Który aparat byś wybrał/a?
Pentax K100D
78% Complete
81 (78%)
Samsung GX-1S
19% Complete
20 (19%)
Samsung GX-1L
1% Complete
2 (1%)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Jeżeli robisz w trudnych warunkach oświetleniowych to zrobisz sobie kawę/herbatę, zjesz kolację i jeszcze zdążysz wyprowadzić chomika na spacer ;]. A tak powaznie to AF jest wystarczająco szybki, jedynie w trudnych warunkach ma kłopoty i działa wolniej. Niestety żaden z Pentaxów/Samsungów nie ma lampki doświetlająco-wspomagającej AF i w trudnych warunkach bywa różnie... ale zawsze jest MF.

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
Z recenzji *ist DS na www.dpreview.com
"The pop-up flash is released by button on the rear of the camera or popped up automatically depending on the camera mode. The flash also strobes to act as an AF assist lamp in low light when up."
(http://www.dpreview.com/reviews/pentaxistds/page4.asp)

i wnioskujac, ze GX-1S to kopia *istDS2 rodzi sie pytanie czy flash tez dziala jako lampka pomocnicza do AF??
Prosilbym jesli jest to mozliwe o zweryfikowanie tego ficzera z rzeczywistoscia.

Z różna skutecznością, ale działa tzn. Sam też ma opcję strobo.

no i wpadlem...
mam zarezerwowany GX-1S, bo dzis juz banki zamkniete ;-)
nie wiem jak przespie noc, jestem taki niecierpliwy :mrgreen:
jutro kolo 16 juz bedzie moj ;-)
i za cale 1749 :-) wiec mysle ze to dobra cena za brak wstrzasochrona

PS. w mediamarkt polskim na slasku mozna sie targowac co do ceny :-)
sprawdzone w katowicach i chorzowie

wintermute, gratuluję męskiej decyzji ;). Dużo dobrego światła (przyda się, w końcu nie będziesz mieć stabilizacji :mrgreen: ) i tylko dobrych kadrów.

zycie na krawedzi ma swoj smaczek :-)
a poza tym jak podciagne iso, otworze przeslone, skroce migawke i zrobie serie 5 zdjec to ktores na pewno bedzie ostre :) przeciez jakos do tej pory musiano robic zdjecia bez stabilizacji

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
wintermute napisał/a:
Nie planuje jakiegos fotograficznego szalenstwa tylko szukam skrzynki z 1-2 obiektywami i na tym pass.

taaaa, też tak mówiłem :-P

PS. pod żadnym pozorem nie kupuj Pentaksowych manuali! jak dopadniesz jednego, to będziesz zgubiony..

no to mam juz mojego Sama GX-1S i kit z nim :)

macioh napisał/a:
PS. pod żadnym pozorem nie kupuj Pentaksowych manuali! jak dopadniesz jednego, to będziesz zgubiony..

na razie wyplukalem sie z kasy, ale... bracik ma ricoha analogowego i... i dwa obiektywy, a bagnet ten sam :) chyba sobie pozycze od niego na jakis czas jego szkielka ;-)

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Cytat
zycie na krawedzi ma swoj smaczek
raz kobitka raz chłopaczek :-B

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
wintermute napisał/a:
no to mam juz mojego Sama GX-1S i kit z nim :)

macioh napisał/a:

na razie wyplukalem sie z kasy, ale... bracik ma ricoha analogowego i... i dwa obiektywy, a bagnet ten sam :) chyba sobie pozycze od niego na jakis czas jego szkielka ;-)

Witaj w drużynie posiadaczy GX-1S. Zamiast stabilizacji w Samim dokupisz sobie za około 150zł (lub troszkę więcej) SMC-M 1.7/50mm albo jak dorwiesz w dobrej cenie to SMC-A 1.7/50mm i poradzisz sobie bez lampy w gorszych warunkach oświetleniowych. Do K100D ze stabilizacją prawdopodobnie prędzej czy później też byś dokupił, więc nie musisz tego traktować jako wydatku tylko do Samiego.
Co do obiektywów od Ricoha to musisz uważać bo podobno mogą się blokować bo mocowanie Ricoha było odrobinę inne od "gołego" bagnetu K. A może obiektywy, które już masz nie będą się klinować i będziesz już miał np. jakieś jasne stałki?

witam,
dzis byl pierwszy dzien strzelania na manualu ;) z obiektywem od bracika - teraz juz moim -> SOLIGOR C/D DUALFOCAL 1:4/85mm + 1:4/135mm fi 49 No.381015490 MC (multi -coated???) z bagnetem PK. jak dobrze pojdzie to jutro wrzuce do watku o obiektywach pare fotek z tego Soligora (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=91624&sid=76fa667b6fda7840d98d90bd90bbb818#91624).

a teraz pytanie...
czy Wy Samowicze takze zwrociliscie uwage, ze AF kontroluje ostrzenie nawet jak jest przelaczony na MF i ze maszyna robi PING, gdy wyostrzy :)

czy tak samo zachowuje sie Kseta?
wyprzedzajac fakty czyli z serii reka szybsza od oka to jestem w fazie testowania wydajnosci Samiego z roznymi kartami SD :). zalozenia, wnioski i wyniki w osobnym wątku :)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
wintermute napisał/a:
czy Wy Samowicze takze zwrociliscie uwage, ze AF kontroluje ostrzenie nawet jak jest przelaczony na MF i ze maszyna robi PING, gdy wyostrzy :)
Tak, jest to nawet w instrukcji.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
wintermute napisał/a:
czy tak samo zachowuje sie Kseta?

tak samo ;-)

Skocz do: