vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
[obiektyw] Problem z obiektywem manualnym
Witam

Wiec problem mam taki, podlaczylem obiektyw manualny ( pnetax-a ) do samsunga gx-10 i niestety mruga mi "F--" na gornym wyswietlaczu.
Zapewne cos zle robie, pytanie co?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dobrze robisz tylko aparat nie wie jaka jest ustawiona przesłona i dlatego tak reaguje.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Re: Problem z obiektywem manualnym
vertiico napisał/a:
...pnetax-a...
Znaczy się szkło z pozycją A? Jeżeli tak to ustaw pozycję A na pierscieniu przysłon.

faktycznie, jak przestawilem to juz dziala :) wielkie dzieki za pomoc :)

hehe a ja szukalem w ustawieniach trybu A :oops:

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
też bym chciał taki problem z GX-10 :cry:

TomekS  Dołączył: 05 Mar 2007
Cześć.

Nie chcę zakładać nowego wątku, a w tym autor już otrzymał odpowiedź, więc pozwolę sobie zapytać.

Doradźcie.
Kupiłem obiektyw Pentax A 50mm f 1,7. Bardzo uszanowany. Dziś podpiąłem go do MZ 6.
Zauważyłem następującą rzecz- gdy ręcznie wybieram przysłonę lub czas, wszystko jest OK, wciskam spust, aparat domyka przysłonę do wybranej wartości (Av, Tv). Natomiast gdy ustawię pierścień przysłon w pozycję "A", to: aparat domyka przysłonę do wybranej wartości (umówmy się, że "do wybranej" oznacza również to co wybrał aparat w Tv)- natępnie w tym samym cyklu- jedno zdjęcie- domyka zaraz potem do max martości (f22).
Ten typ tak ma?

Dziękuję
Tomek

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tak, gdzieś już o tym było. Dzieje się tak m.in. w MZ-6. Jeżeli naświetla poprawnie to nie ma się czym przejmować, tylko focić, focić itd.

Czy naświetla poprawnie- tego nie wiem. Aparat nie mój, kolega pracuje w studio w którym to ten sprzęt jest na stanie, nie chcę nadużywać gościnności. Ale jeśli potwierdzacie taką zależność z MZ6, to ok. Jutro dla spokoju podepnę do Z1P, innego znajomego. Na swoją puszkę muszę jeszcze miesiąc zaczekać.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
TomekS, K10d, czy k100d? BTW, cierpliwy jesteś :-) Sorry za OT :roll:

Powinienem najpierw skorzystać z lupki, teraz znalazłem coś w tym temacie http://pentax.org.pl/view...&highlight=mz-6

Dziękuję Ci za odpowiedź, wychodzi, że ten typ (aparatu!) tak ma.

[ Dodano: 2007-06-18, 18:50 ]
kafciok napisał/a:
TomekS, K10d, czy k100d? BTW, cierpliwy jesteś :-) Sorry za OT :roll:

Cześć. Zdecydowany jestem na K10D. Wszystko przemawia w moim przypadku za tym modelem. Kupię po obronie, w lipcu, taki sobie wymyśliłem motywator podczas pisania i nauki. Gdyby nie te moje ataki na kupowanie obiektywów, stałbym z kasą lepiej, a tak muszę coś tam jeszcze pokombinować. Prawdopodobnie pojadę do Tarnowskich Gór (fotozakupy), w Chorzowie (fotoceny) nie chcą mi sprzedać gołego body- tylko w komplecie z dodatkami, mówią, że zarabiają właśnie na tych dodatkach, tak niskie mają marże.
A jak u Ciebie sytuacja wygląda?

[ Dodano: 2007-06-18, 19:41 ]
kafciok- teraz spojrzałem do Twojej galerii i sprawdziłem exif, to Ty już masz kadyszkę łobuzie :-) . Jak byś chciał coś mi o niej i Twoich wrażeniach napisać to chętnie poczytam (PW?)

Gratuluję! :-B

Jan  Dołączył: 09 Cze 2007
vertiico napisał/a:
faktycznie, jak przestawilem to juz dziala :) wielkie dzieki za pomoc :)

hehe a ja szukalem w ustawieniach trybu A :oops:

A jestes zadowolony z 50-tki Pentaxa? Ja mam podobnego Rikenona i lubie sobie w nocy popstrykac w parku (jest oswietlony lampami sodowymi). Troche jest gimnastyki z BB.

ostaram siewyjsc w plener na weekend, ostatnio duzo pracy mielismy bo wydalismy stabilna wersje, a w dodatku niedlugo czeka mnie pilny wyjazd.
Oczywiscie opisze swoje wrazenia.

Problemem moim jest to ze lusterko kupilem glownie po to by fotografowac:
- portrety
- akty
- krajobrazy
- architektura
- sport ( glownie motocykle, to mnie kreci :P )
- zdjecia nocne ( miast )
- makro

Wiec troche musze w sprzet zainwestowac, oczywiscie nie zamierzam na tym zarabiac, tylko mam takie hobby, badziej rzeklbym pasje. Wiec staram sie nie wydawac na obiektyw 2000 jak moge kupic znacznie taniej chocby uzywany, pomeczyc sie i samemu ustawiac ostrosc. Oczywiscie duzo czytac i robic fotek, bylbym ja zadowolony oraz osoby fotografowane.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
TomekS napisał/a:
kafciok- teraz spojrzałem do Twojej galerii

Galeria, to za dużo powiedziane ;-) Nie mam czasu póki co :-( Może kiedyś, heheh.

ultramaniacs  Dołączył: 13 Lip 2011
Re: Problem z obiektywem manualnym
vertiico napisał/a:
Witam

Wiec problem mam taki, podlaczylem obiektyw manualny ( pnetax-a ) do samsunga gx-10 i niestety mruga mi "F--" na gornym wyswietlaczu.
Zapewne cos zle robie, pytanie co?

witajcie, mój problem jest identyczny tyle że z manualnym obiektywem SIGMA (pentax - k) 100 - 200 mm MAKRO (http://i53.tinypic.com/2v27bid.jpg) tyle że z body PENTAXA ist DL, czyli podobnie jak u kolegi po podpieciu obiektywu pod body mruga "F--" w wizjerze,

problem rozwiązany pomogła zmiania w ustawieniach menu opcji Using aperture ring na pozycje 2

disciple  Dołączył: 19 Mar 2008
Mam po raz pierwszy w eksploatacji obiektyw manualny - RIKENON 1:2 50 L
Chcę go podlączyć do Samsunga GX-10

Jako że nie mialem dotąd sposobności pracy ze szkłem manualnym, proszę Was o wskazówki dla laika w tym przypadku :-) nie do końca kumam co mówi do mnie instrukcja obsługi w kwestii podłączania szkła manualnego.

Wiem tyle, że mam przelączyc w menu "Use Aperture Ring" na ON - tak?
Co jeszcze poza tym należy wykonać?
Dajcie jakieś ogolne wskazowki korzystania z manualnego :-) (albo odeslijcie to tematu ktory o tym mowi)

Aha, jesli bede chciał z powrotem uzywac obiektyw z autofocusem (np. kit czy tele) to mam wtedy tę funkcję "Use Aperture Ring" zmieniac na OFF? i tak za każdym razem?

Dzieki z gory

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wszystko przewałkowane wielokrotnie w tym wątku http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1299

Skocz do: