gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
2 revuenony i 1 porst
cześć.

w niedziele dla własnego rozeznania zrobiłem kilka zdjęć szkłami Macro Revuenon 28mm f2.8. Auto Revuenon 50mm f1.7 i Porstem Auto D 135mm 2.8
Jeśli ktoś chciałby zobaczyć co z tego wyszło, proszę bardzo.
Pełna klatka + wycinek z liścia na który ostrzyłem w skali 1:1. JPG prosto z Samsunga GX-1S bez mojej ingerencji.
W 135 nie chciało mi sie szukać statywu (po przeprowadzce jestem) i musiałem podnieść iso dla 5,6.

Macro Revuenon 28mm f2.8

Auto Revuenon 50mm f2.8

Porst Auto D 135mm f2.8

Przemek

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Miałem takiego samego zdaję się porsta 2,8/135 i też był taki mydlasty i małokontrastowy. A ponadto oziębia kolory. Robiłem swego czasu te same ujęcia na slajdzie tym porstem i SMC (K) 3,5/135 i tan drugi był ostrzejszy, dawał zdecydowanie lepszy kontrast i kolory cieplejsze.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-04-03, 17:27 ]
Hej! A to nie TY go ode mnie kupiłeś? :-D

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Cytat
Hej! A to nie TY go ode mnie kupiłeś? :-D

hmmm, kupiłem go od kogoś z Wrocławia jakieś 3 lata temu.
Nie pamiętam od kogo.
Chyba jesteś z Krakowa, więc raczej nie od Ciebie.
Ale kto wie, ilu ten obiektyw miał wcześniej właścicieli :)

pozdrawiam
Przemek

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Re: 2 revuenony i 1 porst
gilby napisał/a:
zrobiłem kilka zdjęć szkłami...chciałby zobaczyć co z tego wyszło...JPG prosto z Samsunga

Okropne artefakty jotpegowskie - nie da się tego oglądać.

I mały jubileusz a`la tref: 300post :shock:

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
rychu napisał/a:

Okropne artefakty jotpegowskie - nie da się tego oglądać

:roll:

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Podrzucam,
Mnie sie tam te zdjecia podobaja, tyle, ze nie byly robione w warunkach na flare...
Waham sie wlasnie nad zakupem na ebayu.de i wchodza mi w gre albo rikenony 28/3,5 i 135/2,8 (w koncu mam Ricoh'a) albo dwa prosty 28/2,8 i 135/2,8. Co byscie brali i ile to warte? A moze nie zalowac na smc...

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
o ile krótsze prosty, czy tym podobne maja zblizone własciwosci o tyle dłuzsze juz znacznie traca na jakosci do smc

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
No i kupilem rikenona 28/3,5. 135 mi przelicytowali. Moze i dobrze bo 30E to byloby ciut drogo a i tak nie mialem do niej przekonania. Pozdrawiam

Skocz do: