)
-waga zestawu obiektyw + body z gripem , no ale z K200D też lekko nie było
-obiektyw trzeba przymykać o 1/3-2/3 działki , najlepiej do F=8 (robiłem teraz zdjęcia z aparatem pracującym jako manual , czyli na max przysłonie i widać mydło)
Reasumując zauważyłem dużą zmianę na plus. Po przesiadce na K-5 przestała mnie drażnić konieczność przymykania obiektywu , bo rekompensuje to wysokie używalne ISO. Ogólnie znacznie zwiększyła się szybkość całego zestawu (AF, zdjęcia seryjne, sama szybkość pracy aparatu). Jedynym w zasadzie mankamentem jest niezbyt bystra praca silnika HSM w obiektywie.
Dla osób fotografujących z podchodu dużym utrudnieniem może być też waga zestawu K-5 z gripem + Sigma 120-400. Dźwiganie tego ułatwia trochę pasek dołączany do obiektywu, ale tylko trochę.
Jakbym miał zmieniać obiektyw to na dzień dzisiejszy jedynie chyba na Sigma 100-300/4 + TC 1.4 lub Pentax DA* 300/4 + TC 1,4.

c2h5oh  Dołączył: 21 Lis 2010
Witam forumowiczów, od dwóch dni szperam na forum i szukam odpowiedzi jaki teleobiektyw wybrać do mojego K-r? Na celowniku: przyroda i gadzina z nią związana oraz sport. skłaniam się ku:
1. Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM ,
2. Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM + Sigma APO 1.4x EX DG /Pentax
Cenowo 1 i 2 propozycja są podobne, nie wiem tylko czy ten konwerter będzie pasował ?
Jeżeli koledzy pomogą mi doradzić co wybrać lub mają inne propozycje to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Jak pod Sigma APO 1.4x EX DG to 70-200/2.8 Tamrona.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
c2h5oh napisał/a:
Jeżeli koledzy pomogą mi doradzić co wybrać lub mają inne propozycje to będę bardzo wdzięczny.

Z nowych zastanawiam się jeszcze nad DA 300/4. Nieco droższy, ale choć zdaje się kryje format 135, nieco lżejszy i mniejszy na czym mi bardzo zależy.

Jeżeli dobrze patrzyłem, to nie znajdę nic dłuższego dedykowanego APS-C niż DA 60-250/4?

Oj, ten Pentax DA* 60-250 mm f/4.0 ED [IF] SDM to super magia. Cena mniej :-( .Może jakąś używkę dorwę lub w totka wygram.
Muszę jeszcze się zastanowić, bo szczerze myślałem, że propozycja padnie na Sigma 120-400 (chyba liczba 400 zwróciła moją uwagę). Chociaż jeżeli chodzi o fotografię to "myślenie" wychodzi mi słabo z powodu mojej małej wiedzy na ten temat. Dlatego czytam, czytam i... mam coraz większy mętlik.

Jeśli 400 przykuła twoją uwagę, to jest jeszcze Sigma 150-500/5-6,3 ;-)

A może Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO ? Podobno słabsza jakość wykonania od Sigmy, ale dużo lepsza lepsza optyka.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
c2h5oh napisał/a:
Podobno słabsza jakość wykonania od Sigmy, ale dużo lepsza lepsza optyka.
Z wykonaniem to sigma troszkę wygrywa to fakt.
Ale jeśli chodzi o optykę to Tamrom może jest lepszy, ale "dużo" lepszy to już chyba nie.

c2h5oh napisał/a:
Oj, ten Pentax DA* 60-250 mm f/4.0 ED [IF] SDM to super magia. Cena mniej :-( .Może jakąś używkę dorwę lub w totka wygram.
Muszę jeszcze się zastanowić, bo szczerze myślałem, że propozycja padnie na Sigma 120-400 (chyba liczba 400 zwróciła moją uwagę). Chociaż jeżeli chodzi o fotografię to "myślenie" wychodzi mi słabo z powodu mojej małej wiedzy na ten temat. Dlatego czytam, czytam i... mam coraz większy mętlik.

Jeśli chodzi o ogniskowe do przyrody (ptaszki i inne zajączki) to moim zdaniem ogniskowa powinna mieć ok. 400 mm. Miałem Sigmę 70-300 i w porównaniu do 400 mm w obecnym obiektywie różnica jest znaczna. 400 mm moim zdaniem wystarcza, uważam że rozwojowym obiektywem byłaby Sigma 100-300 a potem TC 1.4 do niej. No chyba że jakiś 70-200 i TC x2 ,ale nie wiem jak z jakością takiego zestawu.

Co do tamrona może i optyka nie asz dużo lepsza, ale centrum kadru wyraźnie ostrzejsze. Pod TC jak znalazł.

Żeby było śmieszniej zdaje się, że telekonwerter sigmy na mocowaniu pentaksa nie działa z 70-200 HSM:
http://www.sigma-photo.co...cc/condaitr.htm

Nie wiem jak to wygląda z tamronem, ale tak czy siak trochę krótko, a bez telekonwertera nie specjalnie mi potrzebny.

60-250/4 kusi zakresem, ale 50-150/2.8 mi nie zastąpi.

Nie wiecie czy telekonwerter sigmy 1.4 działa z DA 300/4 lub jakie są jeszcze produkowane telekonwertery na bagnet K?

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
WuWu84 napisał/a:
Nie wiecie czy telekonwerter sigmy 1.4 działa z DA 300/4 lub jakie są jeszcze produkowane telekonwertery na bagnet K?

Nie wiem jak TC Sigmy, ale mam TC Kenko 1,5x ze stykami do SDM/HSM i z 70-200/2,8 na K5 strasznie się gubi. Właściwie to skutecznie działał tylko na K100D super. Z kolei z obiektywami na śrubokręt działa bez zarzutu zarówno z cyfrówkami jak i analogami. Nie używam go zbyt często, ale jest całkiem przyzwoity, a ponieważ kupiłem go tanio, to raczej nie mam motywacji żeby się z nim rozstawać, chociaż od siebie polecam.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
TC Sigmy współpracują prawidłowo tylko z obiektywami Sigmy.

Meggido napisał/a:
TC Sigmy współpracują prawidłowo tylko z obiektywami Sigmy.

Z FA 300/4,5 działa ponoć bez problemu

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
WuWu84 napisał/a:
działa ponoć

Jeśli masz taką możliwość, to weź szkło i popróbuj u Sigmy czy ma ochotę zadziałać. Ja bym nie brał w ciemno.
Ja się zastanawiam nad Sigmą 120-300f2.8OS. Muszę spróbować jak to działa i jaką jakość obrazka oferuje.

Meggido napisał/a:
Jeśli masz taką możliwość, to weź szkło i popróbuj u Sigmy czy ma ochotę zadziałać. Ja bym nie brał w ciemno.

Jak bym miał, to bym na forum nie pytał :roll:

Tu masz co nieco ...

Tamron 70-200 z TC x 1.4

pipeman, tak się składa, że nie mam już nic z bagnetem EF :-P

Skocz do: