szogun  Dołączył: 11 Lis 2011
  [ analog] Asahi Pentax Spotmatic F- niesforne lustro
Witam

Około miesiąc temu zakupiłem body "spotmatic F" na allegro. Aparat był w pełni sprawny, trzymał czasy działał nawet wbudowany światłomierz. Jedyną usterką aparatu była nie powracająca dźwignia naciągu migawki trzeba było samemu palcem ją wrócić. Zrobiłem tym aparatem 3 rolki wszystkie klatki ładnie naświetlone wszystko cacy. Przed wczoraj wziąłem aparat żaby go przepstrykać przed założeniem kolejnej rolki i zauważyłem że lustro zaczęło się zacinać.. raz jest wszystko ok a raz naciskam spust, migawka zaskakuje prawidło a lustro się podnosi i już nie opada. Żeby sprowadzić je z powrotem na dół muszę znów strzelić co wiąże się ze zmarnowaniem kolejnej klatki :( Na początku lustro zacinało się tylko na długich czasach od 1/8 do 1 sekundy a teraz zdarza się to na każdym czasie nawet na B raz lustro opadnie a raz nie. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane być może ktoś z was jest w stanie mi coś doradzić. Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam ! :)

PS: Jeżeli źle dodałem ten temat to przepraszam, jestem tu nowy :P

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
no cóż, zablokować lustro w górnym położeniu. w sanki lampy wpiać chodżby to : http://hostinga.imagecros...aim013_1_00.jpg i strzelać z biodra żeby nie było tak jak 11 listopada w Warszawie.
Cytat
bo jednak trochę strach podnieść aparat do oka.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wymienić gąbkę.

[ Dodano: 2011-11-12, 21:11 ]
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?p=1312147

wiktor33, Chodzi o tą gąbkę przy matówce o którą uderza lustro kiedy idzie do góry? Faktycznie jest w opłakanym stanie prawie jej nie ma.. To przez nią to lustro nie opada? Dlaczego?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
szogun, być może lustro klei się do tej gąbki. Pzdr.

powalos, Też tak pomyślałem przez chwile ale sprawdziłem i ani resztki gąbki ani krawędź lustra nie jest klejąca.. poza tym gdyby lustro się przyklejało do gąbki wystarczyło by delikatnie je odkleić i powinno opaść a ono się wtedy zachowuje jakby trzymał je wewnętrzny mechanizm w tej pozycji. Jak spróbowałem je opuścić delikatnie podważając bo myślałem że się przykleiło nie stawia oporu ale z powrotem idzie do góry. Dopiero kiedy strzele drugi raz wraca na dół a czasem trzeba strzelić kilka razy..., Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-11-13, 14:51 ]
Ale jak na razie nie mam innych pomysłów więc spróbuje tą gąbkę wymienić. Celownik laserowy zostawiam sobie jako ostateczność :)

Sylwester Gecyngier, Warszawa, ul. Lewartowskiego 5 tel: (0-22) 635 77 78

[ Dodano: 2011-11-13, 18:14 ]
Dokładnie taki same objawy miałem w MX. Po serwisie u pana Sylwka aparat znowu działa jak nowy.

wiktor33, Gąbka wymieniona, ale problem jest dalej. A ile taki serwis Cię kosztował ?

ok. 100 zł, ale warto było.

Oddałem biedaka do serwisu u mnie w mieście, gościu powiedział że jak to kwestia przeczyszczenia i wymiany smarów to spoko a jak uszkodzony jest mechanizm lustra to nie ma takich części... :(

[ Dodano: 2012-01-14, 21:59 ]
Kochany Pentax przeszedł serwis w moim rodzinnym Lubinie na ulicy srebrnej i śmiga jak nowy lustro opada korba wraca, czasy trzyma bez zarzutu :) Mogłem nie naprawiać i rozejrzeć się za innym egzemplarzem ale jednak sentyment wygrał z oszczędnością :)

bar4t  Dołączył: 26 Maj 2008
szogun, ile kosztował Cię serwis Pleśniaka?

[ Dodano: 2012-03-19, 11:38 ]
Czy ktoś naprawiał 'klejące lustro' na Czapskich w Krakowie?

Skocz do: