cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
  czy da się przystopować pompkę?
Problem może mało pasjonujący, ale jako że posiadam kilka obiektywów typu pompka (zoom suwany) i większość z nich (sigma do canona oraz sigma, tamron i vivitar do pentaxa) zsuwa się gdy aparat wisi obiektywem w dół (rekordzistką jest stara sigma 28-200 - swoją drogą naprawdę sympatyczny obiektyw - która niemalże spada ;-) ), to zastanawiam się co można na to poradzić? Macie jakieś patenty powodujące większy opór zooma? Myślałem nawet nad jakimś nawierceniem otworu w tym suwanym pierścieniu i wciśnięciu tam nap gumowego kołeczka czy jakieś śrubki, ale nie wiem... w pracach ręcznych jestemsłaby. A może wystarczy pójść z tym do jakiegoś punktu naprawy sprzętu foto i im dać - tyle, że co oni mogą wtedy zrobić, czego ja bym nie mógł?

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
A grubszą tasmą próbowałeś o jedna warstwę powiększyc średnicę?

W serwisie mogą być może skręcić luzy .......

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
cypis napisał/a:
A może wystarczy pójść z tym do jakiegoś punktu naprawy sprzętu foto i im dać - tyle, że co oni mogą wtedy zrobić, czego ja bym nie mógł?

Nasypią piasku :-)

[ Dodano: 2007-06-20, 15:13 ]
A tak na serio, to jest to kwestia oporu na gwintach helikoidalnych. Może wyczyścić i załadować gęstszy smar? Tylko trzeba wybrać taki, który nie parowałby na soczewki w wyższej temperaturze.

piasku mogę sobie nasypać sam ;-) ... ale smar na gwintach, hmm, to już chyba nie dla mnie zabawa, nie znam się na tym zupełnie; bałbym się rozkręcać taką lufę :-(

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
cypis, jedynym slusznym sposobem, ktory nie uszkodzi obiektywu bedzie wymiana smaru oraz 'dokrecenie' luzow. Jesli zalezy Ci na konkretnym modelu to mozesz zainwestowac w jego konserwacje.

THX za rady, największy problem mam z sigmą, którą polubiłem za całkiem przyzwoitą jakość optyczną (poza trybem pseudo-makro) połączoną z naprawde wygodnym na zwyczajne okazje zakresem i chciałbym, ją jakoś reanimować, żeby posłużyła mi jeszcze trochę. Teraz też czasami niby służy, ale muszę nosić aparat trzymając cały czas za obiektyw, bo inaczej zjeżdża z donośnym stukiem i robi mi się smutno :-/

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
a może do uchwytów od paska do aparatu,doczepić gumke od majtek i naciągać na obiektyw by się nie ,,pompkował" :-D

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ale wtedy co z majtkami?

a po co majtki....chociaż będzie przepływ świerzego powietrza by się jajka nie ugotowały ;-)

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
I znowu OT ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Ale wtedy co z majtkami?

proponuję szelki.

Jakieś 15 minut temu, jako odpowiedź na:
"a po co majtki....chociaż będzie przepływ świerzego powietrza by się jajka nie ugotowały"
już miałem napisanego posta ze zdaniem "Zaraz mygosia się tutaj zjawi".

Nie wcisnąłem "Wyślij" (i kto mi teraz uwierzy?)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jarku - nawet bym nie wpadła na to, żeby tutaj przychodzić, kiedy przy ogólnym przeglądaniu tamtów wyświetlił mi sie dymek: "I znowu OT ". Pmyślałam: "Jak OT, to OT" ;-)

Jest jeszcze inne wytłumaczenie - mam owulację, więc jestem wyczulona na samcze feromony ;-) :-D

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
(i kto mi teraz uwierzy?)

Ja wierze. Niestety ale mygosia znana jest z takich zagran.

Cypis, sorry, rozwaliliśmy Ci wątek. Zdarza się. Głowa do góry (obiektyw też, to się nie będzie zsuwał).

zawsze można użyć majtek w całości....nie koniecznie męskich...stringi to w sumie gumka więc też się nadadzą :-P

Cypis, sorry, rozwaliliśmy Ci wątek. Zdarza się. Głowa do góry (obiektyw też, to się nie będzie zsuwał).

dokładnie...przepraszam ;-)

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
uwielbiam OT, prosze pisac w kazdym poscie nieco na temat :D

cypis, a nie mozesz robic zdjec na tych jednych, okreslonych sila grawitacji ustawieniach? ;-)
albo, robic zdjecia w gore, to wtedy nic nie opada

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
a co zrobić gdy jest odwrotnie? ;)
czyli aby zazoomować poptrzebuję wręcz siły Pudziana...
jest sposób aby to trochę lżej chodziło?

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Tak, trzeba założyć tą gumkę odwrotnie, tak jak w procy :evilsmile:

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
prosiłem bardzo serio o radę.
Oczywiście "żart" był ważniejszy.

Skocz do: