Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Obiecałem to wrzucam. Zdjęcia z k-5, oczywiście.

ISO 204800 (ISO 512800-2 EV, w wywoływarce + 2EV).

ISO 51200

ISO 51200 po konwersji do BW w Silverlight

Bez większej zabawy, pewnie ktoś sprytniejszy i bardziej pracowity wyciagnąłby z tych RAW-ów więcej. Ja im poświęciłem 5 minut w PS (wywołanie, wyrównanie poziomów, zmiana rozmiaru) a potem lekko odszumiłem w Noiseware. Na mój gust 51200 spokojnie się nadaje na niezobowiązujące zdjątka do netu (800-1200 pikseli szerokie). Po kliknięciu trochę większy rozmiar.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Toni napisał/a:
Może być i stara Zorka. Byle bym wiedział co chcę zrobić

Więc zrób zdjęcie sowy podczas lotu. O takie albo takie. Najlepiej Zorką. I weź pod uwagę, że sowy zaczynają żerować o zmierzchu.

Toni  Dołączył: 08 Paź 2010
romeoad napisał/a:
Toni napisał/a:
Może być i stara Zorka. Byle bym wiedział co chcę zrobić

Więc zrób zdjęcie sowy podczas lotu. O takie albo takie. Najlepiej Zorką. I weź pod uwagę, że sowy zaczynają żerować o zmierzchu.

Masz babo placek, teraz zaczną się pokazy i dyskusje o wyższości. Napisałem że " jak wiem co chcę zrobić to i Zorka się nada". Sów nie fotografuję, ani nie robię zdjęć "do kotleta". Sport mnie nie podnieca bo za duży wysiłek :-)
Napisałem również że " obejrzałem sample i jest to faktycznie użyteczne w pewnych warunkach". Jak będę potrzebował sfotografować czarnego kota na hałdzie węgla w nocy, to pewnie go pożyczę i zapoluję na tego kota.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
co jakiś czas tego typu temat powstaje na forum a nasza moderacja się jeszcze nie nauczyła, że trzeba to wygaszać :)

BAN Gedeon  Dołączył: 22 Maj 2011
KASOWAĆ!!! Bo temat wkoło to samo, a efektu żadnego... :evilsmile:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
romeoad napisał/a:
Więc zrób zdjęcie sowy podczas lotu. O takie albo takie.

Shutter Speed1/2000 sec. Aperture 5.6 ISO/Film400
Takie parametry to raczej środek słonecznego dnia :idea:

Gedeon napisał/a:
KASOWAĆ!!! Bo temat wkoło to samo, a efektu żadnego... :evilsmile:

Powinienem jak Rejtan rzucić się i rozerwać koszulę :mrgreen:
Do kasacji temat poproszę.

ps" chyba że Nikon zaprezentuje 1250K w ISO :-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
JackDeJack ;-) albo raczej wczesnej nocy polarnej.
Toni napisał/a:
Jak będę potrzebował sfotografować czarnego kota na hałdzie węgla w nocy

A ja wezmę lampy, parasolki i kota z domu i zrobię to Zenitem (Zorki nie mam) :-P

Mi wysokie ISO nie przeszkadza. Conajwyżej nie umiem z niego skorzystać.

A ja jestem przeciw. Taki ładny topic, a wy chcecie zamykać. :-/

Benek napisał/a:
A ja jestem przeciw. Taki ładny topic, a wy chcecie zamykać. :-/

No wiesz, bla bla bla jest wygaszane, a Ty... podrzucasz możliwości techniczne PS-a, Noisa
i to całkiem miłe. Może masz jakąś sąsiadeczkę po drugiej stronie. Może być w wysokim ISO, bo widać że dajesz sobie z tym radę, Wtedy szybko nie wygaśnie :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Proponuję zostawić temat wygaszania wątków moderatorom.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Arti napisał/a:
perl napisał/a:
Solarium jest wymyślone od niedawna i ma swoich klientów. Nie chce, to nie korzystam. Nie wmawiam innym, że jest to niepotrzebne, głupie i bez sensu.

perl napisał/a:
Właśnie dzięki temu firma zostawiła Pentaxa na tym rynku daleko w tyle, efekt tego jaki jest każdy wie - Pentax jest śmieszną, biedną firmą przechodzącą z rąk do rąk, produkującą dziwaczne rzeczy i wpajającą użytkownikom że są elitą fotografii amatorskiej a sens fotografowania jest w kolorowych plastikowych aparatach i dziwnych rzeczach.

Czy tylko ja widzę tu pewną sprzeczność w tej wypowiedzi?

gdzie tu widzisz sprzeczność?
Ja nie trąbię o tym 10 postów/sekundę 24/dobę ani na tym forum, ani na innych [Canon Board, Nikoniarze], takich kwiatków jak powyżej zacytowałeś, ani że:
- ME Super to fajny sprzęt, ale komu jest potrzebny taki duży wizjer? Chyba tylko jakimś debilom co są ślepi.
- Z-1p może byłby fajny, gdyby nie to że ma takie baterie, kto w ogóle kupi takie baterie? Przecież tego sie nie używa, nawet nie można naładować, nie da sie kupić u ruskich ani w hipermarkecie.
- 31/1.8 to w sumie fajny obiektyw ale szkoda że jest troche za mały, w mojej dłoni idealnie się mieści 70-200/2.8 więc nie rozumiem po co w ogóle ktoś zrobił taki idiotyczny obiektyw 31/1.8 ? No pożal się boże!
- zakupiłem sobie torbę w której idealnie mi się mieści mój D40x z Nikkorem 35/1.8.
K-5? A co to w ogóle jest?? Nie wymieniłbym tego za żadne skarby na K-5 bo na pewno nie zmieści się do mojej cudownej torby.

i tak dalej, i tak dalej.

Tak to właśnie wygląda jak sie wchodzi na forum, tylko że w drugą stronę.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
perl napisał/a:
- zakupiłem sobie torbę w której idealnie mi się mieści mój D40x z Nikkorem 35/1.8.

perl, mógłbyś podać model i producenta tej torby? Za ile i gdzie kupiłeś? Jeśli ze sklepu internetowego to jego adres. Aha, jakie opinie ma ten sklep? I czy to są wiarygodne opinie?

White napisał/a:
perl napisał/a:

perl, mógłbyś podać model i producenta tej torby? Za ile i gdzie kupiłeś? Jeśli ze sklepu internetowego to jego adres. Aha, jakie opinie ma ten sklep? I czy to są wiarygodne opinie?

:lol:

Wiem, że to HP, ale może na temat?

edghaar  Dołączył: 10 Lut 2011
perl napisał/a:

Jakie iso jest potrzebne żeby sfotografować wnętrze torby, w nocy, w lesie, bez doświetlania?

edghaar napisał/a:
perl napisał/a:

Jakie iso jest potrzebne żeby sfotografować wnętrze torby, w nocy, w lesie, bez doświetlania?

Przecież pisałem stronę wcześniej:
Benek napisał/a:
ISO milion-pińcset-sto-dziwińcset

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
perl napisał/a:
gdzie tu widzisz sprzeczność?

Naprawdę mi się już nie chce, ale postaram się.
W jednej wypowiedzi zawarłeś ogromną dozę tolerancji i zrozumienia dla idei solarium, pomimo tego, że z niego nie korzystasz. Natomiast przy Pentaksie tych wspaniałych cech zabrakło. Zapomniałeś, że nie musisz uzywać, że nie musi Ci przeszkadzać i możesz mieć gdzieś tych co dali się nabrać i uwierzyli, "że są elitą fotografii amatorskiej a sens fotografowania jest w kolorowych plastikowych aparatach i dziwnych rzeczach". Przecież też nie musisz korzystać, słuchać bełkotu marketingu (kurde, jakiego marketingu) Pentaksa i kilku nawiedzonych osiołów na różncyh forach. Bo chyba masz świadomość, że większa część ludzi zdaje sobie sprawę po co są wysokie ISO, po co są szybkie AF, duże matryce. I nie wiem czy jest sens tłumaczenia tego, a już na pewno nie w ten sposób, ludziom którzy tego nie zrozumieją.
Ja naprawdę wiem po co i komu wysokie używalne ISO jest potrzebe, ale ja mogę żyć bez tego, i nie marudzę, że ktoś inny ma tego nie używąć.

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Bez wysokiego iso nie da sie zyc , no bo jak zrobic zdjatko spiacemu w zimie misiowi , w ciemnej jaskini ? Jak mu zaczne spawac po slepiach , to sie obudzi i wp...ol pewny . A tak , iso trylion , pach , pach i do domu bezstresowo mozna wracac ... :mrgreen:

Nudni jesteście.

Skocz do: