Toni  Dołączył: 08 Paź 2010
Jak wysokie ISO i co z tym fantem począć, zresztą nie tyl...
Pytanie to nasunęło mi się po przeczytaniu możliwości nowego canona. ISO - 204800 !!!, i tu zacząłem się zastanawiać jakie sa możliwości techniczne i do czego to wykorzystać. Rozumiem że migawka 400k cykli dla " speców od ślubów", jest mocno pożądana /co prawda zamiast uroczystość będzie słychać wciąż trzaskającą migawkę/, ale takie wysokie ISO??? Może przyroda - czarny niedźwiedź nocą w lesie, albo mecz I ligi przy jednej świeczce???
Jakie jest wasze zdanie na temat postępu techniki i do czego te bajery wykorzystać?

Toni

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Toni napisał/a:
ale takie wysokie ISO??? Może przyroda - czarny niedźwiedź nocą w lesie, albo mecz I ligi przy jednej świeczce???
Jakie jest wasze zdanie na temat postępu techniki i do czego te bajery wykorzystać?

Kolonoskopia w ciemnej d...
MSPANC :evilsmile:

Już widzę minę pacjenta gdy zblizy się piguła z "L-ką" :mrgreen:

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Myślę, że taka czułość może się przydać np. reporterom do zamrożenia ruchu na zdjęciach w sytuacji skąpego światła i dość szybkich obiektów.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Ew. do zdjęcia 50tką na f1.4 przy -4 EV ;-)

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
A widział ktoś te zdjęcia przy 204800?
Może je da się zrobić, ale nie da oglądać :mrgreen:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
fotonyf napisał/a:

To pewnie sztuczna, programowo generowana czułość. Jak będę się nudził, to w środę wrzucę fotkę zrobioną na ISO 51200 niedoświetloną o 2 EV, którą wyciągnę przy wywoływaniu RAW-a.

Benek napisał/a:
fotonyf napisał/a:

To pewnie sztuczna, programowo generowana czułość. Jak będę się nudził, to w środę wrzucę fotkę zrobioną na ISO 51200 niedoświetloną o 2 EV, którą wyciągnę przy wywoływaniu RAW-a.

Zrobiłem już taką próbę. Granatowy maluch pod drzewem, z boku lekko oświetlony latarnią. Przemieliłem fotkę ACDsee 4 pro i dopiero po konwersji na b/w można to było obejrzeć, ale bez żadnych rewelacji. Widać było że maluch, rejestrację, nalepkę, ale żeby coś dojrzeć w cieniu .... figa. Może w Ps-ie da coś więcej pociągnąć chociaż mocno w to wątpię.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Mnie by się przydało zwłaszcza na ciemnych halach w Chorzowie czy Zabrzu a nawet na stadionie Polonii Bytom, gdzie jupitery zawsze świecą jakby je jeden człowiek rowerem Kettler napędzał.
Przydałoby się wszędzie w takich miejscach takie nieskazitelne 6400 lub 12800, a żeby tak było to jest potrzebne do tego dużo wyższe maksymalne, czyli około
Toni napisał/a:
canona. ISO - 204800 !!!

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Był kiedys chyba temat o D3S gdzie pokazane były nawet przyklady zastosowania "noktowizora " , mysle ze takie ISO z usmiechem przyjmą spotterzy do nocnych polowań ;)

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Dla 99% fotografów taka czułość będzie zbędna, a sama informacja o takiej czułości w nowym Canonie ma charakter jedynie marketingowy. Na prawie każdym forum fotograficznym ludzie komentują nową puchę Canona i zawsze piszą o wysokim ISO. I o to chodziło.

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
Jak dla mnie max iso jest poniekąd wyznacznikiem maksymalnej używalności ISO - dla K20 było to np. 2200, czyli 1/3 z max. Tak tu może być podobnie - a używalne 7000 to spoko wynik ;) (oczywiście mogę się mylić co do tego "prawidła" - poprostu zaobserwowałem taką zależność)

[ Dodano: 2011-10-25, 13:23 ]
hitman1986 napisał/a:
Dla 99% fotografów taka czułość będzie zbędna,

bo nieużywalna

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Amatorowi wysokie ISO zbędne, ale jednak reporter czy paparazzo, którego zdjęć nikt nie ogląda przy powieszeniu 1:1, tylko drukuje na dość tolerancyjnym papierze gazetowym, nie przejmuje się szumem, robi zdjęcie, dostaje kasę, a redakcja robi cropa i drukuje.

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
po co? żeby zwierząt w ciemnym lesie szukać :P
http://forum.nikoniarze.p...0&postcount=140

(co prawda "tylko" 25600, ale nadal to straszna wartość ;))

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Arti napisał/a:

Kolonoskopia w ciemnej d...
MSPANC :evilsmile:

Arti kolonoskop ma własne światło :-) (poważnie)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
hitman1986 napisał/a:
Dla 99% fotografów taka czułość będzie zbędna

Ale lepiej taką czułość mieć, niż nie mieć w aparacie. Podobnie było z filtrami cyfrowymi, możliwością filmowania, LV, czy nawet uszczelkami wokół gniazd. Niby niepotrzebne fotografom, a jak się to już ma, to się wykorzystuje.

Osobiście nie miałbym nic przeciwko temu, żeby zrobili taką lustrzaneczkę, która będzie dawała picuś-glancuś obraz na ISO 512600. Sprzedałbym lampę i byłbym do przodu... :->

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Tequila napisał/a:
(co prawda "tylko" 25600, ale nadal to straszna wartość ;))

na papierze będzie wyglądało nawet nieźle...

gezeb napisał/a:
Był kiedys chyba temat o D3S gdzie pokazane były nawet przyklady zastosowania "noktowizora " , mysle ze takie ISO z usmiechem przyjmą spotterzy do nocnych polowań ;)

heh D3s to też idealna maszyna do makro - ISO na 12800 i f/>30 to dopiero zabawa jest, a czasy w pokoju domowym ok. 1/50s ;-) tylko za jaką kasę :-/

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
squonk napisał/a:
Arti kolonoskop ma własne światło (poważnie)

ale ciemna d.. jest jak czarna dziura... pochłania światło... ;-)

BAN Gedeon  Dołączył: 22 Maj 2011
Arti napisał/a:
ale ciemna d.. jest jak czarna dziura... pochłania światło...
Oko nie zobaczy... :-)

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Benek napisał/a:
hitman1986 napisał/a:
Dla 99% fotografów taka czułość będzie zbędna

Ale lepiej taką czułość mieć, niż nie mieć w aparacie.

Każdy ma taką czułość. Wystarczy ustawić na maksymalną czułość i niedoświetlić parę działek. Próbowałem Kiksa nauczyć strzelać na ISO 51200 (jaskinia bez możliwości używania flasha + latające nietoperze) ale nawet w BW było to trudne do zaakceptowania i ostatecznie wszystkie zdjęcia poleciały w kosmos.

Skocz do: