Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
matb napisał/a:
kaczor napisał/a:
A 40 jest na prawdę świetnym szkłem, kolory, ostrość, bokeh, wykonanie, nie ma się do czego przyczepić.
Jak to nie ma, jak jest? Upierdliwe ściąganie dekla. I osłony przeciwsłonecznej zresztą też. I jeszcze bardzo wąski gwint mocowania filtrów. No i oczywiście wada podstawowa - brak pierścienia przysłony.
Takie wady, to ja poproszę we wszystkich szkłach, pod warunkiem, że będą podobnie świetne optycznie jak ta czterdziesteczka.
Ujmę to inaczej, bardzo często fotografując w okolicach tej ogniskowej, od przysłony 1,4 do 2,8 fotografuję Canonem EF35/1,4. W przedziale między 2,8 a 4, raz Canonem, raz Pentaxem, ale od 4 włącznie, zdecydowanie wolę Pentaxem (4 x tańszym).

eurojacek  Dołączył: 30 Paź 2009
mam pytanie
FA 35mm jest made in japan,
czy DA 40mm także, czy made in vietnam ? a może w dwóch wersjach ? nigdzie nie mogę odszukać takiej informacji

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Wietnam.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Assembled in Vietnam tylko i wyłącznie

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Cytat
dołożyć troszkę i kupić Olka 420 z naleśnikiem

Biegałem z tym maleństwem w jednej, a z GX20 +70-200 w drugiej.
Byłem bardzo miło zaskoczony jego masą i możliwościami naleśnika.
Polecam taki zestaw z konkurencyjnej firmy.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Do tematu dołożyłbym jeszcze S 30/1.4.

Tak się składa, że mam tą sigmę i samsunga - klon FA 35/2. Z celnością AF jest porównywalnie, ostrość na korzyść S, ostrość na brzegach to + dla samsunga i o dziwo kolory na zbliżonym poziomie, albo ja ślepy już jestem. 40/2.8 też używałem, kolory są bajeczne - to fakt ;-)

D-KSENOGON i FA to optycznie to samo?

rey napisał/a:
D-KSENOGON i FA to optycznie to samo?

Tak

Yan
[Usunięty]
A propos wygodniejszego dekielka dla DA 40mm Limited.

Mozna kupić tanio pierścień /adapter-zwany czasem redukcyjnym (?)/ z 30.5mm na 37mm, a do niego typowy dekielek 37mm snap-on.
Pozdrawiam. Yan

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
Yan napisał/a:
A propos wygodniejszego dekielka dla DA 40mm Limited.

Mozna kupić tanio pierścień /adapter-zwany czasem redukcyjnym (?)

Można. Ale to odkręcanie, przykręcanie ma coś w sobie.
Nie zamienił bym tego dekielka na nic innego.
Dekielek od 70-tki jak i od kita gdzieś się zapodziały, ale ten od 40-tki jest niepowtarzalny, więc jest pod specjalnym nadzorem.

Prawdę powiedziawszy to bardzo rzadko używam dekielka w 40 - tylko na czas transportu lub leżenia na półce.

Głęboka osłona przeciwsłoneczna bardzo dobrze chroni tą malutką soczewkę :-)

Skocz do: