Mała Mi  Dołączył: 29 Lis 2006
Fafniak napisał/a:

własnie kupiłem falcona

Skąd go wziąłeś? Niedawno pojawiła się informacja że wszystkie obiektywy będą wychodzić pod nazwą Samyang. A o ile mi wiadomo, poprawionego Falcona nie zdążono wypuścić. Czyżbyś kupił starą wersję?

I czy ktoś jeszcze może potwierdzić "mydlaność" 14-ki? Na wszystkich forach póki co pieją nad nim z zachwytu.

PZDR.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mała Mi, czytaj uważnie :shock:
mi trafił się taki egzemplarz
falconów 14mm w wersji z powłokami jest od groma

TuneR  Dołączył: 01 Lip 2009
A ja zanabyłem Samyanga 14mm i mydlistości jak u Fafniaka nie zauważyłem. Testy przerwała rozładowana bateria, jak uda zrobić się coś sensownego to zaprezentuję.

[ Dodano: 2010-07-25, 22:08 ]
Kilka nieprostowanych zdjęć:

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ciekawy test po francusku....
Grunt że test w naszym systemie :

http://blog.geek-trend.co...sur-pentax-k-7/

A1k1  Dołączył: 15 Gru 2008
A tu jest Samyang 14mm za 899zł. http://allegro.pl/samyang...1654530484.html

Wichura  Dołączył: 22 Lip 2010
Czy ktoś zna jakikolwiek sposób na zamontowanie filtrów w tym szkiełku ??

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Wichura, pokombinuj tak:
- kup duży dostatecznie filtr
- trzymaj go w ręce przed obiektywem
- zaczep gumkami recepturkami naciągając je na aparat i filtr
Sprawdź efekty.

Wichura  Dołączył: 22 Lip 2010

Jakiś czas temu na targach Focus on Imaging pojawił się taki gadżet :shock:
Ciekawy kiedy będzie można gdzieś dostać takie cudo.

Ja bym się nie martwił gdzie dostać, tylko czy cena takiego filtra dobrej jakości nie przekroczy ceny obiektywu?

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Na cropie Cokin X-pro powinien ogarnąć. Tanio nie będzie. Uchwyt 200, filtr 250 (szara połówka) i pierścień uniwersalny, pewnie też ze 2 paczki.
Tutaj na Nikkorze 14-24: http://www.flickr.com/pho...N03/2655841619/

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
White napisał/a:
tylko czy cena takiego filtra dobrej jakości nie przekroczy ceny obiektywu?

To raz, a dwa, to jak te filtry przenosić, chyba tylko w przegródce na laptopa, bo jak widzę na fotkach małe toto nie będzie, podobnie z resztą jak samyang

denvi napisał/a:
Uchwyt 200, filtr 250 (szara połówka) i pierścień uniwersalny, pewnie też ze 2 paczki.

I już mamy prawie 2/3 ceny szkła, ale do nikkora chyba jakiś niezależny producent coś wymyślił, tylko nie mogę teraz znaleźć

Do nikkora Lee zrobiło dedykowany uchwyt.

ano  Dołączył: 17 Lut 2011
Zastanawiam się czy nie dałoby razdy uzyć mocowania od Cokina P. Średnica zewn. obiektywu (osłony przeciwsłonecznej) jest ok 86mm. Tyle samo ma chyba pierścień do nakręcania uchwytu Cokina P. Gdyby tak lekko zeszlifować gwint i owinac osłonę taśmą izolacyją to może dałoby sie, na wcisk, w miare stabilnie ochwyt zamocować. W ten sposób można by użyc i filtrów połowkowych, i polara. Można tez pokombinować z mocowaniem uchwytu to przerobionej zaślepki obiektywu. Co o tym myslicie?

Moim zdaniem zamiast bawić się w dokładanie filtrów lepiej spróbować HDR...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Markus napisał/a:
Moim zdaniem zamiast bawić się w dokładanie filtrów lepiej spróbować HDR...

HDR jest fajny, ale co zrobić jeśli w kadrze masz targane wiatrem gałązki drzewa, trzciny, falę, albo cokolwiek innego co się porusza? W HDRze wyjdzie ci brzydkie rozmazanie.

Ponadto żaden HDR nie wyczaruje ci działania filtra polaryzacyjnego. Nie chodzi mi tu o ładne odcinanie chmur na niebie, z tym można kombinować w warstwach. Chodzi mi o likwidowanie odbicia na lustrze wody.

Masz rację odbić się nie zlikwiduje....
Chociaż polaryzacja przy tak szerokim kącie też może być brzydka bo nierównomierna.

Dokładanie do obiektywu tej wielkości filtrów i uchwytów czyni zestaw mniej wygodnym od średniego formatu...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Markus napisał/a:
Chociaż polaryzacja przy tak szerokim kącie też może być brzydka bo nierównomierna.

To prawda. Ale czasem wystarczy zlikwidowanie odbicia zajmującego 1/5 kadru. I wtedy polar - nawet na hiperszerokim kącie - nie daje tragicznego efektu.

Pewnie dałoby radę zrobić takiego polara giganta, żeby go wepchnąć w ten holder z fotki. Ale obawiam się, że jego cena wynosiłaby mniej więcej tyle co samego Nikkora 14-24/2.8... :-/

Fotus Tuus  Dołączył: 14 Lut 2010
Nie wiem, czy wiecie: nowy Samyang 14/2,8 ED AS IF UMC pozwala na ustawianie przesłony z poziomu puszki, przy pozycji Av, co najmniej K20. Do tego potwierdzenie ostrości... nie jest źle. A tu, dla przypomnienia, jest test tego modelu:

http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=189

Pozdrawiam.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Fotus Tuus napisał/a:
Nie wiem, czy wiecie: nowy Samyang 14/2,8 ED AS IF UMC pozwala na ustawianie przesłony z poziomu puszki, przy pozycji Av, co najmniej K20. Do tego potwierdzenie ostrości...
Chyba nie do końca rozumiem. Poprzednie Samyangi na to nie pozwalały?

Fotus Tuus  Dołączył: 14 Lut 2010
A pozwalały?

Skocz do: