pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
szkła nie-SMC
LBA mnie strasznie naciska i muszę pomieszać coś w szklarni. Na allegro przewija się sporo szkieł pentaksa z linii "nie-SMC" w kuszących cenach i tak mnie zastanawia - jeśli założę że nie będę szarżował pod światło (ew będę dobrze osłaniał obiektyw) to czy jakość z takiego obiektywu bedzie ok? może ktoś z Krakowa ma jakieś takie i mógłby się umówić na małe spotkanie połączone z macaniem i cyknięciem kilku sampli (interesują mnie raczej dłuższe ogniskowe - powiedzmy do 210mm)?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
miałem do czynienia tylko z Takumarem Bayonet 135 f/2.5 i jakość była bardzo ok, tylko spory problem z aberracją chromatyczną

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=662307#662307

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
pyciar, A o jakich szkłach myslisz, bo troche tego złomu mam...

przede wszystkim myślałem o pentax f 4-5.6 70-200 (szukam niedrogiego tele do analoga, Ijon pożyczył mi 80-320 ale to taaaka armata - nie mieści mi się w torbie, ciężko się z nią chodzi i pracuje w MF) znalazłem zapytania o to szkło na forum ale każde kończyło się słowami - jak już to kupuj F 70-210 bo 70-200 nie ma powłok - a ja na zdjęciach widzę jakieś tęczowe kolorki, moze to nie SMC ale jakieś powłoki chyba ma
nie chcę kupić szkła po to żeby go odsprzedać (jak miałem z vivitarem 70-210 nieużywalnym na dłuższych ogniskowych)
znalazłem też TOKINA 35~70mm f/1:3.5~4.6 MACRO - na zdjeciach zero "kolorków" na soczewkach,
a PENTAX F 28 - 80 MM F/3.5 - 4.5 ? nie wiem czy wogóle zaprzątać sobie głowę takimi szkłami

No takich to akurat nie mam. Miałem 28-80 ale zastosowania w cyfrze raczej nie znalazł, a do analoga też inne wolę, więc poszedł w świat. Tak generalnie to jakiejś oszałamiającej różnicy między SMC i nie-SMC to nie ma. Z aberacją chromatyczną to też różnie bywa, nawet na tym samym obiektywie - zależy co fotografujesz. Jak suche gałęzie na tle zachmurzonego nieba, to prawie na każdym szkle coś fioletowo zabłyśnie. A na LBA to proponuję przymierzyć się do jakiegoś limiteda i problem nadmiaru środków płatniczych rozwiążesz na dłuższą chwilę. :-P Chociaż nie wiadomo, czy po teście aptecznych ceny limtedów gwałtownie nie spadną o 75 % :evilsmile: Na wszelki wypadek zbieram kasę. :mrgreen:

Dada napisał/a:
Na wszelki wypadek zbieram kasę.
będziesz dublował szkła :?: :shock:
ja tu bym chciał, żeby lemat Dady-Opiszona był spełniony przez obu postulantów, a ty z egzemplarzami zapasowymi wyskakujesz :-P

mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
Jest jakiś link do przebiegu Waszej choroby? :-P

opiszon napisał/a:
będziesz dublował szkła
Nigdy w życiu ! :roll: Tylko że te co mam, to są wszystkie czarne... No i nie do wszystkich korpusów pasują kolorystycznie. Więc tak myślę sobie.... :-P

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Dada napisał/a:
Więc tak myślę sobie....

.... czas na srebrne :mrgreen:
Ja wiedziałem, że tak będzie ;-)

o żesz
nie pomyślałem o tym :->

tylko pamiętaj, że nie wszystkie Ltd są srebrne (dobrze kojarzę, że DA 15 i DA 35 Macro są tylko czarne :?: )

No ale po teście aptecznym tylko chyba FA potanieją gwałtownie. :mrgreen:

a to były jakieś rewolucyjne testy ostatnio? bo ja ostatni jaki czytałem dotyczył unlimiteda... ktoś mógłby streścić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Testowali czarny, srebrne utrzymają cenę :-P

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
pyciar napisał/a:
ktoś mógłby streścić?

lepiej sam przeczytaj, np wnioski:
http://www.optyczne.pl/23...dsumowanie.html

daśko napisał/a:
sam przeczytaj

łoooo... wg nich szkło 31mm 1.8 jest... ciemne :shock: :-P bez komentarza

Skocz do: