jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
arQ napisał/a:
żebyście wiedzieli kto teraz (poziom wiedzy foto) kupuje lustrzanki - włos się jeży na głowie

Ja niedawno kupiłem. Też mi się jeży resztka włosów.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
lucja82 napisał/a:
Tak w ustawieniach się już bawiałam i w tych niestandardowych i balansie bieli ale i tak nie mogę osiągnąć tego czego chce dlatego właśnie robię w rawach a potem się bawie w obrabianie.

jeżeli koleżanka lucja82, takie zabiegi nazywa jeszcze "poziomem amatorskim", to znaczy że aparaty z logo N kupują fotograficzni imbecyle (łac. "imbecillus" słaby, niedołężny’) :mrgreen: (doświadczenia własne)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jorge.martinez napisał/a:
Też mi się jeży resztka włosów.
Dobrze, że nie napisałeś, że na głowie, bo byśmy nie uwierzyli. :-P

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
to już tak zupełnie zbaczająć z tematu opowiem Wam tę historię:
Trzy lata temu razem z kumplem zakupiliśmy sobie lustrzanki tyle że on N ja P.
Koleś jeśli chodzi o wiedzę foto jest tak zupełnie zielony po tych 3 latach, że ostatnio stwierdził że musi zmienić swoją puszkę Nikona na coś bardziej profi żeby móc mieć większą przysłonę rzędu 2,8 i móc robić jaśniejsze zdjęcia w ciemnych miejscach. Usiłowałem mu wytłumaczyć, że tu puszka nie ma nic do rzeczy, że szkopuł tkwi w jasnym obiektywie - nie uwierzył :!: . Ale do czego zmierzam -robi fotki cholrnie dobre naprawdę (i to nie tylko moje amatorskie oko dojrzało żeby nie było)- no ma facet wyczucie, intuicję czy cóś tam jeszcze.
Albo po prostu nie siedzi na forach tylko cyka :mrgreen:

[ Dodano: 2011-10-19, 16:37 ]
żeby nie było że Nikonem robi tylko takie fotki. Kiedyś zamieniliśmy się na 3 tygodnie tak dla potestowania -Pentaxem też takie robi. ;-)

lucja82  Dołączyła: 16 Paź 2011
Zeby nie było że ja jakaś totalnie zielona jestem to zrobiłam dostłownie kilka zdjęć na automatycznych ustawieniach a resztę próbuję ćwiczyć i uczyć się na własnych błędach na ustwieniach manualnych. Tak że do najgorszych amatorów nie należe ale wiem że patrząc na moje pytania też włos się może jeżyć hehee ale myślę sobie że są gorsi . Tak że wybaczcie za poziom ale może za kilka lat też osiągne waszą wiedzę.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
lucja82 napisał/a:
może za kilka lat też osiągne

Nie ma opierniczania się! Cały materiał ma być perfekcyjnie opanowany na jutro.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
PK napisał/a:
Cały materiał ma być perfekcyjnie opanowany na jutro.

która migawka to wytrzyma ? :mrgreen:

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
arob napisał/a:

żeby nie było że Nikonem robi tylko takie fotki. Kiedyś zamieniliśmy się na 3 tygodnie tak dla potestowania -Pentaxem też takie robi. ;-)

W to, to już wcale nie wierzę... A może ten kolega trochę oszukiwał i pentaxem przez te trzy tygodnie wcale nie robił, tylko innym N ?
Dobre fotki robi tylko d90, czasami inny N, ale trochę gorsze.

Wracając do koleżanki lucja82, to można tylko poradzić, abyś pokazała jakąś fotkę, mimo całej złośliwości pentasekciarzy znajdzie się ktoś, kto Ci podpowie co należy zmienić.
Dobra strona tej nauki będzie taka, że jak się nauczysz robić w miarę dobre fotki pentaksem, to jak kiedyś dostaniesz d90 (czyli prawdziwy aparat) do ręki to po prostu wymieciesz i będziesz profi.
Pamiętaj, są aparaty, które poprawnie naświetlają nawet z założonym dekielkiem na obiektywie. Wiem, bo widziałem gdzieś tutaj, na naszym forum. ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
PK napisał/a:
Nie ma opierniczania się! Cały materiał ma być perfekcyjnie opanowany na jutro.
Może zatrudnić Hardkorowego Koksika :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=IhAVi895uew

lucja82  Dołączyła: 16 Paź 2011
Pentajar dzięki jak tylko dopnę jakiś obiektyw to zrobię zdjęcie i powiem co jest nie tak.
A złośliwościami się nie przejmuje wydaję mi się że po prostu koledzy nie są złośliwi a tylko "mili inaczej" ;-)
PK już wszystko opanowałam udało się w jedną noc. :mrgreen:

pentajar napisał/a:
Dobre fotki robi tylko d90, czasami inny N, ale trochę gorsze.

włąsnie dlatego się zamieniłem żeby się przekonać, żę nie :->
i uciąć wszelkie spekulacje :-B

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
arob, na pewno dobrze trzymałeś tego Nikona ? :shock:

faktycznie teraz się zorientowałem, że zamiast do wizjera patrzyłem w gwint od spodu i stąd tak wychodziło

[ Dodano: 2011-10-21, 07:42 ]
Chyba czas temat skończyć bo głupoty przychodzą do łba

Skocz do: