Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
A bo ja dinozaur jestem i nigdy takiego nie miałem. :roll:

Dobra, pomyślałem o tym na samym końcu, ale szkoda było kasować takiego ładnego, fachowego i wyczerpującego posta! :-P

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
plwk napisał/a:
bossini sprawdź czy przesłona się płynnie przymyka i otwiera. Może listki ma zatłuszczone i to jest powód tego zachowania.

No probem w tym, że wszystko płynnie chodzi i bez opóźnień sie zamyka.
Musze niestety po kazdym zdjęciu lookac na wyświetlacz i sprawdzać jasność, a wiadomo, że LCD w aparacie nie jest doskonałe i może przekłamywać.... Także trochę na czuja robię, tak jak całe życie z resztą z ekspozycją ;-)

jajurek  Dołączył: 10 Mar 2007
Witam!
Widzę, że ten wątek powoli zdycha, a szkoda, bo sprawa jest ważna. Powyższe zjawisko zauważyłem pierwszy raz ładne kilkanaście lat temu, fotografując ME Superem. Okazało się, że istnieje pewna prawidłowość - im krótsza ogniskowa, tym bardziej trzeba przedłużać ekspozycję. Radziłem sobie wtedy, wprowadzając korektę ekspozycji o półtorej działki dla obiektywu 28 mm - już nie pamiętam, czy być może "oszukiwałem" aparat ustawieniem czułości filmu np. zamiast 200 ISO ustawiałem 70 ISO itp. Jestem pewien, że nie ma to nic wspólnego z niedomykającą się przysłoną (wtedy zdjęcia byłyby prześwietlone). Teraz fotografuję *istD, który nie jest "wykastrowany" i tak samo zachowuje się przy obiektywach SMC 28/2.8 K oraz Tokina 19-35/3.5-4.5. Pracuję w RAW-ach, więc niby nic złego się nie dzieje, ale po korekcji programowej wyraźnie widać większe szumy. I znowu - dla tych obiektywów ustawiam profilaktycznie ekspozycję na +1 działkę, przy pozostałych obiektywach tego nie robię i jest OK; nie wiem, jak byłoby z obiektywami gwintowymi, bo nie mam takowych; prawdopodobnie doszłyby problemy związane z pomiarem przy roboczej przysłonie i ewentualną preselekcją przysłony.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
jajurek napisał/a:
eraz fotografuję *istD, który nie jest "wykastrowany"

*istD jest wykastrowany.

jajurek  Dołączył: 10 Mar 2007
Rzeczywiście, przyznaję się do błędu, sprawdziłem na stronie Dymitrova. Można się pomylić, bo jest to wersja "crippled KAF2 mount", nie opisana dokładnie, tylko wspomniana.

[ Dodano: 2007-06-26, 08:05 ]
Następna informacja: mój przyjaciel wrócił ostatnio z urlopu w górach, fotografował pejzaże Pentaksem ME Super. Poinformował mnie, że dla obiektywu 24mm (analog!) zamiast 200 ASA ustawiał 100 ASA oraz współczynnik przedłużenia ekspozycji 2x, czyli naświetlał czterokrotnie dłużej niż normalnie. Negatywy są naświetlone idealnie.

Skocz do: