Jędrek  Dołączył: 20 Paź 2011
Chinon Rewueflex zdjęcie pokrętła czasu migawki
Witam mam zepsuty aparat Revueflex AC1 to taka odmiana Chinona na gwint M42.
Chciałem go rozebrać może uda mi się go naprawić. Niestety stanąłem jak Niemcy pod Stalingradem, bo nie mogę zdjąć górnej pokrywy aparatu, Trzyma mi ją pokrętło czasów migawki i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Śrubek żadnych na nim nie ma, próbowałem podważać ale nie idzie. Może ktoś rozbierał Chinona bo to ich wyrób.
podaję stronę gdzie można sobie popatrzyć na podobny aparat może ktoś rozwiązał już podobny problem. Na wszelkie wpisy z góry dziękuję

http://allegro.pl/czarny-...1796835897.html

http://allegro.pl/chinon-...1776446201.html

Pozdrawiam Jędrek

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jak na wierzchu nic nie widac to może tarcza z czasami przykrywa srubkę , nie widac tam czy to oddzielny element czy całość ?

Problem w tym że nic nie widać pokrętło kręci się w koło w prawo i w lewo. Na obwodzie żadnych śrubek na tarczy gładź tylko napisy dosłownie masakra

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Moze tą gładszą cześć na dole złapać a krecić tą z ząbkami ?

spróbuję ale muszę coś pokombinować jak tą dolną część chwycić. Wydaje mi się że chyba raczej u góry jest przyklejona tarcza z napisami czasów. Wszystko wygląda jak monolit ale tarcza z napisami chyba jest z metalu. Nie drapałem żeby sprawdzić ale wydaje mi się chłodniejsza w dotyku niż całe pokrętło. Próbowałem podważać żyletką ale nic z tego

florek  Dołączył: 18 Sty 2008
A może ta tarcza z napisami to 'nalepka' i pod nią jest śrubka ? Nie potrafię sobie przypomnieć, ale gdzieś tak właśnie było.

EDIT:
ha, widzę, że sam na to wpadłeś i mnie uprzedziłeś :-B
Ta tarcza faktycznie może być z czegoś aluminiopodobnego o grubości ~1mm

Dzięki wszystkim za pomoc. Na razie pierwsza przeszkoda pokonana. Dostałem się do śrubek pokrętła. Na pokrętle przyklejony był aluminiowy krążek z czasami migawki maskował on także dostęp do śrub. Blaszka grubości trochę większej niż żoletka przyklejona na klej budapren :)? Trzymał jak diabli podważyłem nożykiem do tapet, blaszka się troszkę wgięła ale wyprostowałem jest OK. Jeszcze raz dzięki Pozdrawiam Jędrek

Skocz do: