teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
arcan66 napisał/a:
A może różnica tkwi w ilości soczewek (pochłanianie, rozpraszanie światła).
Zważywszy, że jasność obiektywu definiuje się jako stosunek ogniskowej do średnicy pierwszej soczewki (w mm), to wyjaśnienie rozbieżności w czasach ekspozycji dla różnych obiektywów, wynikające z pochłaniania/odbijania światła, wydaje mi się rozsądne.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Nie powiedziałbym, że do średnicy przedniej soczewki. W obiektywach jedno-soczewkowych to faktycznie była średnica soczewki, ale w zaawanasowanych konstrukcjach z tego co wiem jest to trochę bardziej skomplikowane.

Natomiast dzisiaj teściłem sobie focus chart, między innymi tamim i 50/1.7, różnica w czasach była znikoma, typu 1/100 dla 50ki i 1/80 dla tamiego na tych samych przysłonach.
Za to dało się zauważyć, że tamron na dłuższym końcu ma delikatnie większy kąt widzenia, niż 50tka, więc ich ogniskowe chyba nie są dokładnie takie same.
Ale kto to wie, czy tamron zawyża swoją ogniskową, czy pentax zaniża.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
volender, ustaw
volender napisał/a:
focus chart
w nieskończoności :mrgreen: , to kąty widzenia się wyrównają.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
warto sobie przypomnieć, że ogniskowa i jasność podawana jest dla ustawienia obiektywu na a w czasie ostrzenia zmienia się ogniskowa, więc zmienia się także jasność.
jak ktoś chce, może sobie policzyć:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_przys%C5%82ony
i
http://www.fotografia-prz.../porady.php?p=1

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
volender napisał/a:
Za to dało się zauważyć, że tamron na dłuższym końcu ma delikatnie większy kąt widzenia, niż 50tka, więc ich ogniskowe chyba nie są dokładnie takie same.

Sprawdzałeś to na nieskończoności?

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
volender, Bez względu na to jak będzie się określać ilość światła wpadającego do obiektywu, to i tak nie zmienia to istoty rzeczy, że w definicji jasności obiektywu nie ma strat światła na soczewkach (absorbcja, odblaski i takie tam inne). Inaczej możnaby dojść do wniosku, że zastosowanie filtrów szarych, skutecznie ograniczających wpadające światło, zwiększa głębię ostrości.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
teta, ależ to oczywista oczywistość :-P . Coś w stylu, że góra jest u góry, a dół na dole 8-) .

Zrobiłem krótki teścik porównawczy, i jednak także wyszło mi, że tamron "ściemnia" o 0.5~0.7 EV .

Na bokeh to wpływu nie ma, ale jasne szkła jednak nie kupuje się tylko dla bokeh, ale żeby móc fotografować w ciemniejszych warunkach oświetleniowych.

Za dnia spróbuję tego z ostrzeniem na nieskończoność.

A czy ktoś mógłby porównać w ten sposób DA 16-50, lub sigmę 17-50 z jakąś stałką?
Zaciekawiłem się tematem :-)

Skocz do: