komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Cytat
btw. Skąd wiecie co nowego dodali w 10? ;)

Mamy swoich ludzi w Adobe ;-)
Żart oczywiście :-D
Na przykład stąd.

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
Michu napisał/a:
osobiście nadal pozostaję przy genialnej 7 wersji.

Jaki system? Słyszałem że PSE7 ma problemy z Win7 a niedługo będe musiał się zmierzyć z przesiadką.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
gorky, Nie ma żadnych problemów :)

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ooo, to super! Na 64 bitach?

gorky, Używałem PSE7 (wersja anglojęzyczna) na obu wersjach Win7 - i 32bit, i 64bit :)

[ Dodano: 2011-10-01, 09:37 ]
Na stronach Adobe jest już wersja trial PSE10 :)

JacekG  Dołączył: 02 Paź 2011
PSE 10
Dzwonilem w piątek do Adobe i dowiedziałem się że:
- wersję 9 Photoshop Elements kupioną po 20 września 2011 można bezpłatnie zmienić na Photoshop Elements 10. Trzeba w tym celu przesłać mail na pomoc@adobe.pl z taką prośbą i zeskanowanym dowodem zakupu, najlepiej fakturą (imienną).
- można mieć, zgodnie z licencją, dwie jednoczesne instalacje progeamu: jedną na komputerze przenośnym, drugą na stacjonarnym. Warunkiem jest tylko by ich jednocześnie nie używać.

No i pobiegłem, jak tylko Żona się zgodziła, kupić PSE9 - za 369.00 zł (Vobis). Programu już nie mieli w salonie, bo robili zwroty starszej wersji, ale go sprowadzą i w środę będę miał.
Czekam też na książkę: "Adobe Photoshop Elements 9. Maksymalna wydajność" z Helionu i mam nadzieję wreszcie samemu zacząć obrabiać swoje zdjęcia...

Jacek

Ściągnąłem, zainstalowałem i porównałem do używanej przeze mnie wersji 9. Co nowego w edytorze? Kilka nowych efektów i szablonów. Z wartych uwagi: 'Depth Of Field-Simple' (symulacja głębi pola) i 'Picture Stack' (stos obrazków). Dodatkowo narzędzie 'Crop' zostało uzupełnione o dodatkowe pomocnicze linie kadrowania, np złotego podziału. Dodano nowe opcje pracy z tekstem, który w tej wersji można dopasować do ścieżki (niestety narzędzie ścieżka służy tylko do tego, pióra póki co w PSE nie zaimplementowano).

Co nowego w Organizerze? Funkcja wyszukiwania obiektów - z moich testów wynika, że o wiele dokładniej działa na filmach dostępnych na stronie Adobe niż w mojej bibliotece zdjęć.
Sprawdziłem też w treści Licencji: PSE10 może zostać przez jego głównego użytkownika zainstalowany na przenośnym lub domowym komputerze tego użytkownika, na którym ten użytkownik może go używać pod warunkiem, że oprogramowanie nie będzie równocześnie używane na komputerze głównym.

BAN Gedeon  Dołączył: 22 Maj 2011
A kiedy wersja polskojęzyczna :?: JacekG, nie pytałeś?

Nie pytalem, bo na stronach Adobe jest info, że wersja PL będzie w drugiej połowie października, wtedy też mają wysyłać ją kurierem do tych, którzy się zapisali na aktualizację. Wersja trial jaką ściągnąłem jest po angielsku.

JacekG, Ok, dzięki.

Ha! Dziś dostałem wiadomość od Adobe, potwierdzili mój zakup i dostanę niebawem nowiutkie pudełko z Elements 10! Czekałem na odpowiedź równo 7 dni. Czekam teraz na przesyłkę :-D

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Mam prośbę, może ktoś będzie mógł udzielić kilku informacji?

1. Jak wygląda okno ACR w Elements 9/10, najlepiej zrzut ekranu, i czy pracuje w 16 bitach? (chodzi mi jakie opcje są dostępne, a jakie zablokowane)
2. Czy sam Elements też może działać w 16 bitach?

White, Proszę: pse9-acr.zip :)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
izbkp, dzięki. Jak byś mógł jeszcze napisać, czy sam Elements działa na 16 bitach było by super.

White, Jak wczytasz z ACR 16 bitowy obrazek to PSE działa w ograniczonym zakresie. Mam na myśli, że można obrazek skadrować, obrócić, zresizeować etc. Nie działają w tym trybie narzędzia (tj: pędzle, wlewanie, tekst etc) warstwy ani zaznaczanie.

Jakoś zeszło i dopiero dziś chcę kupić ADOBE Photoshop Elements v.10 PL Win Ret i nie wiem co oznacza ten skrót na końcu, czy to jest pełna oryginalna wersja.
Sklep: http://www.net-s.pl/index...-PL-Win-Ret&w=c
Polecacie bo cena dobra 342,16,-zł, myślę... Może polecicie jakiś sprawdzony sklep.

Gedeon, Ret to skrót od Retail a to znaczy, że jest to wersja przeznaczona do detalicznego kanału sprzedaży, inaczej mówiąc wersja BOX. Cena faktycznie jest dobra ale nie rewelacyjna bo w UK kupisz trochę taniej.

izbkp, Ok, dzięki.

[ Dodano: 2012-03-05, 10:04 ]
Czy znacie jakiś film, program instruktażowy do ADOBE Photoshop Elements v.10 PL bo tyle niewiadomych i po co jest ten drugi CD jak tam jest tylko wersja próbna?

Skocz do: