H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
zakupy w USA
Słuchajcie, chciałbym kupić obiektyw, może dwa w USA.
bez kombinacji i proszenia znajomych, poprostu złożyćazamówienie w sklepie i zapłacić za przesyłke (i tak sie opłaci;))
Chodzi mi o zakupy w BH,
jak to wygląda? nie przywalą mi jakiegoś podatku? Kupowaliście w ten sposób? wnioski? rady?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Nie jestem pewien czy to się napewno opłaca. B&H doliczy tylko przesyłkę ale w Polsce doliczą cło i podatek VAT od kwoty łącznej cena+transport+cło.
Uważaj też na rabaty podawane przez sklep, dotyczą one tylko osób zamieszkałych w USA.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Podatku raczej nie przywalą. Tylko cło, VAT (od towaru i przesyłki) i opłatę za wypełnianie deklaracji celnej. Deklarację celną to możesz sobie w sumie sam wypełnić, to tylko jedna strona A4. Tyle tylko, że instrukcja do niej liczy stron kilkaset :-P
Choć w zasadzie może osoby bardziej biegłe w temacie skorygują moją informację.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Nalicza Ci na 100% clo i VAT od faktury+przesylka+clo, tak jak pisza przedmowcy. Odbywa sie to calkowicie bez twojego udzialu. Wszystkie oplaty uiszczasz na poczcie. Lekkie zlodziejstwo to jest, bo o ile naliczenie VAT'u za sprzet jest zrozumiale, to przeciez podatek za przesylke juz jest raz oplacony i nie wiem na jakiej podstawie nasze kochane panstwo ponownie rosci sobie prawa do tej naleznosci. Cla niestety wszystko jak leci- mi kiedys oclili splesnialego (literalnie) K2.

Mozna korzystac z zyczliwych posrednikow, ktorzy wysyla Ci paczke z zanizona wartoscia. Ja jednak juz tego nigdy nie zrobie, bo na przestrzeni kilku ostatnich miesiecy, zaginely dwie nierejestrowane paczki do mnie, a rejestrowana o malo co nie zaginela. Troche to oslabia czlowieka - ebay.com przegladam teraz sporadycznie, tylko UE :-(

dz.

no to kicha...
Takie zasady są przy wysyłce tylko do Pl, czy do reszty "starej unii" też?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Tez, bo to dwa obszary celne...

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
H.M., do reszty tez. ja zamawialem do holoandi i bylo tak samo. jednak nie moge sie zgodzic ze sie nie oplaca. Za FA50/1.4 ze wszystkimi oplatami wyszlo i tak troche taniej niz cena sklepowa/allegrowa w PL.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
zy napisał/a:
jednak nie moge sie zgodzic ze sie nie oplaca

Przy nie których pozycjach masz rację. Ale np. 16-45 nawet gdyby nie było opłat celnych wychodzi prawie tak samo jak w Polsce.

Zdano, oczywiscie pisalem o tym jednym przypadku. mysle ze wiekszy problem jest z tym, ze w pl a nawet europie poprostu nie mozna niektorych rzeczy kupic (16-45 to akurat jeden z kilku wyjatkow) i wtedy zakup w usa jest jedyna opcja (nawet za ciut wyzsza cene)

No dobra, a te opłaty to ile tak gdzieś bedzie wszystkiego? z 30% 50%?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
H.M. napisał/a:
No dobra, a te opłaty to ile tak gdzieś bedzie wszystkiego? z 30% 50%?

(Cena + przesylka) + Clo 3% + od wszystkiego podatek 22% + jakies kilkanascie zlotych oplaty administracyjnej dla UC.

dz.

trudno stwierdzic, u mnie wyszlo tak ze cena+wysylka w dolarach przeliczyla sie na cene w euro. ogolnie cos kolo 30% trzeba dodac, tak mysle.
na rachunku bylo kilka roznych kwot, jakies oplaty manipulacyjne, cla, i inne.

trzeba zaryzykowac i sie przekonac :-) ten dreszczyk emocji: 'ile kasy wtopie?'

30%.. przy niekturych szkłach to faktycznie jeszcze sie może opłacać...
Cytat
trzeba zaryzykowac i sie przekonac ten dreszczyk emocji: 'ile kasy wtopie?'

wole dreszczyk typu "ile zarobie" ;D

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Znalazłem ciekawy FAQ częściowo związany z tym wątkiem:

http://e-platnosci.23.pl/faq.htm

Polecam punkt 3. ;-) typowo polskie podejście do sprawy...ale jeżeli miałoby się udać to czemu nie...tylko pojawia się pytanie o bezpieczeństwo paczki w przypadku najtańszych sposobów wysyłki...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Arczibandit napisał/a:
http://e-platnosci.23.pl/faq.htm

Polecam punkt 3.

"Towary przesłane w inny sposób tzn. pocztą ekspresową lub przesyłką kurierską zostaną oclone na 99,99%. Do tego dojdzie 22% VAT."
Moje doświadczenie mówi coś innego. Pomijam już, że nie uaktualnili nazw przesyłek, które się zmieniły całkowicie od 14 maja.

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Moje doświadczenie mówi coś innego.

a co mowi Twoje doswiadczenie, bo tez jestem zainteresowany tym tematem?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Doświadczenie mówi, że niektóre paczki nie trafią do UC i tacy zamiast sami zgłosić towar do oclenia to się cieszą kantując na podatkach.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
wintermute napisał/a:
a co mowi Twoje doswiadczenie
Że, owszem, nigdy nie wiesz, czy paczka trafi na cło, ale na pewno nie jest tak, że wysyłanie jej ekspresowo pocztą, lub firmą kurierską to gwarantuje.

PiotreX  Dołączył: 20 Cze 2007
Nawet wysłanie Taty po obiektyw do USA tego nie gwarantuje:D
Firma wysyłająca powinna napisać na opakowaniu co jest w środku. jest to właśnie informacja dla UC, czy jest sens otwierać i clić, czy nie. podejrzane rzeczy też otworzą. Ja na razie nie kupowałem metodą wysyłkową. Raczej korzystałem z okazji i kupowałem jak Tata był na miejscu. Stąd moja k100d od piątku:D
hej!

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
ponizej 24 USD (o ile dobrze pamietam) towar nie podlega cleniu.
tyle ze 50 /1.4 isto je drozsze....

Skocz do: