H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
jeszcze o szerokich zoomach
Rozglądam się cały czas za czymś szerokim, kilka obiektywów przestrzeliłem, obejrzałem mnóstwo sampli. No i wnioski poniżej...
(Brałem pod uwage obiektywy kryjące pełną klatke, głównie zwracałem uwage na zachowanie się obektywu w ostrym świetle, i przy dużych kontrastach, zależy mi na jak najmniejszej aberracji)

- SMC FA 20-35/4 bardzo fajne szkło, mała aberracja, dobrze sie zachowuje pod słońce - niestety, nie do dostania ;(
- SMC FAJ 18-35/4-5,6 zaskakująco małe aberracje, flara i dystorsje.
- Sigma 15-30/3,5-4,5 sample nie zachwycają.
- Sigma 17-35/2,8-4 ac mogła by być mniejsza, ale znośna... chyba sie na niego zdecyduje.
- Sigma 20-40/2,8 patrząć na parametry to bardzo by mi pasował - szeroko i stałe jasne światło. Nie znalazłem zadawalających sampli No i cenowo już troszke za wysoko. Gdyby zmalazł się jakiś posiadacz tego szkła bardzo prosze o opinie ;)
- Tokina 17-35/3,5-4,5 ratunkuuu ;(
- o Tokinie 20-35/2,8 też niewiele znalazłem, więc chętnie o niej posłucham...

więcej grzechów nie pamiętam.
Możecie ten mój powyższy wywód uzupełnić, sprostować i dopisać jakieś swoje obserwacje na temat szerokich, pełnoklatkowych zoomów?

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
H.M. napisał/a:
SMC FA 20-35/4 bardzo fajne szkło, mała aberracja, dobrze sie zachowuje pod słońce - niestety, nie do dostania ;(

do dostania. Nowy

http://www.pentar.ru/cata...28358318136.htm

[ Dodano: 2007-06-18, 11:10 ]
pewnie jak dobrze poszukasz to i w innych miejscach tez cos sie jeszcze zachowalo

kurcze, no jest.. 2,5-3k troche drogo... za tą kase jest działke jasniejsza Sigma, czy Tokina...

kurcze ale drogo 2,5k

Sigmy i Tokiny zawsze byly tansze. A 2,5 kola to zyczywiscie nie malo. No ale to wysokiej klasy zoom na pelna klatke.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Znalazlem i to tanszy niz w Rosji :mrgreen: A swoja droga to fajny obiektyw ale chyba ta Sigma 17-35/2,8-4 jest lepsza.
http://www.foto-palme.de/...roducts_id/4738

faktycznie deczko tanszy, ale czy dostepny jeszcze, czy maja na stanie. Bo w Pstryku tez teoretycznie jest wszystko, ale jak przyjdzie co do czego ....to sami wiecie jak jest.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Dziś doleciał do mnie.................

M24-35

aż sam się nie mogę kiedy go przetestuję.........
narazie widzę.... jak w każdym obiektywie M solidność wykonania ; )

ladny stan. Ciekawe jak z jakoscia optyczna?

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
asklop napisał/a:
faktycznie deczko tanszy, ale czy dostepny jeszcze, czy maja na stanie. Bo w Pstryku tez teoretycznie jest wszystko, ale jak przyjdzie co do czego ....to sami wiecie jak jest.

Pisza, ze zamowienie mozliwe w ciagu 5-7 dni i mysle, ze jest to mozliwe, wiesz jak u Niemcow " Ordnung muss sein" :mrgreen:

asklop napisał/a:
ladny stan. Ciekawe jak z jakoscia optyczna?

Mój wygląda tak..........

Teraz pewnie będę szukał coś z M bądz K na 20mm poźniej na 18mm aż mam nadzieję, że dojdę do 15mm :-]

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
H.M. napisał/a:
Sigma 20-40/2,8 patrząć na parametry to bardzo by mi pasował

czy on nie ma przypadkiem filtrow 82mm? polar bylby drogawy...
H.M. napisał/a:
o Tokinie 20-35/2,8 też niewiele znalazłem

czolg, wykonanie prima, ostra /nawet otwarta/, kontrastowa, poza waga nie mam niczego do zarzucenia, filtry 77, nowa w bh to 399dol /zima kupowalem 100dol nizej, chyba jednak wzrosla sprzedarz bo znow podniesli/, teraz to moje podstawowe szklo
ps. sample z wiekszosci masz na pbase, search po 'cameras'
pozdrawiam
kp

klimecki_

Cytat
czolg, wykonanie prima, ostra /nawet otwarta/, kontrastowa, poza waga nie mam niczego do zarzucenia, filtry 77, nowa w bh to 399dol

1300 pln z przesyłką... no, podoba mi się ;)
Mam prośbe, bo ze zdjęć na pbase dla mnie niewiele wynika, wrzuć na forum albo wyślij mi mailem kilka zdjęć. Chodzi o takie coś bardzo kontrastowego, np. zdjęcie przez liście w ostrym świetle, albo coś takiego pod kątem aberracji i coś ze słońcem w obiektywie. Będe bardzo wdzięczny.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
H.M. napisał/a:

- Sigma 20-40/2,8 patrząć na parametry to bardzo by mi pasował - szeroko i stałe jasne światło. Nie znalazłem zadawalających sampli No i cenowo już troszke za wysoko. Gdyby zmalazł się jakiś posiadacz tego szkła bardzo prosze o opinie ;)

Ostatnio przestrzelałem to szkło, zadziwiająco dobrze sobie radzi pod światło. Mam sample, ale będę mógł je podesłać w przyszłym tygodniu.

Napiszę też coś więcej o Tokinach 20-35 i tamronie 20-40.

Zapomniałeś jeszcze o Tamronie 17-35.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Jeszcze jest Cosina 19-35, zrobiłem nią kilka zdjęć, byłem zadowolony, ale nie mam porównania do żadnego innego obiektywu. W sieci przeważa opinia "bardzo dobry, jak na tak niską cenę". Pewnie najtańszy z wszystkich tu wymienionych szerokich zoomów.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Przepraszam za OT - co jest założone na wizjer ME-F Dancer'a - muszla/lupka/korekta dioptrii?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Niedawno zanabyłem Cosinę 19-35. Jeszcze niewiele mogę o niej powiedzieć. Strzeliłem nią tylko kilka ujęć na slajdzie kodaka, który akuratnie wpadł w moje łapki. Ogólnie bardzo dobrze to wygląda. Wydaje się, że pozytywne opnie o tym obiektywie są zasłużone. Sądzę,że za tą cenę z pewnością warto go nabyć. Ja swojego nabyłem chyba za ok. 3 setki. Niedługo wybieram sie na urlop w Tatry, to może później nieco więcej o nim napiszę. Ale pamiętajcie - ja focę głownie na negatywach!

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Witajcie.
Jak juz mowa o szerokich zoomach: czy może ktos wie cos o sigmie 3,5-4,5/18-35/ Cos takiego podróżuje do mnie.dzieki z góry za wszelkie info.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tez nabylem Cosine 19-35. Jest to dobre szklo, a zdjecia przedstawie dopiero w przyszlym tygodniu, ok? Ja rowniez mam pytanie, co jest zalozone na celowniku w MEF-ie?

piotrecius napisał/a:
Przepraszam za OT - co jest założone na wizjer ME-F Dancer'a - muszla/lupka/korekta dioptrii?

Jest to lupa : ) powiększa centralny obraz 2 razy dla perfekcyjnego nastawienia ostrości.
Są 2 wersje http://www.pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5010 założoną mam nowszą wersję........ posiadam również starszą : )

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
Hej Dancer! Przeglądałem Twoją galerię, przyjemne miejsce! Tam jest jedno takie zdjęcie podpisane rodzice. Czy Twój tato to Bogusław Linda? jakis taki bardzo podobny :-) rumi tez jest świetny :-B

Skocz do: