zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
tatsuo_ki napisał/a:
przynajmniej z nimi mam uczciwy deal...

Do czasu wadliwej serii :-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
zipzip, to się zawiera w uczciwym dealu... żaden producent nie obiecuje, że nie zajdę z dziewczyną w ciążę, jeśli będę używał ich produktu...

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Cytat
Ile dzieci rocznie jest obecnie odbieranych rodzicom w Szwecji?
20 tysięcy.

:shock: To wychodzi 55 dzieci dziennie!

Dziwię się, że generalnie społeczeństwo nie protestuje (jednostki owszem). Owszem pomoc finansowa państwa jest znaczna, ale czy pieniądze tak znieczulają?

KrzysiekZ  Dołączył: 19 Sie 2009
Volender.Z podatkiem za samochód to nie do końca tak.Po przyjeździe do Norwegii możesz jeździć swoim autem przez rok.Urząd celny może przedłużyć pozwolenie na następny.A potem albo cło w wysokości ok.100% wartości,albo odstawienie auta do Polski.Jest oczywiście furtka,ale to już kombinacje i nie do końca sprawdzona legalność.
W Norwegii ok 80% dzieci mieszka z jednym tylko rodzicem.Bardzo zakorzenione mają pojęcie opiekuna.W ich mniemaniu czasem lepszym opiekunem jest państwo.No i donosicielstwo.Jest to przejaw dbałości o porządek.Ostatnio mój kolega miał kłopoty bo dziecko za głośno płakało i zaniepokojony o dobro dziecka sąsiad uprzejmie doniósł komu trzeba.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Czytając wypowiedzi naszych rodaków żyjących od wielu lat w Norwegii, niczym mantrę powtarza się zdanie "Ręka, która hojnie rozda j e , mocno też trzyma za kark". Ile w tym prawdy?

P.S. Kolejny wywiad z Ruby Harrold-Claesson, prezes(ką) Skandynawskiego Komitetu Praw Człowieka. Tym razem nie o norweskich, ale szwedzkich realiach. Choć pewnie podobne mechanizmy działają i tu i tam.

http://fronda.pl/news/czy...czy_sie_rodziny

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
Tak się właśnie hoduje "wiernych i posłusznych poddanych". Najwięksi sowieccy specjaliści w w tej dziedzinie mogą tylko zazdrościć. I podobno handel dziećmi w Europie jest wyjątkowo mocno piętnowany. Brzydzę się socjalizmem i wszelkimi jego objawami.
Pozdrawiam!

Polecam zwłaszcza wypowiedzi tej młodej działaczki - od 4.02, a potem od 5.27. Cały film ma trzy części, taki sobie jest, ale można oglądnąć. http://www.youtube.com/watch?v=EFIwFnrNX1M

Moim zdaniem to wszystko jest w zasadzie .... bardzo ciekawe. Wydaje się, że w Skandynawii rzeczywiście mamy do czynienia z próbą stworzenia nowego społeczeństwa, gdzie podstawową komórką jest samotny człowiek, jednostka, nie zaś rodzina. Rodzina straciła już rację bytu. Obowiązki rodziny - w tym wychowywanie dzieci i opiekę nad nimi - przejęło na siebie państwo. Człowiek w pewnym sensie stał się tam więc własnością państwa. Nie oceniałbym tego w kategoriach zły / dobry, bo w sumie po co? Nie można jednak uniknąć wrażenia, że odniesienia do wywołujących ciarki wizji przyszłości w ujęciu Orwella znajdują teraz po części swoje urzeczywistnienie. I to nie w Rosji, ale w najbardziej rozwiniętych i najbogatszych państwach Europy Zachodniej.

Tak czy inaczej cieszę się, że te socjalne eksperymenty (niezależnie od ich wyniku) nie są prowadzone w moim kraju.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Ale jeśli dziecko nie nauczy się radzić z problemami i jest chowane "pod kloszem" , to z reguły wyrasta na introwertyka który nie umie sobie radzić w życiu, a to może rodzic depresję, agresję.

Jak rodzic stracił pracę i nie może jej znaleźć i to powoduje smutek dziecka, to IMO zdrowszym jest pomóc rodzicowi zdobyć pracę niż zabierać dziecko.

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Jestem przekonany co do tego, że i w naszym kraju dojdzie prędzej czy później do takich "kidnappingów" w świetle prawa, wszystko na to, niestety, wskazuje. Co jest dziwne bo politycy akcentują konieczność walki o większy przyrost naturalny, ale widząc taki obrót spraw ja np. mocno bym się wahał czy postarać się o dziecko.

Najgorsze jest to że odbiera się takim prawodawstwem autorytet rodzicom. Nie wolno krzyknąć, zastosować areszt domowy, obciąć kieszonkowe itd. A jak się dziecka nie pośle na przymusowe szczepienie to prokurator na karku a w najlepszym przypadku urzędas socjalny.

Podzielam zdanie Wojtka Kaweckiego odnośnie socjalizmu.

marszek  Dołączył: 23 Kwi 2007
Kraje skandynawskie we wszelakich rankingach (czy to "obiektywnych" - opieranych na np. wskaźnikach ekonomicznych, czy tez "subiektywnych" - opieranych na deklaracjach obywateli) wypadają zazwyczaj najlepiej. Rzecz jasna to robota czerwonych, bo albo piorą ludziom mozgi, albo wytwarzają kłamliwe rankingi. Na szczęście Polaka nie oszukasz, bo on wie przecież, ze jak dziecku w dupę dać nie można to nic innego jak totalitaryzm...

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
marszek napisał/a:
Na szczęście Polaka nie oszukasz

Polecam dla rozwagi książkę "Polski hydraulik i inne opowieści ze Szwecji" Piotra Zaręby. Bo rankingi i statystyka zazwyczaj nijak się mają do życia. Można w nich nie znaleźć szwedzkich marynarzy których zawierucha wojenna oderwała od domu i którzy po latach tułaczki powrócili do Szwecji, która przywitała ich wezwaniem do zapłacenia zaległych podatków. Albo ludzi których Landstinget (organ gminy?) uznaje za zdrowych mimo, że nie ma ku temu żadnych kompetencji (poza władzą). Będą tam za to figurowały związki zawodowe które w majestacie przyznanych im praw terroryzują obcych wykonawców.
Ja nie twierdzę, że jest tam strasznie i żyć się nie da ale jak mówi Robert Górski - "luksus nie jest" ;-)

Enzo napisał/a:
Polecam dla rozwagi książkę "Polski hydraulik i inne opowieści ze Szwecji" Piotra Zaręby.

Książkę mam i czytałem. Jednak, co ciekawe, autor w jednym z wywiadów po ukazaniu się książki zdecydowanie stanął w obronie szwedzkiego systemu. I wcale mnie to nie dziwi. :mrgreen:
Natomiast dziwi mnie, częste w Polsce, dezawuaowanie skandynawskich modeli na zasadzie paras pro toto. Nie twierdze, ze sa to kraje są idealne, ale Polska mogłaby się od nich duuuuzo nauczyć.

Polecam artykuł:
http://mises.pl/blog/2010...iego-dobrobytu/

Cały czas dziwi mnie fakt że tyle ludzi chwali ten system w którym zabierają ci około połowy tego co zarobisz. Szwecja była by najlepszą gospodarką na świecie daleko przed Japonią czy Niemcami. Była by ale nie jest.

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
Za to w Polsce zabierają mi 30% z 1500zł. Chętnie bym się zamienił z jakimś szwedem i to jak najszybciej :-/

krzpob napisał/a:
Ale jeśli dziecko nie nauczy się radzić z problemami i jest chowane "pod kloszem" , to z reguły wyrasta na introwertyka który nie umie sobie radzić w życiu, a to może rodzic depresję, agresję.

Klasyczny pewnie już będzie tutaj casus Andersa Breivika. Swoje problemy odreagował latem tego roku strzelając do dzieci jak do kaczek. 69 zastrzelonych osób + 8 wysadzonych w powietrze. Czy to właśnie jeden z produktów tego nowego, arodzinnego społeczeństwa, gdzie dzieci zabiera się rodzicom, po to tylko, żeby rzeczone dzieciaki nie przeżywały stresu związanego z chorobą babci? A kiedy takie dzieci dorosną i spotkają na swojej życiwej drodze poważniejszy problem, to głupieją, biorą karabin i strzelają do przechodniów...?

Pavlvs napisał/a:
Za to w Polsce zabierają mi 30% z 1500zł. Chętnie bym się zamienił z jakimś szwedem i to jak najszybciej :-/

Ja nie mówię że w Polsce jest lepiej, bo nie jest. Ale Szwecja zmarnowała gigantyczną szansę by stać się największą potęgą gospodarczą przez socjalistyczne eksperymenty. Do tego dochodzi ta chora polityka rodzinna skandynawskich państw i ich orwellowskie odchylenie.

Benek, z całym szacunkiem, ale pleciesz głupoty. W USA oczywiście tez mamy "socjalistyczne" wychowanie i pewnie właśnie dlatego co roku mamy jakaś masakrę oragnizowana przez furiata.

[ Dodano: 2011-10-15, 10:42 ]
me_how napisał/a:
Ale Szwecja zmarnowała gigantyczną szansę by stać się największą potęgą gospodarczą przez socjalistyczne eksperymenty.

A może właśnie przez te socjalistyczne eksperymenty Szwecja w ciągu kilkudziesięciu lat stała sie tak zamożnym krajem? I (co bardziej istotne) krajem, w którym bogactwo rozkłada się równomierniej i sprawiedliwiej.

me_how napisał/a:
Podzielam zdanie Wojtka Kaweckiego odnośnie socjalizmu.

Może dajmy spokój z takimi deklaracjami, bo znając czujność modów, zaraz temat poleci w kosmos... (i to całkiem regulaminowo) :mrgreen:

marszek napisał/a:
Benek, z całym szacunkiem, ale pleciesz głupoty. W USA oczywiście tez mamy "socjalistyczne" wychowanie i pewnie właśnie dlatego co roku mamy jakaś masakrę oragnizowana przez furiata.

[ Dodano: 2011-10-15, 10:42 ]
me_how napisał/a:
Ale Szwecja zmarnowała gigantyczną szansę by stać się największą potęgą gospodarczą przez socjalistyczne eksperymenty.

A może właśnie przez te socjalistyczne eksperymenty Szwecja w ciągu kilkudziesięciu lat stała sie tak zamożnym krajem? I (co bardziej istotne) krajem, w którym bogactwo rozkłada się równomierniej i sprawiedliwiej.

No właśnie to zostało wytłumaczone w artykule. Poza tym gadasz jak jakiś opętaniec :-P
Równomiernie i sprawiedliwie :-D Ludzie jeszcze wierzą w ten utopijny komunizm. Dla mnie koniec OT.

marszek napisał/a:
Benek, z całym szacunkiem, ale pleciesz głupoty.

Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem zarzutu.

Skocz do: