slavkob  Dołączył: 21 Wrz 2010
Jaki program do retuszu zdjęć?
Cześć. W zasadzie tytuł i opis tematu wyjaśniają wszystko. Dodam tylko, że chodzi mi o delikatny retusz zdjęć aktów.
Znam program do retuszu zdjęć portretowych (Portrait Professional), który fajnie usuwa niedoskonałości w postaci porów, czy przebarwień skóry, ale nie można nim niestety objąć całego ciała, żeby nieco upiększyć rzeczywistość :)
Czy zna ktoś z Was taki program, coś innego niż Photoshop?
Dzięki.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
lightroom

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
slavkob, ja używam Capture One Pro - ma m.in. osobną opcję do edycji koloru skóry.

Dzięki za info.
Ostatnio testuję trialowego Portrait Professionala, program daje ogromne możliwości, jeśli chodzi o "buźki", ale nie da się nim uchwycić całego ciałka :)
...a z GIMPa ktoś korzystał?

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
slavkob napisał/a:
z GIMPa ktoś korzystał?
korzystałam. Polecam, warto.

Cytat
korzystałam. Polecam, warto.

...a to, o czym wcześniej pisałem, da się wykonać?

z tego co pamiętam tak. Ale ręki sobie nie dam uciąć, bo używany był dawno i szybko się przesiadłam na PSa

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Elements...
Wszystkie swoje foty obrabiam tym programem.

Michu napisał/a:

GIPMa mam od bardzo niedawna i póki co mnie przerasta :D
Może z czasem uda mi się go poznać.

Elements...

Michu, Elements ma "wbudowane" camera raw?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak

porownanie ceny wypada swietnie ;)
elements mozna juz dostac za 350zl (najnowsza wersja 10)
chyba sie skusze na trial'a, popatrze co i jak..
skoro uzywam wlasciwie tylko camera raw + troszke pedzelka korygujacego to raczej caly "kolos" w postaci photoshopa nie jest mi az tak bardzo potrzebny..

ps. ostatnie pytanko: a filtr gornoprzepustowy (high pass) jest? ;P

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
to nie lepiej kupić jakiś tani kompaktowy aparat lub inny gadżet np.

http://allegro.pl/adobe-p...1887446652.html

z adobe elements gratis ? aczkolwiek może się tez zdarzyć jakaś okrojona wersja programu...albo załatwiasz zaświadczenie ze szkoły twojego dziecka, że jeszcze go nie wyrzucili i nadal dzielnie walczy i za 350 zł kupujesz "dziecku" w prezencie pełną wersje lightrooma.

Paradziqs, Elements ma wbudowanego ACRa, ale dość poważnie wykastrowanego. Z pełnego została chyba tylko zakładka pierwsza basic. Czy i na ile komukolwiek to wystarcza, należałoby samemu sprawdzić.
Nie ma pędzla korygującego, brak też możliwości zabaw z kolorami, krzywymi... Ale od tego właśnie jest przecież już sam Elements.
Polecam jak zwykle do niego (choć nei wiem, czy będą działały z wersją 10) darmowe pluginy - chyba nawet w tym wątku podawałem linki do nich.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
paradziqs napisał/a:
aczej caly "kolos" w postaci photoshopa nie jest mi az tak bardzo potrzebny

Jakiś czas temu doszedłem do tego samego wniosku. Do amatorskiej obróbki Elements jest w zupełności wystarczający, zwłaszcza że w odróżnieniu od GIMP-a jest to program wprost przerażająco szybki i większość potrzebnych operacji można wykonać w trybie 16-bitowym... Można go jeszcze wzbogacić wtyczkami darmowymi i niewiele kosztującymi jak np. PTLens i jest naprawdę OK. Poza tym - "duży" Photoshop kosztuje sporo więcej niż niejedno przyzwoite szkiełko - wybór, jak dla mnie, był prosty ;-)

topi  Dołączył: 09 Cze 2010
Używam ltd od ponad 2lat jest swietny prosty ratusz idzie jak spłata p
W lr3 predefiniowane. pedzle doo korekty postaci. czyta wiekszosc rawow. problem podczas nakladania wiekszej maski strasznie spowalnia. Ale mozna podpic ps oraz portraitprof. jako dodatkowe narze#ziemi do obrobki. Eksport plików na WWW/stoki to bajka. Pozatym naprawdę super narzedzie do druku i archiwizacji zdjęć. Dodatkowo wbudowane korekty obiektywie dystorsja etc. Teraz. Zaszło mnie testowanie elementy . Nawet w jakiejs gazetę foto jest w miare opisany. Oczywiscie nrakuke mu trochę do pełnego ps ale cena.... przemawia za nim. A jak modelka będzie chciała być odchudzona na zdjęciu. To.... niech na fitness sie zapisze. Pre ma predefiniowane pędzlem pod kontem korekty zdjęcia portret/pejzaż więc jest jakby wstępem do zapoznania sie z ps. Bpto jednak kobyla. To tak jakby uczyć się fotografować od razu z k5 i pominac kr

topi, Ty piszesz po polsku?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Czy jest na sali tłumacz?

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Tequila napisał/a:
topi, Ty piszesz po polsku?

Zdano napisał/a:
Czy jest na sali tłumacz?

a z jakiego języka :?: :roll:

Skocz do: