l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
matb napisał/a:
Pfff... Alfa ma podświetlanie górnego wyświetlacza, a k100 nie.
Alfa ma 10 megapixeli, a k100 nie.

to chyba jej tylko szkodzi :P

Cytat

Alfa sama wie, czy zdjęcie jest pionowe, czy poziome, a k100 nie.

no i?

Cytat

Do Alfy to pewnie się da podpiąć GPSa, a do k100 nie.

uzywam GPSa z deelem i moge smialo powiedziec, ze moge go uzywac z kazdym aparatem, wlaczajac w to malpki - masz jakiegos kiepskiego GPSa albo soft do niego ;P

Cytat

Sony Alfa się dobrze kojarzy

niezly zart :lol:

Cytat

Alfa sobie wyciera matrycę sama,

i dziala Ci to? :shock: To chyba jestes jedynym, ktoremu dziala :evilsmile:

podaj jakis konkret, a nie zasmiecasz watek bajerami, ktore czasem dzialaja, czasem nie, czasem sa przydatne, a czasem zbyteczne :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Nie skreslałbym Alfy. Uważam że to bardzo dobry aparat i IMHO jednak wyższej klasy niż k100d. Ostatnio poleciłem go koledze i kolega z zakupu jest bardzo zadowolony. Do Alfy za stosunkowo małe pieniądze łatwo można kupić na rynku wtórnym dobre szkła AF. Ja sugerowałbym wycieczkę do sklepu i parunasto minutową zabawę z k100d i z a100. Wybrać ten który wygodniejszy w obsłudze.

pozdrawiam

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
l_uka napisał/a:
Cytat:

no i?

To jest dobra f-cja, mnie to wkurza jak musze obracac zdjecia ;)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
awakqwq napisał/a:
Nie skreslałbym Alfy. Uważam że to bardzo dobry aparat i IMHO jednak wyższej klasy niż k100d. Ostatnio poleciłem go koledze i kolega z zakupu jest bardzo zadowolony. Do Alfy za stosunkowo małe pieniądze łatwo można kupić na rynku wtórnym dobre szkła AF. Ja sugerowałbym wycieczkę do sklepu i parunasto minutową zabawę z k100d i z a100. Wybrać ten który wygodniejszy w obsłudze.

pozdrawiam

Dokładnie Alfa to usprawniona Minolta 5D a poza tym matryca Alfy odpowiada tej z GX10 lub K10D ewentualnie N-D80.
Porównując ceny to wydaje się najkorzystniejszą puszką w klasie 10 MP.
Szumy? przecież to kwestia odszumienia nie powinny być gorsze niż w innych puszkach tej klasy.
Reasumując K100d jest już za drogi do tego co prezentuje.
Do Alfy można kupić Zeissa 16-80 mm zamiast kita tyle ze to drogi słój.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
l_uka napisał/a:
matb napisał/a:
Pfff... Alfa ma podświetlanie górnego wyświetlacza, a k100 nie.
Alfa ma 10 megapixeli, a k100 nie.

to chyba jej tylko szkodzi :P

Ale markietingowo lepiej brzmi! Już powszechne są głosy, że 6mpx to przeżytek. A jutro się okaże, że takim czymś się zdjęć nie da zrobić!

l_uka napisał/a:
Cytat:

no i?

No i K100 nie wie. I potem trzeba ręcznie na komputerze obracać. I można sobie łatwiej palca zwichnąć od klikania.
l_uka napisał/a:
uzywam GPSa z deelem i moge smialo powiedziec, ze moge go uzywac z kazdym aparatem, wlaczajac w to malpki - masz jakiegos kiepskiego GPSa albo soft do niego ;P

Mnie z analogiem się tak sobie GPSa używa. Z kasetką lepiej, bo jest exif. Ale bezpośrednio odbiornika gps do aparatu nie mam jak podpiąć. A w alfie chyba się da. O!
l_uka napisał/a:

Sony Alfa się dobrze kojarzy

niezly zart :lol:

W każdym razie brzmi lepiej, niż np. Sony Beta ;-)

l_uka napisał/a:

Alfa sobie wyciera matrycę sama,

i dziala Ci to? :shock: To chyba jestes jedynym, ktoremu dziala :evilsmile:

Ale ja w kasetce nie mam czyszczenia matrycy :cry: Gruszka, szmatka itd. - a efekt nie zawsze zadowalający :-P

l_uka napisał/a:
podaj jakis konkret, a nie zasmiecasz watek bajerami, ktore czasem dzialaja, czasem nie, czasem sa przydatne, a czasem zbyteczne :-P

Cóż - chyba wszystko powiedziano w temacie. Albo chce się mieć bajerancki aparat "konkurujący z k10d" za małe pieniądze, albo się chce mieć sprawny sprzęt do robienia zdjęć. Z jednej strony bajery, z drugiej lepszy wizjer, mniejsze szumy (raz słyszałem od jednego gościa, że on żadnych szumów nie słyszy), dobry kit w zestawie. Ja tam zdecydowałem się na kastode.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
milo napisał/a:
To jest dobra f-cja, mnie to wkurza jak musze obracac zdjecia ;)
A mnie by wkurzała, obracam fotki dopiero po kompletnej obróbce. Dla mnie zbędny bajer. Zawsze można sobie ręcznie obrócić, jeśli to komuś potrzebne.
no, ale każdy ma inne priorytety :-)

[ Dodano: 2007-06-20, 16:42 ]
matb napisał/a:
Gruszka, szmatka itd. - a efekt nie zawsze zadowalający :-P
Z pewnością lepszy, niż odkurzacz.

argawen, ale to byl zart... :-B

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
milo napisał/a:
ale to byl zart... :-B
odetchnąłem z ulgą :-B

milo, a mnie obracanie kadrow to jednak wkurza :evil: ;-)

matb, co do czyszczenia, wyprobuj mojej metody "na sline" :mrgreen:

Cytat
milo, a mnie obracanie kadrow to jednak wkurza :evil: ;-)

Masz dwa wyjscia:
1. Nie robic pionowych kadrow.
2. Kupic alfe...

milo napisał/a:
Kupic alfe...

myslalem ze k10 to ma - jak nie ma to trudno, nie kupuje 8-)

l_uka, mowilem ze masz tylko dwie opcje, albo alfa albo nic ;)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka, obaracanie kadru? k10 - ma

Fafniak napisał/a:
obaracanie kadru? k10 - ma

cholera, to chyba jestem zmuszony kupic ;] alfy na pewno nie :evilsmile:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Fafniak, nie ma. :-) Zapisuje tylko w pliku informacje, żeby obrócić. Kadr jest nadal poziomy, jak program wie co czytać to obraca, jak nie wie to nie obraca. 8-)

Gwiazdor napisał/a:
Zapisuje tylko w pliku informacje, żeby obrócić. Kadr jest nadal poziomy

no to chyba ma tak dzialac, nie? :roll:

l_uka, ale alfa od razu obraca wiec np w podgladzie obrazow od razu bedziesz mial przekrecone.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
l_uka napisał/a:
no to chyba ma tak dzialac, nie?
Mógłby od razu zapisywać wobrócony, w końcu to żadna różnica. Tak w aparacie mam zdjęcie w pionie a w kompie w poziomie.

Gwiazdor napisał/a:
Mógłby od razu zapisywać wobrócony, w końcu to żadna różnica.

raw zapisuje sie tak, jak wyglada matryca. Obracanie obrazka to moglaby byc jednak troche skomplikowana operacja dla elektroniki aparatu - chodzi przede wszystkim o wielkosc pliku! Masz po prostu jakis kiepski soft i nie zwalaj na aparat :P

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze. Nie wiem jak to wygląda w Pentaksach, ale z moich skromnych doświadczeń z kompaktami wynika, że jeżeli aktywuje się funkcję obracania obrazu w aparacie, to jest to automatycznie zapisywane do EXIFu (o ile fotografujemy w .jpg'ach). Poźniej w przeglądarce zdjęć o ile zaznaczymy odpowiednią opcję, zdjęcia są tak obracane tak jak były zrobione (np. w IrfanView trzeba wejść w menu: Opcje > Ustawienia > kliknąć na zakładkę JPG/PCD/GIF i zaznaczamy ptaszka przy "Automatycznie obracaj obrazki JPG...".
Co do RAWów się nie wypowiadam, bo większość firm ma własny format RAW i zupełnie inne informacje są i mogą być w nich przechowywane. W niektórych aparatach może być zamieszczona informacja o obróceniu zdjęcia a w innych nie. Jednak RAW jest formatem surowym i bez względu czy informacja o ułożeniu zdjęcia się w nim znalazła, czy nie i tak do wywołania trzeba się troszkę owym RAWem zająć, więc poświęcenie 3 sekund na odwrócenie zdjęcia nie powinno stanowić dla nikogo problemu :)

Skocz do: