pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Dzieki za odpowiedzi. Doszedlem do takich ustawien. Dpi zostawiłem, jakosc 95%, rozmiar 10Mpix, wyostrzanie dla papieru błyszczącego standard.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
szybkie pytanie gdzie w LR ustawić żeby podczas podłączania pamięci zewnetrznej do komputera jak wykryje na niej zdjęcia nie uruchamiało LR?

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
O ile się nie mylę:
Odptaszczyć: Preferences - General - Show import dialog when (...)

no i coś mi sie chyba w LR "przestawiło" tzn ctrl+z nie działa a właściwie czasem działa ale np po zastosowaniu jakiegoś presetu cofa tylko kontrast itp A było dobrze :-/

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
joker333 napisał/a:
szybkie pytanie gdzie w LR ustawić żeby podczas podłączania pamięci zewnetrznej do komputera jak wykryje na niej zdjęcia nie uruchamiało LR?

najpierw wyłączyłem auto import w lightroomie, a potem jak to nie zadziałało, to autoodtwarzanie w panelu sterowania, ale nie pamiętam dobrze, czy faktycznie musiałem stosować to drugie rozwiazanie, to było dawno :)

mam niby auto import wyłączony w ogóle nie pamiętam abym zmieniał coś w ustawieniach LR :-/

joker333 napisał/a:
mam niby auto import wyłączony w ogóle nie pamiętam abym zmieniał coś w ustawieniach LR :-/

Czyli dalej nie próbowałeś nic zrobić, tak, jak napisałem?

Panel sterowania -> sprzęt -> autoodtwarzanie

Sszędzie, gdzie miałem "lightroom" zmieniłem na "pytaj za każdym razem" i nie mam już tego problemu. Może jest inny sposób, ale ja to rozwiązałem tak.

campanelli napisał/a:
Może jest inny sposób, ale ja to rozwiązałem tak.

nie próbowałem bo i od dawna mam poustawiane tak jak napisałeś o dziwo dzisiaj przy jednym uruchomieniu zdaję się było ok (nic nie zmieniałem)

Magia :) albo Windows :)

Mam taka sytuacje i jej nie rozumiem zbytnio.

Wrzucam plik DNG do lightrooma. Normalnie zabierałem się odrazu za korektę balansu bieli, kadrowanie, przechylanie, i jakieś tam kontrasty itd.

Ostatnio zauważyłem ze zaraz po wrzuceniu pliku, w zakładkę edycja, zamiast brac sie za ww sprawy na dzien dobry klikam "cofnij" obraz staje się jakby ciemniejszy, ale zarazem kolory sa bardziej nasycone. Ma ktos pojecie o co chodzi? Jeśli niezrozumiale wytłumaczyłem, to mnie poprawcie.

pazuzu88 napisał/a:
klikam "cofnij" obraz staje się jakby ciemniejszy, ale zarazem kolory sa bardziej nasycone

A co masz w historii pliku napisane?
Być może masz ustawione domyślną auto-korektę w czasie importowania zdjęć (import, po prawej stronie okna jest rozwijalne menu "Apply during import".

Jakoś uciekł mi ten temat. Faktycznie masz racje, z tym że chodziło to o balans bieli + mały skok jasności i nasycenia.

halmac1  Dołączył: 01 Kwi 2007
Witam
Niedawno sprzedałem lightroom3 i zamierzam go wysłać nabywcy czy muszę go dezaktywować jak inne produkty Adobe? ( pytam bo nie mogę znaleźć w zakładce help opcji deactive :-/ ) jak to jest w przypadku innych produktów tej firmy np: photoshop

Skocz do: