Remek  Dołączył: 16 Wrz 2011
Jeśli w następcy k5 ma pojawić się ta matryca od sony to będzie przegięcie (w sensie liczby MP)

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Bruinen napisał/a:
Z drugiej strony nie ma lepszego systemu do robienia zdjęć hobbistycznie niż Pentax :lol:

Fakt :-B Wystarczy kupić sobie C lub N żeby z dnia na dzień stać się MISZCZEM.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Czy mają Panowie coś dodania na temat Canona EOS 1D X?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
z tematu o nowym małoobrazkowym 1D X zrobił się temat o "FF Pentaxa".

Nie interesuje mnie, czy Pentax zamierza zrobić swoją własną przeglądarkę internetową, idźcie sobie z tym do innego tematu.

Toni  Dołączył: 08 Paź 2010
A ja się czasem zastanawiam po jaką cholerę to wszystko??? ISO takie że jak ktoś na CF napisał - "trzeba będzie uważać by nie prześwietlić czarnego kota na hałdzie węgla w nocy". Jak dla mnie klasyczny repo dla tabloidów. Pentax uderza w niszę artystyczno - snobistyczną. I będziemy rwać intelektualne poziomki na umiejętności a nie możliwości ;-)

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
perl, moze zacznij swoja krucjate edukacyjną od marketingowcow z Canona ...
Cytat
Pełnoklatkowa matryca CMOS o rozdzielczości 21,1 megapiksela

Cytat
21.1-megapixel full-frame CMOS sensor

Tak opisuja swoje aparaty na stronach pl i com

Bo zapewne wielu na tym forum
perl napisał/a:
Nie interesuje

Twoje
Cytat
NIE dla debilnej terminologii w fotografii! Pełne klatki są na siłowni a FF to Firefox

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sekundkę
ja wiem że to forum ma swoją specyfikę i że jesteśmyw stanie płynnie przejść od rozmowy o konkretnym aparacie do analizy systemu napędowego uss enterprise -ale perl ma rację....

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Jeśli chodzi o wysokie ISO, to szumy przy ISO 51200 maja być takie, jak w 1D Mark IV przy 12800. A to dzięki powiększeniu wielkości sensorów w matrycy (5.7µm w Mark IV vs. 6.95µm w X). Tak dla przypomnienia: 1D Mark IV nie jest FF - ma matrycę APS-H.

Na pierwsze testy jeszcze poczekać kilka miesięcy, więc tymczasem można poczytać artykuł Roba Gilbraitha:

http://www.robgalbraith.c...d=7-11666-12012

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Mam nauczkę na przyszłość, aby nie zakładać tematów o aparatach do reporterki. Interesuje to pięć osób na krzyż, a dodatkowo wywołuje jakieś niepotrzebne nieporozumienia. Mea culpa. :-/

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Pentagram napisał/a:
Mam nauczkę na przyszłość, aby nie zakładać tematów o aparatach do reporterki. Interesuje to pięć osób na krzyż, a dodatkowo wywołuje jakieś niepotrzebne nieporozumienia. Mea culpa. :-/

E tam, zakładać warto, tylko kolorowi mogliby w takich wątkach wycinać posty nie na temat.

Pentagram napisał/a:
Mam nauczkę na przyszłość, aby nie zakładać tematów o aparatach do reporterki.

Pentagram, nie jesteś od dziś przecież na forum i wiesz że każdy temat nie dotyczący bezpośrednio Pentaxa,od czasu do czasu budzi pewne emocje. To chyba całkiem normalne ale najważniejsze że nikt nikomu nie rzuca się do gardła.
Poza tym wygodnie jest,nie wychodząc z macierzystego forum,dowiedzieć się co porabia konkurencja. :-D

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Myślę że jeszcze wydadzą drugą wersję z przepakowaną matrycą. bo po kiego grzyba 17 szybszy procesor przy mniejsze matrycy ?!

Remek  Dołączył: 16 Wrz 2011
Chociażby, żeby lepszy tryb seryjny uzyskać, 14 zdjęć/sek. to obecnie chyba rekord jest. Ale...
xolox napisał/a:
Myślę że jeszcze wydadzą drugą wersję z przepakowaną matrycą
- na pewno na tym polu nie odstąpią nikonowi i stąd też taki wydajny procesor.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
17 razy szybciej to niż poprzednik ? DIGIC IV no i ile FPS robił DIGIC III na 1DS MKIII ;) i ile razy wonniejszy był ten procesor. Jak dla mnie to tak dla przechwałek napisali chociaż ten procesor może mieć aż nad to wydajności (pewnie sam jeden by wystarczył).

xolox napisał/a:
bo po kiego grzyba 17 szybszy procesor przy mniejsze matrycy ?!

Żeby Quake IV się nie ciął ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
Ha ha , wydaje mi się że to długo nie pochodzi :-P

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Pavlvs napisał/a:
Ha ha , wydaje mi się że to długo nie pochodzi :-P

No wiesz ta migawka 400 tyś. jest tam nie bez powodu :-D

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Pavlvs napisał/a:
Ha ha , wydaje mi się że to długo nie pochodzi

1 dzień roboczy :?: ;-)
WuWu84 napisał/a:
No wiesz ta migawka 400 tyś. jest tam nie bez powodu

14 kl/s przy żywotności migawki 400 000, to raptem tylko ok. 8 godzin. :roll:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
daśko napisał/a:
14 kl/s przy żywotności migawki 400 000, to raptem tylko ok. 8 godzin. :roll:

Głowa do góry! Nie uwzględniłeś czasu na wymianę kart ;-)

Skocz do: